Την έγκριση του ρυμοτομικού της Ποντοκώμης ανακοίνωσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Θ. Καρυπίδης

straboy
από straboy
4 Min Read

Ένα βήμα πιο κοντά στη μετεγκατάσταση περνά η Ποντοκώμη. Την έγκριση του ρυμοτομικού της νέας  Ποντοκώμης από το Συμβούλιο της Επικρατείας ανακοίνωσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Θ. Καρυπίδης.

Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη στην μακρόχρονη πορεία της μετεγκατάστασης. Την άλλη Πέμπτη συνεδριάζει η επιτροπή για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής Κοζάνης και  των Αγίων Αναργύρων Φλώρινας,   προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης του ΦΕΚ που απαιτείται, ώστε  να προχωρήσει η απαλλοτρίωση του οικισμού.

Στο χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο επρόκειτο να συζητηθεί και το προσφυγικό. Ωστόσο η συζήτηση αναβλήθηκε μετά απο πρόταση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γ. Δακή και συμφωνία Θ. Καρυπίδη, Θ. Μουμουλίδη και Ν. Κουρκούτα (μειοψήφισαν Γ. Ζεμπιλιάδου και Γ. Βήττας). Η συνεδρίαση αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα στην Κοζάνη. Μάλιστα υπήρξε πρόταση απο το Γ. Δακή να γίνει στα Γρεβενά, η οποία απορρίφθηκε.

Ο λόγος ήταν η μεγάλη έκταση που έλαβε τόσο η ερώτηση του Θέμη Μουμουλίδη για το γάλα και τους κτηνοτρόφους και τη σχεδιαζόμενη πολιτική απο την περιφέρεια, αλλά και η ερώτηση του Α. Δασκαλόπουλου για τη μελέτη του δρόμου Γρεβενών-Δεσκάτης.

Στη συνεδρίαση παρών ήταν και ο δήμαρχος Γρεβενών Γ. Δασταμάνης, ο οποίος μάλιστα έκανε λόγο για πληροφορίες που υπήρξαν απο την πλευρά των ξενοδόχων της περιοχής για έλευση προσφύγων που θα φιλοξενηθούν στις ξενοδοχειακές μονάδες των Γρεβενών.

Να σημειωθεί ότι οι επικεφαλής των παρατάξεων ζήτησαν από τη περιφερειακή αρχή συγκεκριμένο σχέδιο, εκφράζοντας ενστάσεις για τη διαδικασία που ακολούθησε αναφορικά με την πρόταση για την περιοχή «Πατώματα» στα Γρεβενά. Κατά της φιλοξενίας τάχθηκε ο Γιώργος Δακής, ενώ υπέρ της άποψης για ισόρροπη κατανομή στην επικράτεια εμφανίστηκε ο Θέμης Μουμουλίδης, λέγοντας μάλιστα πως αναμένεται ως τα τέλη της εβδομάδας ανακοίνωση για τη κατανομή προσφύγων στη Δυτική Μακεδονία.

Απο την πλευρά του  ο περιφερειάρχης τόνισε ότι οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και πως η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας λειτούργησε απο την αρχή αποτελεσματικά και με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

Ένα μεγάλο μέρος της συνεδρίασης πάντως απασχόλησαν οι επερωτήσεις του περιφερειακού συμβούλου της συμπολίτευσης Α. Δασκαλόπουλου για το θέμα μελετών που είχαν γίνει για λογαριασμό της ΑΝ. ΓΡΕ και πληρώθηκαν απο την πρώην Ν.Α. Γρεβενών. Ο κ. Δασκαλόπουλος άφησε αιχμές για αδιαφορία προς τον Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών Β. Σημανδράκο, ενώ η  φράση του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου Γ. Κωτσίδη ότι υπήρξε ενδοπαραταξιακή συμφωνία για το πως θα απαντηθούν οι ερωτήσεις προκάλεσε την αντίδραση του περιφερειακού συμβούλου Σ. Βόσδου και την έκρηξη του περιφερειάρχη.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης στο βήμα του περιφερειακού συμβουλίου βρέθηκαν τα μέλη του 1ου ΚΑΠΗ Κοζάνης που αναφέρθηκαν στην έλλειψη γιατρού και σε άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.  Τα μέλη του ΚΑΠΗ βρέθηκαν στην συνεδρίαση προσκεκλημένοι του προέδρου, στο πλαίσιο του βήματος που δίνεται στον πολίτη, προ κάθε συνεδρίασης.

Τέλος, σε ότι αφορά στη σχεδιαζόμενη πολιτική της περιφερειακής αρχής για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γαλακτοπαραγωγοί της περιοχής το τελευταίο διάστημα, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι υπάρχει επαφή και ετοιμότητα για το συνεταιρισμό των κτηνοτρόφων, τη δημιουργία σημείων πώλησης του γάλακτος, ώστε να περάσουν στην καθετοποιημένη παραγωγή και να μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, καθώς θα απεξαρτηθούν απο τις μεγάλες εταιρείες.

 

Μοιραστείτε την είδηση