Πέντε «μνηστήρες» για το φοιτητικό ΣΔΙΤ 87,8 εκατ. ευρώ

3 Min Read

Άβαξ, ΓΕΚ Τέρνα, Ιντρακάτ – Άκτωρ Παραχωρήσεις, ΤΕΚΑΛ, Μυτιληναίος κατέθεσαν εκδήλωση ενδιαφέροντος για το ΣΔΙΤ φοιτητικών εστιών στη Δ. Μακεδονία

Με τη συμμετοχή των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων θα συνεχιστεί ο διαγωνισμός για το ΣΔΙΤ «Ανέγερση Φοιτητικών Εστιών και Συνεδριακού Κέντρου στις Πανεπιστημιουπόλεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ)», προϋπολογισμού κατασκευής, 87,8 εκατ. ευρώ.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος κατέθεσαν την προηγούμενη Παρασκευή πέντε φορείς: 1) Άβαξ, 2) ΓΕΚ Τέρνα, 3) Ιντρακατ – Άκτωρ Παραχωρήσεις, 4) ΤΕΚΑΛ, 5) Μυτιληναίος.

Πρόκειται για ένα από τα 6 ΣΔΙΤ που αφορούν φοιτητικές εστίες, έργα για τα οποία οι διαδικασίες κινούνται με αργούς ρυθμούς, χωρίς να μπορεί κανείς να εκτιμήσει το πότε θα ξεκινήσει η υλοποίησή τους.

Το εν λόγω έργο θα δημιουργήσει για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας 750 νέες κλίνες   κατανεμημένες στις πόλεις παρουσίας του Πανεπιστημίου με βάση τα κενά σε υποδομές και τη δυναμικότητα του αριθμού των φοιτητών.

Ειδικότερα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ) που θα επιλεγεί θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και τεχνική διαχείριση των παρακάτω κτιριακών εγκαταστάσεων του ΠΔΜ: Φοιτητική εστία φιλοξενίας περίπου 350 ατόμων, συνολικού εμβαδού 948.087 τ.μ., και συνεδριακού κέντρου στην πανεπιστημιούπολη της Κοζάνης.

Στη Φλώρινα οι αντίστοιχες εγκαταστάσεις θα μπορούν να φιλοξενήσουν 150 φοιτητές, στην πανεπιστημιούπολη Καστοριάς, επίσης 150 και στην Πτολεμαΐδα 100. Τα προτεινόμενα συγκροτήματα φοιτητικών εστιών σε κάθε περιοχή θα περιλαμβάνουν εκτός από χώρους μόνιμης διαμονής και φιλοξενίας σπουδαστών και καθηγητών και  εγκαταστάσεις φοιτητικών λεσχών για την καθημερινή σίτιση των φοιτητών που το δικαιούνται.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα ΣΔΙΤ ανάπτυξης φοιτητικών εστιών το πιο προχωρημένο αφορά την φοιτητική εστία της Κρήτης προϋπολογισμού 195,6 εκατ. ευρώ. Η Intrakat (ο ΙΦΣ που έχει επιλεγεί) έχει λάβει παράταση μέχρι το τέλος Μαΐου για να κλείσει το χρηματοοικονομικό μοντέλο (οριστικοποίηση της Σύμβασης Σύμπραξης) προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση ΣΔΙΤ.

Το επόμενο πιο προχωρημένο από άποψη διαδικασίας είναι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έργο προϋπολογισμού 113,6 εκατ. ευρώ (εστίες σε Βόλο και την Λαμία) για το οποίο υπάρχει ανάδοχος (Intrakat).

Στη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας (ανταγωνιστικός διάλογος) παραμένει κολλημένο το ΣΔΙΤ για την φοιτητική εστία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, προϋπολογισμού 105,4 εκατ. και στο αρχικό στάδιο (προετοιμασία διαγωνιστικής διαδικασίας) το αντίστοιχο έργο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, συνολικού κόστους επένδυσης 64,2 εκατ. ευρώ, όπως και η ολική ανακαίνιση της παλιάς φοιτητικής εστίας στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου (κόστους 37,1 εκατ.).

Τέτη Ηγουμενίδη – Ναυτεμπορική

Μοιραστείτε την είδηση