«Πέρασε» το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ- Ανέστειλε τις κινητοποιήσεις η ΓΕΝΟΠ

7 Min Read

Κατά πλειοψηφία με 153 ψήφους υπέρ και 131 κατά επί συνόλου 284 παρόντων πέρασε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ΔΕΗ, ενώ κατά πλειοψηφία πέρασαν και τα άρθρα στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ επί άρθρων του νομοσχεδίου «Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ”.
Για τις μεταρρυθμίσεις στην ΔΕΗ υπήρξε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση. Το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας υπέβαλαν η αξιωματική αντιπολίτευση και το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ επί της αρχής και επί των άρθρων που αφορούν τα φωτοβολταϊκά και τις ζώνες υψηλής παραγωγικότητας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ για τα εξής άρθρα: άρθρο 3 για προσλήψεις προσωπικού αορίστου χρόνου, άρθρο 4 για προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου, άρθρο 9 για την πολιτική προμηθειών, άρθρο 16 για τις ρυθμίσεις για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ ΑΕ –Τροποποίηση άρθρων 80ΣΤ επί ν.4001/20111, άρθρο 17 για την τροποποίηση των άρθρων 80 και 80ΙΒ του ν.4001/2011, άρθρο 24 για το πλαίσιο εγκατάστασης Φ/Β σταθμών σε αγροτική γη, άρθρο 42 για την τροποποίηση του άρθρου 57 του ν.4508/2017 και του άρθρου 4 του ν.4585/2018 και τέλος για το άρθρο 44 Τροποποιήσεις του ν.3468/2006.
Κατόπιν αυτών η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αποφάσισε να αναστείλει τις προγραμματισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις κατά πλειοψηφία (153 ΝΑΙ, 131 ΟΧΙ) σε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δηλώνει πως θα συνεχίσει τον αγώνα «απέναντι στις πολιτικές που ανατρέπουν τα εργατικά δικαιώματα και καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις, αλλά και ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων.
Ο αγώνας μας θα έχει διάρκεια, θα είναι μακροχρόνιος απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, γιατί το εργατικό κίνημα στον Όμιλο ΔΕΗ υποστηρίζει με συνέπεια τον κεντρικό και αποφασιστικό ρόλο των δημόσιων επιχειρήσεων, όπως η ΔΕΗ, στην ανάκαμψη της χώρας μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση.
Στον αγώνα αυτόν δεν περισσεύει κανείς και αυτό που χρειάζεται είναι ενότητα» τονίζει το διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

Αμανατίδης: Eμφαση στον εξ ορθολογισμό και βελτιστοποίηση λειτουργίας του εσωτερικού  περιβάλλοντος της ΔΕΗ
Μιλώντας, στη Βουλή, κατά τη διαδικασία συζήτησης του σχεδίου νόμου, «Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ», του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας,, ο Βουλευτής Κοζάνης Γ. Αμανατίδης, τόνισε πως με το  “νομοσχέδιο δίνεται μεγάλη έμφαση στον εξ ορθολογισμό και βελτιστοποίηση λειτουργίας του εσωτερικού της περιβάλλοντος.

- Advertisement -
-Απελευθερώνεται η ΔΕΗ από πρόσθετους περιορισμούς, με στόχο την ανταγωνιστική λειτουργία της σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς.
-Απελευθερώνεται η διαδικασία αναθέσεων πάνω και κάτω από τα όρια των Κοινοτικών Οδηγιών.
– Καταργείται η μονιμότητα στα διευθυντικά στελέχη και ενισχύεται ο ανταγωνισμός.

– Εισάγονται ρυθμίσεις για το προσωπικό που εργάζεται στη ΔΕΗ και στις λοιπές εταιρείες του Ομίλου

– Η προβλεπόμενη μείωση του νυχτερινού τιμολογίου θα ωφελήσει τους καταναλωτές.

 Η πρόβλεψη, στο άρθρο 37, απελευθερώνει την τμηματική ολοκλήρωση του κάθετου άξονα προς την Εγνατία Οδό που συνδέει τα σύνορα με την ενδοχώρα.
Αξίζει να επενδυθούν στις περιοχές που φιλοξενούν δραστηριότητές της ΔΕΗ οι αναγκαίοι πόροι που θα καταστήσουν τη μετάβασή τους ομαλή και αποτελεσματική μέσα από τα ισοδύναμα που θα πρέπει να δημιουργηθούν”.

Αναφέρθηκε και  στο επίμαχο θέμα των προσλήψεων στην ΔΕΗ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
“Ήμουν απ’ αυτούς που και προεκλογικά ακόμη έλεγα πάντα αλήθειες, όπως, π.χ., δε μπορεί η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας η οποία καλείται να δουλέψει σε καθεστώς έντονου ανταγωνισμού να εφαρμόζει διαδικασίες που εφαρμόζονται στο δημόσιο τομέα, να πρέπει να αντιμετωπίσει βλάβες κι ανάγκες, την ώρα που οι ανταγωνιστές της, τις αντιμετωπίζουν σε πολύ μικρό χρόνο. Η ΔΕΗ να πρέπει να εφαρμόσει διαδικασίες ώστε να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της. Δε μπορούμε να θέλουμε η ΔΕΗ να λειτουργεί σε καθεστώς ελεύθερης οικονομίας κι ανταγωνισμού και ταυτόχρονα να μη μπορεί να κάνει τις προσλήψεις του προσωπικού της μ’ ένα γρήγορο, ασφαλή κι ελεγχόμενο, όμως, τρόπο“.

Βέττα: Να μην αντιμετωπίζεται η περιοχή ως δεύτερης σημασίας
Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα μιλώντας για το ίδιο θέμα ανέφερε:
«Θέλω να αναφερθώ σε κάτι που αφορά την ιδιαίτερή μου πατρίδα, την Κοζάνη. Μόλις προχθές, έγινε στην Πτολεμαΐδα ένα μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στην απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας, ένα συλλαλητήριο που δεν έγινε αντιληπτό από κανένα από τα εθνικά ΜΜΕ…
Ποια ήταν τα κεντρικά ζητήματα που τέθηκαν από τους χιλιάδες διαδηλωτές;
Θα σταχυολογήσω μερικά: η σταδιακή και βιώσιμη μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, ο σεβασμός των εργασιακών κεκτημένων, η στήριξη της περιοχής, η πρόνοια για το περιβάλλον, τη γη, την αγροτική παραγωγή, τα έργα υποδομής.
Ωστόσο, εκτιμώ ότι το βασικότερο μήνυμα ήταν η απαίτηση για σεβασμό: μια κοινωνία και μια περιοχή που έχει στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια τη ΔΕΗ, μια κοινωνία που άμεσα ή έμμεσα, βασίζει το μισό της ΑΕΠ (45%) στις παραγωγικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη ΔΕΗ, αξιώνει τον σεβασμό από την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο.
Αξιώνει να μην αιφνιδιάζεται από πρωθυπουργικές δηλώσεις, όταν προεκλογικά δεν υπήρχε καμία αναφορά για κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων
Αξιώνει σαφή και εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση για τη συγκεκριμένη απόφαση όταν, μάλιστα υπάρχει ισχυρός αντίλογος
Αξιώνει να υπάρχει ένα σαφές και συγκροτημένο πλάνο αξιοποίησης και ανάπτυξης της περιοχής
Αξιώνει μέριμνα και φροντίδα για τους κατοίκους της
Αξιώνει να μην αντιμετωπίζεται, εν ολίγοις, ως περιοχή δεύτερης σημασίας…»

Μοιραστείτε την είδηση