«Πέρασε» από το Ευρωκοινοβούλιο η νομοθεσία για την αποκατάσταση της φύσης

8 Min Read

«Νίκη για την φύση» λένε οι Σοσιαλδημοκράτες

Ως «νίκη της κοινωνίας, των νέων και του πλανήτη» χαρακτήρισε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την αποκατάσταση της φύσης από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο εισηγητής των Σοσιαλδημοκρατών Cesar Luena. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτέλεσε «μήλον της έριδος» αφού το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μαζί με τις ακροδεξιές παρατάξεις καταψήφισαν με βασική αιτιολογία ότι θίγονται τα συμφέροντα ομάδων και κυρίως αγροτών.

- Advertisement -
Ο εισηγήτης Cesar Luena (Ισπανία, Σοσιαλδημοκράτες) κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης 12 Ιουλίου στο Στρασβούργο

Η νομοθεσία για την αποκατάσταση της φύσης «πέρασε» με 336 ψήφους, κατά ψήφισαν 300 ευρωβουλευτές και 13 απείχαν. Να σημειωθεί πως πριν την ψηφοφορία επιχειρήθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να μπει «φράγμα» στην ψηφοφορία και ζήτησαν να απορριφθεί. Όμως η Ολομέλεια απέρριψε την πρόταση για απόρριψη (312 ψήφοι υπέρ, 324 κατά και 12 αποχές) και προχώρησε στην ψηφοφορία.

Οι Ευρωβουλευτές θεωρούν αναγκαιότητα την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την απώλεια της βιοποικιλότητας και ότι θα συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου της επισιτιστικής ασφάλειας. Μέχρι το 2030 η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να έχει θεσπίσει μέτρα αποκατάστασης έως το 2030 που να καλύπτουν τουλάχιστον το 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της. Το σχέδιο νομοθεσίας δεν ορίζει νέες προστατευόμενες περιοχές στην ΕΕ και ορίζεται πως οι στόχοι θα λαμβάνουν παράταση σε περίπτωση εξαιρετικών κοινωνικοοικονομικών συνθηκών

Στόχοι αποκατάστασης της φύσης για το 2030

Το Κοινοβούλιο τονίζει ότι ο νέος νόμος πρέπει να συμβάλει στην επίτευξη των διεθνών δεσμεύσεων της ΕΕ, ιδίως του πλαισίου «Kunming-Montreal Global Biodiversity» των Ηνωμένων Εθνών. Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν την πρόταση της Επιτροπής να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα αποκατάστασης έως το 2030, τα οποία θα καλύπτουν τουλάχιστον το 20% όλων των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών στην ΕΕ.

Θέση του ΕΚ είναι ότι η νομοθεσία θα πρέπει να εφαρμοστεί μόνο αφού η Επιτροπή παρουσιάσει δεδομένα για τις αναγκαίες συνθήκες που διασφαλίζουν την μακροπρόθεσμη επισιτιστική ασφάλεια και όταν οι χώρες της ΕΕ ποσοτικοποιήσουν την έκταση που χρειάζεται να αποκατασταθεί για να επιτευχθούν οι στόχοι για κάθε τύπο οικοσυστήματος. Το Κοινοβούλιο επιθυμεί επίσης να υπάρχει η δυνατότητα αναστολής στόχων όταν αναμένονται εξαιρετικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις.

Εντός 12 μηνών από την έναρξη ισχύος του κανονισμού, η Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογήσει την ύπαρξη χρηματοδοτικών κενών μεταξύ των στόχων της αποκατάστασης και της διαθέσιμης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, εξετάζοντας ακόμη πιθανές λύσεις, ειδικά μέσω ενός στοχευμένου χρηματοδοτικού μηχανισμού της ΕΕ.

Δηλώσεις

Αμέσως μετά την ψηφοφορία, ο εισηγητής των Σοσιαλδημοκρατών Cesar Luena σε συνέντευξη τύπου, μίλησε για νίκη της κοινωνίας, των νέων και του αγροδιατροφικού τομέα αλλά κυρίως για «μεγάλη κοινωνική νίκη».

«Η παράταξη μου στήριξε πολύ αυτό το νομοσχέδιο και τελικά τα καταφέραμε. Αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι εναντίον κανενός και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ο επικεφαλής του Μάνφρεντ Βέμπερ επιχείρησε με ψέματα να παραπληροφορήσει τον κόσμο. Πρόκειται για έναν νόμο για την προστασία της φύσης που θέτει φιλόδοξους στόχους για την Ευρώπη και έρχεται πιο κοντά στην επίτευξη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και χαίρομαι γιατί το Ευρωκοινοβούλιο δεν στάθηκε ως εμπόδιο μπροστά σε όλο αυτό» τόνισε ο κ. Luena.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου για το θέμα το μεσημέρι της Τετάρτης στην Στρασβούργο

Βέμπερ: «άδεια νίκη»

«Άδεια νίκη» χαρακτήρισε τους πανηγυρισμούς αυτών που υπερψήφισαν το νόμο, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου. Η πολιτική ομάδα του ΕΛΚ, στην οποία ανήκουν οι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που καταψήφισαν, εξέφρασε σημαντικές επιφυλάξεις και σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης μίλησε για πολλές ασάφειες σε σχέση με την χρηματοδότηση και τις μεθόδους παραγωγής που θα κληθούν να εφαρμόσουν οι αγρότες εφόσον  και η τριλογία δώσει το «πράσινο φως».

 «Στόχος του νόμου είναι η επαναφορά της φύσης στην κατάσταση του 1950. Προκαλεί τις τοπικές και περιφερειακές αρχές να κάνουν το αδύνατο, δηλαδή σε περίπου 25 χρόνια, να γυρίσουν πίσω 70 χρόνια αλλαγών στη φύση. Οι στόχοι αυτοί υπερβαίνουν κατά πολύ τις διεθνείς δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει και επιτυγχάνουν το στόχο τους, μειώνοντας παραγωγικές χερσαίες, δασικές ή θαλάσσιες περιοχές χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βέμπερ.

Η ανακοίνωση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Η σημερινή μεγάλη νίκη στη ψηφοφορία  για το Νόμο για την Αποκατάσταση της Φύσης, σηματοδοτεί την αποχώρηση της δεξιάς του Μάνφρεντ Βέμπερ και της ΝΔ από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Αποδείχτηκε ότι η δίκαιη μετάβαση σ ένα κόσμο φιλικό για τον άνθρωπο αποτελεί την κοινή συνισταμένη του μεγάλου προοδευτικού τόξου που κέρδισε τη νέα ανίερη αντιεπιστημονική και αντιδημοκρατική συμμαχία με την δεξιά και την ακροδεξιά που στήνει ο Βέμπερ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει των επομένων ευρωεκλογών.

Η ΝΔ και οι ευρωβουλευτές της  που συντάχθηκαν σ αύτη την επιλογή με το Όρμπαν, τη Μελόνι, τη Λεπέν, τον Κατσίνσκι, τον Σαλβίνι, την Ελληνική Λύση και τη Χρυσή Αυγή, απέναντι στο Νόμο 5037/2023 που ίδιοι ψήφισαν, απέναντι στη θέση της χώρας μας  στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, απέναντι στην άποψη των επιστημονικών οργάνων της ΕΕ, των επιχειρηματικών συνδέσμων και της κοινωνίας των πολιτών, πρέπει πλέον να βγάλουν το πράσινο προσωπείο και να λάβουν το μήνυμα ότι αυτή η μετάβαση θα πρέπει να είναι δίκαιά, συμπεριληπτική και αναδιανεμητική.

 Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το ΕΛΚ ψήφισαν υπέρ του χθες και ενάντια στο μέλλον – το δικό μας και των παιδιών μας – συνοδεία της ακροδεξιάς της μισαλλοδοξίας, σε πλήρη άρνηση προς την επιστημονική γνώση. Στη μάχη για την πρόοδο  και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα μας βρουν ενωμένους απέναντι.

Επόμενα βήματα

Το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο σχετικά με την τελική μορφή της νομοθεσίας.

Σχετικές πληροφορίες

Πάνω από το 80% των ευρωπαϊκών οικοτόπων είναι σε κακή κατάσταση. Στις 22 Ιουνίου 2022 η Επιτροπή πρότεινε κανονισμό σχετικά με την αποκατάσταση της φύσης, ο οποίος θα συμβάλει στη μακροπρόθεσμη αποκατάσταση της κατεστραμμένης φύσης σε όλες τις χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της ΕΕ και στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η νέα νομοθεσία θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη, καθώς κάθε ευρώ που επενδύεται θα αποφέρει τουλάχιστον 8 ευρώ.

Η νομοθεσία αυτή ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών σχετικά με την προστασία και την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας, του τοπίου και των ωκεανών, όπως διατυπώνονται στις προτάσεις 2(1), 2(3), 2(4) και 2(5) των συμπερασμάτων της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση