«Περί σοφίας ο λόγος» – Το 9ο αφιέρωμα της Βιβλιοθήκης στη φιλοσοφία την Τετάρτη 8 Μαΐου

2 Min Read

Με τo ένατο αφιέρωμα στη φιλοσοφία συνεχίζεται η σειρά των εκδηλώσεων «Περί σοφίας ο λόγος» τις οποίες φιλοξενεί η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης στο Αμφιθέατρό της την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019στις 7.00 μ. μ.

Τα αφιερώματα επιμελείται η κ. Γερούση Ελένη,εκπαιδευτικός και διδάκτορας φιλοσοφίας του ΑΠΘ, που αυτή τη φορά δίνει τον λόγο στον κ. Νίκο Τσαμπάζη, που θα παρουσιάσει το θέμα:

- Advertisement -

Πολιτική εξουσία, ιδιοκτησία και θρησκεία

στη σκέψη του JohnLocke

 

Ο John Locke (1632-1704) υπήρξε κορυφαίος φιλόσοφος με σημαντική συμβολή στη διαμόρφωση του σύγχρονου κοινωνικού και πολιτικού πλαισίου μέσα στο οποίο ζούμε και συχνά θεωρούμε αυτονόητο. Η γνωριμία με τη σκέψη του μπορεί να βοηθήσει στον φωτισμό των θεμελίων της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας και να ενισχύσει την πολιτική μας αυτογνωσία. Ποια τα θεμέλια, η διαδικασία συγκρότησης και ο χαρακτήρας της πολιτικής εξουσίας που προτείνει, η οποία αποτέλεσε μία πρώτη μορφή αυτού που σήμερα ονομάζουμε φιλελεύθερη αντιπροσωπευτική δημοκρατία; Με ποια σειρά συλλογισμών ο Locke δικαιώνει τον θεμελιακό πολιτικό ρόλο της ατομικής ιδιοκτησίας, ενώ αναγνωρίζει και αποδέχεται ένα αρχικό καθεστώς κοινοκτημοσύνης μεταξύ όλων των ανθρώπων με βάση τη Βίβλο και τον νόμο της φύσης; Ποιος ο ρόλος της θρησκείας στην πολιτική σκέψη του Locke στο πλαίσιο της εποχής του και υπό το φως της διάσημης σύνδεσης του ήθους του προτεσταντισμού με το πνεύμα του καπιταλισμού που κάνει ο Max Weber; Πώς τίθεται σε αυτόν το ζήτημα της ανεξιθρησκίας και η σχέση κράτους και Εκκλησίας; Πώς εξηγείται με βάση τα παραπάνω ο αμφιλεγόμενος τρόπος που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της κοινωνικής ανισότητας και της φτώχειας;

 

Ο κ. Νίκος Τσαμπάζης είναι διδάκτορας φιλοσοφίας (ΑΠΘ) και εκπαιδευτικός.

 

Μοιραστείτε την είδηση