Περιφερειακό Συνέδριο για τα Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Εργαλεία-Ευκαιρίες Ανάπτυξης για τη Δυτική Μακεδονία

3 Min Read

Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο διοργάνωσαν την Παρασκευή το απόγευμα στην Αίθουσα Τέχνης Κοζάνης  το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  με θέμα: «Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Εργαλεία-Ευκαιρίες Ανάπτυξης για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας». 

Για το νέο επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη (πακέτο Γιούνκερ) μίλησε ο αναπληρωτής επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Αργύρης Περουλάκης.
Μάλιστα, υπενθύμισε ότι έχει ήδη ληφθεί η απόφαση επέκτασης του «πακέτου Γιούνκερ» καθώς από τον πρώτο χρόνο έχει απορρόφηση πάνω από 40%. Σημείωσε πάντως πως τα έργα του πακέτου είναι ανταγωνιστικά και θα χρηματοδοτηθούν αυτά τα οποία θα κριθούν ως καταλληλότερα.

- Advertisement -

Στην ομιλία του, ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ Νικόλαος Μαντζούφας, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι στην ΕΕ εκτελούνται κάθε χρόνο έργα ΣΔΙΤ ύψους 14 δις. ευρω με έμφαση στην ενέργεια και το περιβάλλον, ενώ στην Ελλάδα «τρέχουν» δέκα συμβάσεις αξίας πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα αναφέρθηκε στο έργο ΣΔΙΤ της ΔΙΑΔΥΜΑ το οποίο χαρακτήρισε πρότυπο και το οποίο θέτει την Δυτική Μακεδονία στην πρωτοπορία.

O πρώην Υπουργός Σταύρος Μπένος, έθεσε το ζήτημα της αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς ως αναπτυξιακό εργαλείο. Σημείωσε καταρχήν  πως στην Ελλάδα υπάρχουν οι  πληγές  της έλλειψης συνεργειών  και πως το  ελληνικό πολιτιστικό σύστημα ταυτίζει τις  υποδομές με την ανάπτυξη.

Ο κ. Μπένος χαρακτήρισε φάρμακο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους πυλώνες του νέου ΕΣΠΑ που είναι οι ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις, η βιώσιμη αστική ανάπτυξη και το ΤΑΠΤΟΚ, αναφέροντας πως  βάζει τέλος στα μεμονωμένα έργα.

Η Ευρωβουλευτής Εύα Καιλή αναφέρθηκε στις δυνατότητες του πακέτου Γιούνκερ και στην προσπάθεια που γίνεται να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής τους σε περισσότερους τομείς, ώστε να καλύψει καλύτερα τις μικρότερες χώρες.

Ο Ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας, σημειώνοντας την ανάγκη για εξωστρέφεια και καινοτομία.

Από την πλευρά του ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε πως η χώρα βρίσκεται σε χρεοκοπία την ίδια στιγμή που και η Ευρώπη είναι σε μια δύσκολη περίοδο και συνεπώς δεν μπορεί εύκολα, όπως παλαιότερα, να τη βγάλει από την κρίση. Σημείωσε  πως η Ευρώπη αντιμετωπίζει έλλειψη πυξίδας και πως η μόνη διέξοδος θα ήταν περισσότερη Ευρώπη για όσους το θέλουν.   Τόνισε πάντως πως ακόμη και σήμερα υπάρχουν ευκαιρίες τις οποίες όμως δεν αξιοποιούμαι ως χώρα λόγω των παθογενειών μας.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης τέλος αναφέρθηκε στη σημασία του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για την Δυτική Μακεδονία και στο πως μπορεί να συντελέσει στη μετάβαση της περιοχής στη περίοδο της χαμηλής λιγνιτικής παραγωγής.

 

 

 

 

Μοιραστείτε την είδηση