Πέντε γλύπτες μετατρέπουν κορμούς λεύκας σε τρισδιάστατα γλυπτά

3 Min Read

Συμπόσιο Εικαστικής Δημιουργία στην Πτολεμαϊδα από τις 20 έως τις 24 Μάϊου

Πέντε γλύπτες που τους «ενώνει» η εφαρμοσμένη τέχνη, θα δουλέψουν κορμούς δέντρων στην Πτολεμαϊδα σε ένα πενθήμερο συμπόσιο γλυπτικής, στέλνοντας πολλά μηνύματα ταυτόχρονα. Οι Φίλιππος Καλαμάρας, Θόδωρος Ζυρπιάδης, Μάρκος Κοζαϊτης, Δέσποινα Ναϊντί και Κώστας Παπακοσμάς, θα είναι οι πρωταγωνιστές του 2ου Συμποσίου Εικαστικής Δημιουργίας σε κορμούς δέντρων, που θα γίνει από τις 20 έως τις 24 Μάϊου στον Ιππικό Όμιλο Βελιστίχη.

Οι πέντε καλλιτέχνες, με πρώτη ύλη τους κορμούς λεύκας, θα χρησιμοποιήσουν ηλεκτρικά και μηχανοκίνητα αλυσοπρίονα, σκαρπέλα, γωνιακούς τροχούς και άλλα μικρότερα εργαλεία για τα φινιρίσματα, για να δημιουργήσουν τρισδιάστατα επιδαπέδια γλυπτά μεγάλου μεγέθους. Κατά την διάρκεια του Συμποσίου, οι καλλιτέχνες μπορεί να δημιουργούν τα γλυπτά ξεχωριστά, όμως το «πάντρεμα» των σκέψεων, ιδεών και φιλοσοφίας θα είναι καθοριστικό για την πορεία τους.

«Οι στόχοι είναι πολλαπλοί. Αρχικά θέλουμε να ανοίξουμε έναν καλλιτεχνικό διάλογο μεταξύ μας, αλλά και με τη φύση. Αφετέρου να δείξουμε στον κόσμο πως το ξύλο και συγκεκριμένα η λεύκα που είναι ένα άχρηστο για πολλούς υλικό που δεν καίγεται και χρησιμοποιείται μόνο για παλέτες, μπορεί να αποτελέσει την πρώτη ύλη για χρηστικού χαρακτήρα γλυπτά, όπως για παράδειγμα έναν καναπέ» λέει στον «Χ» ο επιστημονικά υπεύθυνος του Συμποσίου και καθηγητής στο Τμήμα Καλών Τεχνών της Σχολής της Φλώρινας Θόδωρος Ζυρπιάδης. Ο ίδιος επισημαίνει πως οι κορμοί δέντρων που θα χρησιμοποιηθούν, προέρχονται από τον καθαρισμό του καναλιού της περιοχής κι ένα από τα μηνύματα που επιθυμούν να περάσουν είναι η επαναχρησιμοποίηση των φυσικών υλικών. «Θέλουμε να ενεργοποιήσουμε τους πολίτες να σεβαστούν το φυσικό υλικό και να το επαναχρησιμοποιήσουν» επισημαίνει.

Στο Συμπόσιο θα γίνει μια προσπάθεια ωφέλιμης διαχείρισης και εκμετάλλευσης του φυσικού υλικού, με προσεγγίσεις ελεύθερης επεξεργασίας του και ανάδειξης των ιδιοτήτων του σε σχέση με την ευρύτερη χρήση του. Οι καλλιτέχνες επιθυμούν η διαδικασία αυτή από το φυσικό κορμό σε δημιουργία έργου τέχνης, να επαναφέρει ζητήματα επεξεργασίας ξύλου και σε άλλους τομείς, όπως δημιουργία χρηστικών αντικειμένων, χρήση του σε δομικές κατασκευές, σε διακοσμητικά στοιχεία και άλλες εφαρμογές. Κατά τη διάρκεια του συμποσίου το Σάββατο και την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί και εκπαιδευτικό σεμινάριο-εργαστήριο, ανοιχτό σε φοιτητές του Τμήματος Καλών Τεχνών και καλλιτέχνες, στους οποίους θα παρουσιαστούν αρχικά, τεχνικές και εργαλεία και κατόπιν τρόποι εικαστικής εκμετάλλευσης των κορμών. Στο χώρο θα έχουν πρόσβαση οι επισκέπτες καθ΄ όλη την διάρκεια του Συμποσίου για να παρακολουθήσουν την διαδικασία της δημιουργίας των έργων.

Το Συμπόσιο διοργανώνει το εργαστήριο Διακοσμητικής του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τον Ιππικό Όμιλο Βελιστίχη.

Σωκράτης Μουτίδης www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση