Τα Χριστούγεννα πέρασαν ουσιαστικά, το θέμα αυτό τελείωσε, και ευχή όλων μας τέτοια Χριστούγεννα να μην ξανάρθουν.
Το εμβόλιο βρίσκεται προ των πυλών και η επιστροφή στην κανονικότητα περνάει από το όριο του ονείρου θερινής νυκτός σε κάτι σχεδόν πραγματοποιήσιμο.
Μετά από τόσες θυσίες, κόπο και υπομονή φαίνεται ότι ίσως να υπάρχει ένα παράθυρο στο μέλλον που να μας φέρνει πίσω, πολύ κοντά τουλάχιστον στην κανονικότητα που γνωρίζαμε πριν από όλο αυτό. Εδώ θα φανούν τα αποκαΐδια αλλά και η αναγέννηση όλων των επαγγελματιών και κυρίως της κακόμοιρης εστίασης.
Κακόμοιρη όπως την είδανε πολλοί αλλά τη θεώρησαν λίγοι μιας και η αναγέννηση της νομίζω ότι δεν θα ναι μία απλή υπόθεση.
Μιλάμε για την αναγέννηση μιας ολόκληρης νοοτροπίας, μιας ολόκληρης ιδεολογίας… Η μεγαλύτερη ευκαιρία για το μεγαλύτερο restart που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια. Από δω και στο εξής τα πάντα είναι στο χέρι μας. Ο κύκλος εργασιών που αφορά την εστίαση αλλά και ο κύκλος επαγγελματιών οφείλουν να αποδοθούν αλλιώς. Είναι η απόλυτη ευκαιρία να δούμε δυναμικά και με νέες φρέσκες ιδέες το πώς η ελληνική γαστρονομία αυτούσια, θα μπορέσει να μας αναγεννήσει μέσα από τις στάχτες μας.
Είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία τα μαγαζιά αλλά και όσοι επαγγελματίες βρίσκονται πίσω από αυτά να αναθεωρήσουν πράξεις και ιδέες και να φτιάξουν μία νέα τάξη πραγμάτων με την οποία θα πορευτεί η εστίαση. Η αλληλοστήριξη, αλλά και ουσιαστική ανάδειξη της Ελληνικής γαστρονομίας μοιάζει στα δικά μου μάτια να είναι το κλειδί. Η υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα προς την εστίαση, αλλά και το αντίστροφο, είναι το σημαντικότερο βήμα.
Η εκπαίδευση των φιλοξενούμενων, αλλά και ένας νέος τρόπος σκέψης από μας τους ανθρώπους της εστίασης μοιάζει να είναι ο τρόπος για να κάνουμε Ανάσταση πολύ πριν το Πάσχα ή σαν άλλος Λάζαρος να αναστηθούμε οι ίδιοι.
Ο καιρός γαρ εγγύς.
Καλά Χριστούγεννα σε όλους
*Ο Γιάννης Γιαννίτσας είναι σεφ