Ένταση και κατηγορίες επί του απολογισμού στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου- Πυρά απο την αντιπολίτευση

straboy
από straboy
4 Min Read

Ο  απολογισμός της θητείας της περιφερειακής αρχής παρουσιάστηκε σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου  τη Δευτέρα.

«Κοιτάζουμε τους πολίτες στα μάτια γιατί σε αυτούς λογοδοτούμε και αυτοί είναι οι εντολείς μας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης, προσθέτοντας «πως έχουμε την πρωτοβουλία, πρωτοπορούμε, καινοτομούμε, με στόχο να βάλουμε τη Δυτική Μακεδονία στο επίκεντρο και να της δώσουμε το ειδικό βάρος που τόσα χρόνια έχει στερηθεί. Ο κ. Καρυπίδης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις και στα έργα που έγιναν σε όλους τους τομείς, με έμφαση στη Σχολή Πυροσβεστών, την Πανεπιστημιούπολη, αλλά και στο Ταμείο Δυτικής Μακεδονίας. «Πετύχαμε πλήρη απορροφητικότητα στα προγράμματα και έχουμε πλέον συγκεκριμένους σχεδιασμούς, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες  και συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο και αναλυτικό πρόγραμμα. Εμείς δεν θα κουραστούμε να συζητάμε με τους πολίτες. Υπηρετούμε με τους πολίτες και με αυτούς συναποφασίζουμε. Αν δεν είχαμε σχέδιο, προς τι όλα αυτά τα αποτελέσματα που καταγράφονται;».

- Advertisement -

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο Γ. Δακής άσκησε δριμεία κριτική, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για κακοδιαχείριση και αναποτελεσματικότητα, ενώ κατηγόρησε τον Περιφερειάρχη ότι κατέστησε την περιφερειακή αρχή «ουρά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, της χειρότερης κυβέρνησης για τον τόπο».

Στις αιτιάσεις του Γ. Δακή, ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κοζάνης Π. Πλακεντάς ζήτησε «για τις όποιες περιπτώσεις κακοδιαχείρισης – κακοδιοίκησης να υπάρξει προσφυγή στα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης. Διαφορετικά να διορθωθεί η λέξη κακοδιαχείριση».

Η Γ. Ζεμπιλιάδου στην κριτική της επί του απολογισμού αναφέρθηκε στην πολλή χαμηλή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ που καθιστά τη Δυτική Μακεδονία ουραγό σε επίπεδο χώρας, στα υψηλότατα ποσοστά ανεργίας, αλλά και στα μεγάλα προβλήματα που εντοπίζονται στον τομέα του τουρισμού.

Η Γ. Ζεμπιλιάδου χαρακτήρισε την περίοδο Καρυπίδη σκοτεινή, ενώ τόνισε ότι ο Περιφερειάρχης βρέθηκε λειψός στη διοίκηση και τον  κατηγόρησε για αδιαφάνεια στη διαχείριση των πόρων.

Ο Θ. Καρυπίδης στη δευτερολογία του υπεραμύνθηκε των χειρισμών του, χαρακτήρισε καλοδεχούμενη την κριτική, ενώ τόνισε ότι πολλοί ήταν εκείνοι  που διαψεύστηκαν στν πορεία  από τις επιτυχίες που είχε η περιφερειακή αρχή.

Η προχθεσινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση, στο περιφερειακό συμβούλιο, για το Θέμη Μουμουλίδη, καθώς, όπως ο ίδιος ανέφερε «οι υποχρεώσεις του στο Ελληνικό κοινοβούλιο δεν του επιτρέπουν να συνεχίσει ως περιφερειακός σύμβουλος». Στη θέση του αναλαμβάνει ο Νίκος Χατσίδης, ωστόσο ο Θ. Μουμουλίδης θα παραμείνει επικεφαλής της παράταξης.

Ο κ. Μουμουλίδης σε δηλώσεις του πάντως καυτηρίασε την  απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης για τη Δυτική Μακεδονία.

Επί του απολογισμού της περιφερειακής αρχής που διήρκεσε για πολύ περισσότερες απο τις προβλεπόμενες ώρες, τοποθετήθηκαν οι χωρικοί και θεματικοί αντιπεριφερειάρχες, οι εντεταλμένοι σύμβουλοι και οι περιφερειακοί σύμβουλοι.

Μάλιστα κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης απειλήθηκε θερμό επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον περιφερειακό σύμβουλο Γ. Κιοσσέ, τον οποίο ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Γ. Kωτσίδη κάλεσε να απολογηθεί.

Είχαν προηγηθεί πολλές αψιμαχίες και εντάσεις μεταξύ περιφερειακών συμβούλων.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τον απολογισμό της παρουσίασε και η Συμπαραστάτρια του Πολίτη και της Επιχείρησης Τάσα Σιόμου, η οποία έδωσε συνοπτικά τη φιλοσοφία του θεσμού και της δικής της αποστολής. Η κ. Σιόμου δέχθηκε αρκετές καταγγελίες ωστόσο πολλές από αυτές ήταν για θέματα εκτός αρμοδιότητας του θεσμού. Συγκεκριμένα χειρίστηκε εννέα υποθέσεις ενώ δέχθηκε 61 καταγγελίες, κάποιες εκ των οποίων αφορούσαν θέματα που όπως σημείωσε, αντανακλούν την κοινωνική κατάσταση της κοινωνίας.

Μοιραστείτε την είδηση