Περιφερειακό Συμβούλιο: Νέα μελέτη για το εξασθενές χρώμιο στη λεκάνη Σαριγκιόλ- Πότε θα εφαρμοστεί το Ειδικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ

3 Min Read

Νέα προγραμματική σύμβαση θα υπογραφεί μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Μακεδονίας, Δήμου Κοζάνης-ΔΕΥΑΚ και Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με αντικείμενο τον προσδιορισμό χωρικής και χρονικής μεταβολής της ρύπανσης των υπόγειων νερών στη λεκάνη σαριγκιόλ με εξασθενές χρώμιο.
Ένα σοβαρότατο πρόβλημα που εντοπίστηκε από τη ΔΕΥΑΚ το 2013 σε δειγματοληπτικούς ελέγχους και εργαστηριακές αναλύσεις του πόσιμου νερού στις Τοπικές Κοινότητες που είχαν προστεθεί στον τότε νέο Δήμο Κοζάνης. Όπως ήταν αναμενόμενο άλλαξε ο τρόπος παροχής νερού αλλά οπως ήταν φυσικό ξεκίνησε η προσπάθεια αναζήτησης της αιτίας της παρουσιας του εξασθενούς χρωμίου.
Εκεί άρχισαν τα προβλήματα όμως καθώς η μελέτη που έκανε το ΑΠΘ για λογαριασμό του Δήμου Κοζάνης, η ΔΕΥΑΚ και η Περιφέρεια σε συνεργασία με το ΑΠΘ έδειξε ως υπαίτια τη δραστηριότητα της ΔΕΗ,ενώ μελέτη του Μετσοβίου για τη ΔΕΗ έδειξε πως κύρια πηγή χρωμίου στα νερά της περιοχής είναι τα φυσικά πετρώματα ενώ παράλληλα εκτίμησε πως η επίδραση της τέφρας είναι ήσσονος σημασίας.
Οι δυο πλευρές είναι ήδη σε δικαστική διαμάχη.
Η νέα μελέτη αναμένεται να μελετήσει βαθύτερα το φαινόμενο ώστε να γίνει κατανοητό τι πραγματικά συνέβη στην περιοχή του Ελλησπόντου.
«Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τη δουλειά που έχουμε ξεκινήσει με το ΑΠΘ, για να διερευνηθεί σε βάθος το φαινόμενο της παρουσίας εξασθενούς χρωμίου στη λεκάνη Σαριγκιόλ. Η προηγούμενη μελέτη εξέτασε το φαινόμενο τη δεδομένη χρονική στιγμή και η νέα θα μελετήσει σε βάθος αυτό που ισχυρίζεται το πόρισμα της μελέτης. Όπως γνωρίζετε υπάρχει και μια δικαστική διαδικασία σε εξέλιξη μεταξύ ΔΕΗ και Δήμου Κοζάνης -ΔΕΥΑΚ . Εμείς οφείλουμε να προασπίσουμε τα συμφέροντα των κατοίκων της Κοζάνης και προσπαθούμε να τα θωρακίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα» τόνισε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, που ήταν παρών στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Πότε θα εφαρμοστεί το Ειδικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ
«To ειδικό τιμολόγιο ρεύματος δεν έχει μπει ακόμη στους λογαριασμούς διότι δεν μπορούν η ΔΕΗ και οι ιδιωτικές εταιρείες να προσαρμόσουν τα λογισμικά τους με τον ΛΑΓΗΕ . Υπάρχουν πάνω από 10 οχλήσεις του Υπουργείου να το πράξουν αλλά αυτό το επόμενο διάστημα θα επιλυθεί οπότε οι πολίτες θα πάρουν αυτό που δικαιούνται, δηλαδή μια μείωση αναδρομικά, περίπου 30%». Παράλληλα ολοκληρώνεται και η ρύθμιση για τις επιχειρήσεις». Αυτό δήλωσε  πριν τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Θόδωρος Καρυπίδης εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως η πολύ σημαντική αυτή ρύθμιση θα πάρει σάρκα και οστά.

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση