Περιοδεία εξπρές του Πρωθυπουργού στην Δυτική Μακεδονία

9 Min Read

Επισκέφθηκε γέφυρα Πολυφύτου, Βελβεντό, Σέρβια και Κοζάνη

Με μια περιοδεία «αστραπή» σε Βελβεντό, Σέρβια και Κοζάνη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε από την ΠΕ Κοζάνης κάνοντας αισθητή την προεκλογική του παρουσία, χωρίς όμως να εξαγγείλει κάτι για την περιοχή όπως περίμεναν αρκετοί. Ο Πρωθυπουργός κατάφερε εντός τριών ωρών να κάνει στάση στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, στους δυο συνεταιρισμούς του Βελβεντού «Δήμητρα» και ΑΣΕΠΟΠ, στο Δημαρχείο Βελβεντού, στην κεντρική πλατεία Σερβίων και στο Δημαρχείο και στον κεντρικό πεζόδρομο Κοζάνης.

- Advertisement -

Έχοντας στο πλευρό του τον υφυπουργό για θέματα Μακεδονίας Θράκης Στάθη Κωνσταντινίδη, τον Περιφερειάρχη Γιώργο Αμανατίδη, τον βουλευτή Μιχάλη Παπαδόπουλο, πολιτευτές και τους δυο υποψήφιους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός ήταν αρκετά επικοινωνιακός με τους πολίτες που συνάντησε και έστειλε μηνύματα συσπείρωσης του κόμματος για τις επερχόμενες ευρωεκλογές, ρίχνοντας «σπόντες» τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Έχοντας στην φαρέτρα του ευρωπαϊκά μηνύματα και καλέσματα συσπείρωσης του χώρου της Νέας Δημοκρατίας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια επίσκεψη εξπρές στην Δυτική Μακεδονία δήλωσε γνώστης των προβλημάτων της περιοχής Βελβεντού και Σερβίων και τόνωσε το κομματικό αίσθημα των υποστηρικτών του κυβερνόντος κόμματος. Ο ίδιος μίλησε για «επιταγή ευθύνης» που του έδωσε η Δυτική Μακεδονία στις περασμένες εθνικές εκλογές, την οποία «θα εξαργυρώσουμε με σκληρή δουλειά, όλη αυτή την τετραετία» ανέφερε χαρακτηριστικά από τον κεντρικό πεζόδρομο της Κοζάνης το μεσημέρι της Τρίτης.

Ομιλία στην Κοζάνη

Κατά τη σύντομη ομιλία του μίλησε για το ευρωπαϊκό παρελθόν, παρόν και μέλλον της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας πως «σήμερα, η Ελλάδα του 2024, σας διαβεβαιώνω ότι στην Ευρώπη η φωνή μας ακούγεται. Δεν είμαστε πια το «μαύρο πρόβατο», είμαστε μία χώρα με αυτοπεποίθηση, μια χώρα η οποία ξέρει να διαπραγματεύεται στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο προς όφελος όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων».

Θέλοντας να δείξει το σημάδι της Ευρώπης τοπικά, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε το έργο της επέκτασης του «Μαμάτσειου» Νοσοκομείου Κοζάνης που κατασκευάζεται με κονδύλια του ΕΣΠΑ και τα τμήματα επειγόντων περιστατικών που ανακαινίζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης ανέφερε την ανακατασκευή του Κέντρου Υγείας Σερβίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και βέβαια τους ευρωπαϊκούς πόρους της απολιγνιτοποίησης.

«Το αποτύπωμα, λοιπόν, της Ευρώπης είναι παντού γύρω μας. Και στις επόμενες εκλογές αυτό το οποίο θα κριθεί πρώτα και πάνω από όλα, είναι η δυνατότητα της χώρας μας να εξακολουθεί να μπορεί να διεκδικεί στην Ευρώπη σε μια κρίσιμη συγκυρία και να εξασφαλίζει για την πατρίδα μας συνεχή και διαρκή οφέλη. Γι’ αυτό, πρώτα και πάνω από όλα, θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ποιοι ευρωβουλευτές θα μας εκπροσωπήσουν αλλά και πόσο δυνατή θα ακούγεται η φωνή μας στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Αναφορά έκανε ακόμη και στην στήριξή του για την δημιουργία ευρωπαϊκού αμυντικού ταμείου, για δίκαιη και αυστηρή μεταναστευτική πολιτική με ευρωπαϊκή στήριξη και ενιαία δημογραφική πολιτική με στήριξη της οικογένειας. Από την ομιλία του στην Κοζάνη δεν έλλειπε και η αναφορά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και η προσπάθεια ανάδειξής του σε πόλο γνώσης και καινοτομίας καθώς και η δέσμευση πως θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στην Δυτική Μακεδονία.

Επίσκεψη στην Γέφυρα Σερβίων

Η πρώτη στάση της περιοδείας του Πρωθυπουργού στην Δυτική Μακεδονία ήταν το πρωί της Τρίτης στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων. Εκεί τον υποδέχτηκαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας και ο Δήμαρχος Σερβίων και στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τα έργα συντήρησης της γέφυρας από τον Προϊστάμενο Έργων και Οδοποιίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Αθανάσιο Βούρα και τον Αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών Έργων Χάρη Γκοβεδάρο. Η ενημέρωση αφορούσε και στο στάδιο που βρίσκεται η συνολική μελέτη για την πλήρη αποκατάσταση της γέφυρας με τον Περιφερειάρχη να θέτει το ζήτημα των αποζημιώσεων των περιοχών Βελβεντού και Σερβίων από το κλείσιμο της γέφυρας χωρίς, όμως, να παίρνει μια κατατοπιστική απάντηση.

Βελβεντό: Η περιοχή έχει τουριστικό ενδιαφέρον

Τον εντυπωσιασμό του από το φυσικό κάλος που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον τουρισμό της περιοχής και την δραστηριότητα των δύο συνεταιρισμών «Δήμητρα» και ΑΣΕΠΟΠ, εξέφρασε κατά την επίσκεψή του στο Βελβεντό ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην συνεταιριστική παράδοση της περιοχής και ενδιαφέρθηκε για την παραγωγή κερασιών και ροδακίνου και πως αυτή έχει επηρεαστεί τόσο από την κλιματική κρίση όσο και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη.

Με τον Δήμαρχο Μανώλη Στεργίου είχε μια «ζεστή» συζήτηση σχετικά με το πως μπορεί να αξιοποιηθεί τουριστικά η περιοχή των Πιερίων. Ο κ. Στεργίου έθεσε το ζήτημα του αποκλεισμού του Βελβεντού από την Πιερία και ζήτησε την βοήθεια της Κυβέρνησης για να αναδειχθεί τόσο ο ορεινός όγκος και η λίμνη αλλά και οι εργασίες της γέφυρας.

Συνάντηση στο γραφείο του Δημάρχου Βελβεντού, Μανώλη Στεργίου

«Ότι μας υποδείξει η μελέτη για τη γέφυρα θα το κάνουμε γιατί καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά το να επενδύσουμε πάνω στην υφιστάμενη κατασκευή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Σέρβια

Λίγο πριν επισκεφθεί την Κοζάνη ο Πρωθυπουργός μίλησε σε κατοίκους και μαθητές που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Σερβίων. Εκεί ανέφερε πως η Κυβέρνηση έδωσε 1,5 εκατομμύριο ευρώ για να μπορέσει το Δημαρχείο να επισκευαστεί πλήρως και να καλυφθούν τα έξοδα προσωρινής εγκατάστασης. Στην ομιλία του μίλησε για το παράδειγμα του Βελβεντού και τη συνεταιριστική κουλτούρα και μίλησε για έμφαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον πρωτογενή τομέα.

Ομιλία στα Σέρβια

Και από τα Σέρβια κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν τη Νέα Δημοκρατία και να προσέλθουν στις κάλπες. «Αυτές οι ευρωεκλογές δεν είναι μια αδιάφορη διαδικασία. Είναι μια διαδικασία στην οποία πρέπει να στείλουμε στην Ευρωβουλή τους καλύτερους και, ναι, έχει μεγάλη σημασία για εμένα, ως Πρωθυπουργός αλλά και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, να πηγαίνω στις Βρυξέλλες γνωρίζοντας ότι είμαι ο Πρόεδρος του μεγαλύτερου κεντροδεξιού κόμματος όλης της Ευρώπης. Και αυτό μας δίνει πρόσθετη διαπραγματευτική δυνατότητα να μπορούμε να διεκδικήσουμε την επόμενη πενταετία ακόμα περισσότερα από τις Βρυξέλλες. Η χώρα έχει σταθερή κυβέρνηση τετραετίας. Όμως, προσέξτε τι συμβαίνει τώρα εδώ. Έρχεται η αντιπολίτευση, σύσσωμη, και η αντιπολίτευση από τα δεξιά μας και η αντιπολίτευση από τα αριστερά μας, και λέει ένα πράγμα: «στείλτε μήνυμα αποδοκιμασίας σε αυτή την κυβέρνηση». Να αμφισβητηθεί δηλαδή η πολιτική σταθερότητα, για να οδηγηθούμε ενδεχομένως σε κάποιες απρόβλεπτες εξελίξεις τις οποίες μόνο αυτοί μπορεί να έχουν στο δικό τους το μυαλό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με το Δήμαρχο Σερβίων, Χρήστο Ελευθερίου

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Δημαρχείο Σερβίων όπου είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Χρήστο Ελευθερίου, με τον οποίο συζήτησαν ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος. Ο Δήμαρχος παρουσίασε στον Κυριάκο Μητσοτάκη το νέο σύστημα τηλεμετρίας δικτύων ύδρευσης για τις 19 κοινότητες της περιοχής, το οποίο κόστισε 6,5 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Με το νέο σύστημα είναι δυνατή η παρακολούθηση των ροών, της ποσότητας και της ποιότητας του νερού, από τις πηγές έως τις δεξαμενές. Επιτυγχάνεται έτσι ο άμεσος εντοπισμός βλαβών, για την επιδιόρθωσή τους, και η αντιμετώπιση των απωλειών στο δίκτυο, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η δημοτική δαπάνη, προς όφελος των πολιτών.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση