Περίπου 3.000 νέοι της ΚΝΕ βρέθηκαν στο Νεστόριο δίνοντας ηχηρά μηνύματα

6 Min Read

Για 32η συνεχόμενη χρονιά, η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες την αντιιμπεριαλιστική της κατασκήνωση. Φέτος η κατασκήνωση έλαβε χώρα στο Νεστόριο Καστοριάς, από τις 13 έως τις 16 Ιουλίου. Χιλιάδες νεολαίας από όλη τη χώρα κατέκλυσαν το χώρο του River Party στο Νεστόριο, με την Οργάνωση Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας, να είναι η φετινή οικοδέσποινα. 

Η Αναστασία Γεωργιάδου, γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, μιλώντας στον «Χ», ανέφερε πως ήταν μια από τις πιο πετυχημένες κατασκηνώσεις που έχουν διοργανωθεί στην περιοχή. Οι κατασκηνωτές απόλαυσαν τη φυσική ομορφιά του χώρου, αλλά και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. 

- Advertisement -
Αναστασία Γεωργιάδου, γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιελάμβανε από ξεναγήσεις και συζητήσεις, μέχρι μουσικές συναυλίες και πολιτικές ομιλίες. Στο πρόγραμμα ξεχώρισαν οι συζητήσεις γύρω από ζητήματα πολιτικής, όπως η συζήτηση για την πράσινη ανάπτυξη, καθώς και γύρω από θέματα ιστορίας, όπως η προβολή του ντοκιμαντέρ, «Τι και αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε».

«Πάρα πολλοί νέοι κατάφεραν μέσα από τις εκδηλώσεις, τις συζητήσεις και τις δραστηριότητες να έρθουν σε επαφή με πλευρές της ιστορίας και τις δράσεις του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας καθώς και με τα συμπεράσματα από εκείνη την περίοδο», τόνισε η κα. Γεωργιάδου. Το κεντρικό κατασκηνωτικό διήμερο είχε να πραγματοποιηθεί στο Νεστόριο από το 2012, καθώς κάθε χρόνο φιλοξενείται σε διαφορετική περιοχή. Στη φετινή διοργάνωση, την Ο.Π. Δυτικής Μακεδονίας βοήθησαν μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από την Ο.Π. Κεντρικής Μακεδονίας και η συμβολή τους ήταν σημαντική στο στήσιμο και τη διεξαγωγή της.

Στη συνέχεια στάθηκε στη δράση που πραγματοποίησαν στον Γράμμο και τόνισε πως σε συνδυασμό με τη συζήτηση που έκαναν την πρώτη ημέρα, έστειλαν ένα μαζικό μήνυμα από τον χώρο της κατασκήνωσης ότι «τα σχέδια των πράσινων και μαύρων αρπακτικών για να γίνει ο Γράμμος λεία, με βάση τα σχέδια τους, δεν θα περάσει». 

Η κεντρική εκδήλωση της κατασκήνωσης έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο, στη θέση «Σκάλα», λίγα χιλιόμετρα από το Νεστόριο, όπου πρόσφατα ανακαλύφθηκε και αναδείχθηκε η Νοσοκομειούπολη του Δ.Σ.Ε. στον Γράμμο, όπου και μίλησε ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε., Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος σημείωσε πως βρίσκονται για ακόμη ακόμα φορά στον Γράμμο, σε αυτές τις κορυφές που «είναι ποτισμένες με το αίμα και τις ελπίδες των κομμουνιστών, χιλιάδων αγωνιστών του λαού μας, που χωρίς να υπολογίζουν θυσίες, τα έβαλαν με υπέρτερες δυνάμεις, για να ξημερώσουν καλύτερες ημέρες στη χώρα μας». 

Ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε., Δημήτρης Κουτσούμπας

«Πριν χρόνια ο αρχίατρος του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, Νώντας Σακελλαρίου, έλεγε για το μέρος που βρισκόμαστε ότι ήταν μια αντάρτικη νοσοκομειούπολη, ότι ίσως υπάρχει και τώρα έστω και κατεστραμμένη, όπου θα μπορούν οι νεότεροι να την επισκέπτονται και να θαυμάζουν το τι μπορεί να φτιάξει ο λαός όταν το καταλαβαίνει δικό του». Ο κ. Κουτσούμπας στη συνέχεια αναφέρθηκε πως εκεί έγινε πράξη – ίσως πιο γλαφυρά από ό,τι οπουδήποτε αλλού – το σύνθημα “Μόνο ο λαός σώζει τον λαό”. Ενώ σημείωσε πως «φάνηκε κι εκείνη την εποχή πολύ καλά, τι σόι σωτήρες είναι για τον λαό και τη νεολαία η αστική τάξη και τα κόμματά της, το κράτος τους, οι πολιτικοί και οι ανώτεροι στρατιωτικοί της εκπρόσωποι» και συνέκρινε τη στάση των πολιτικών δυνάμεων της εποχής, κάποιες από τις οποίες έφυγαν για το Κάιρο, ενώ κάποιες άλλες συγκρότησαν τη κατοχική κυβέρνηση σε συνεργασία με τους κατακτητές και ο λαός μαζί με τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές, προέβαλαν την αντίσταση.

Στη συνέχεια συνέκρινε τα συμπεράσματα που βγαίνουν από την εποχή εκείνη με τη σημερινή κατάσταση στην ελληνική κοινωνία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αστική τάξη, οι κυβερνήσεις της και οι εκπρόσωποί της, δεν παραιτούνται ποτέ από τον σκοπό της στράτευσης των εργαζομένων και της νεολαίας κάτω από τους δικούς τους ιδιοτελείς στόχους που είναι πάντα σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Επίσης ανέφερε ότι το ΚΚΕ προειδοποιούσε για όλα όσα θα έρθουν και πιο συγκεκριμένα για τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, με μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στο μακελειό στην Ουκρανία και τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, τις διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο κάτω από την «ομπρέλα» των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως π.χ. η αναθεώρηση του άρθρου 16.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Κουτσούμπας, αναφέρθηκε στην μάχη που θα δώσει το ΚΚΕ δίπλα στο λαό για όλα αυτά που έρχονται. «Σε έναν βαθμό αυτό το ρεύμα εκφράστηκε με την άνοδο του ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές. Άνοδος που ήταν ακόμα σημαντικότερη στα αστικά κέντρα, στις εργατικές – λαϊκές συνοικίες, στη νεολαία και στους φοιτητές», τόνισε. Κάλεσε το λαό και τη νεολαία να πάρουν θέση δίπλα στους κομμουνιστές, στις γραμμές του οργανωμένου κινήματος, στο σωματείο, τον σύλλογο και τις Επιτροπές Αγώνων. «Εκεί που μπορούμε να βάζουμε εμπόδια στην επίθεση και να μετράμε μικρές νίκες για να ανοίξουμε τον δικό μας δρόμο για τις δικές μας ανάγκες», σημείωσε.

Τέλος, αναφέρθηκε και στις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, λέγοντας πως «πάμε πιο δυναμικά, να δώσουμε τις μάχες που έχουμε μπροστά μας. Για την ακόμα μεγαλύτερη ισχυροποίηση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ, της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές τον Οκτώβριο».

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Φωτογραφίες: 902.gr

Μοιραστείτε την είδηση