Περιχαρείς περιπατητές προς τα… νεκροτομεία, του Γιώργη Μασσαβέτα

3 Min Read

Μπορεί να σας ενοχλεί, ως μακάβριος, αυτός ο τίτλος. Και είναι. Αλλά είναι αυτός που αποδίδει, επακριβώς, την πραγματικότητα των ημερών. Όπως διαμορφώνεται, λόγω της συμπεριφοράς αρκετών συμπολιτών μας.

Το να τραγουδούν περιχαρείς «δεν είμαστε καλά, δεν έχουμε μυαλό», κάποιοι νεαροί, χούλιγκαν των γηπέδων, ήταν μια «γραφικότητα» των καιρών που η ζωή μας, σε γενικές γραμμές, χαρακτηριζόταν από μια «κανονικότητα». Το να βλέπεις όμως τις φωτογραφίες και τα μαγνητοσκοπημένα στιγμιότυπα, από παραλίες και ορεινές διαδρομές, με ανθρώπους κάθε ηλικίας, με οικογένειες ολόκληρες, που φέρονται σαν να τραγουδούν και αυτοί το «δεν είμαστε καλά, δεν έχουμε μυαλό», και να συμπεριφέρονται αναλόγως, στον καιρό της πανδημίας, όταν ο ιός θερίζει καθημερνώς, δεκάδες συνανθρώπους μας, είναι πράγματι εφιαλτικό.

- Advertisement -

Ποιος ξέρει πόσον ακριβά, ακόμη, θα πληρώσουμε αυτή την ανευθυνότητα που εκδηλώθηκε, διάσπαρτη, σε τόσες περιοχές, το ηλιόλουστο Σαββατοκύριακο που πέρασε. Θα το δούμε πριν από την εκπνοή αυτού του μήνα. Θα το μετράμε σε κρούσματα –το λιγότερο- και κυρίως σε διασωληνωμένους και σε θανάτους. Και φυσικά, για το «κάνω το γούστο μου» μιας ημέρας, ορισμένων, θα πληρώσουμε, όλοι, με νέες παρατάσεις σκληρών απαγορεύσεων. Ίσως και ακόμη σκληρότερων. Ιδίως καθώς θα δεχόμαστε την επέλαση του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Κι’ εμένα λαχταρά η ψυχή μου, να έκανα μια βόλτα στο Τατόι, βορειοτέρα των πρώην βασιλικών ανακτόρων, προς τις υπώρειες της Πάρνηθας. Να δω αν έχουν ακόμη κούμαρα οι κουμαριές, που τις λατρεύω, όχι μόνο για τους καρπούς τους, αλλά και για την σφριγηλότατα του κορμού τους. Να αναπνεύσω τον μυρωμένο από τα δένδρα και τους θάμνους αέρα. Να παίξω με τα παιδιά και το εγγόνι μου. Το λατρεύω αυτό το μέρος. Και μου λείπει, όσο δεν μπορώ να περιγράψω, μια βόλτα εκεί. Αλλά χθες, το έβλεπα στην τηλεόραση, με τόσους εκδρομείς, ο ένας πάνω στον άλλον, και είχα την αίσθηση ότι έβλεπα έναν μακρύ διάδρομο, που οδηγεί κατευθείαν στο …νεκροτομείο. Το ίδιο και με τις εικόνες στις παραλίες, της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, παντού.

Μετά θα βγαίνει ο Τσίπρας και θα λέει ότι φταίει ο Μητσοτάκης διότι «έχασε τον έλεγχο». Δηλαδή τι έπρεπε να γίνει; Να υπάρχει ένας «χωροφύλακας» για κάθε πολίτη; Πόση ακόμα αστυνόμευση;

g[email protected]

Μοιραστείτε την είδηση