Περίπου 40 άνθρωποι με αναπηρία ωφελούμενοι του Προσωπικού Βοηθού στην Κοζάνη

3 Min Read

Ξεκίνησε και στην περιοχή μας η πιλοτική εφαρμογή της υπηρεσίας του προσωπικού βοηθού, η οποία έχει εξαγγελθεί εδώ και καιρό. Η υπηρεσία αυτή θα  υποστηρίξει την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία βάση των επιλογών τους και θα ανακουφίσει  από την αποκλειστική φροντίδα τις οικογένειές τους.

Τα πρώτα ιδιωτικά συμφωνητικά μεταξύ προσωπικών βοηθών και ωφελούμενων ανθρώπων με αναπηρία έχουν υπογραφτεί και στην περιοχή μας εδώ και δέκα μέρες. Οι ωφελούμενοι είναι γύρω στα 40 άτομα για την Κοζάνη και επιλέχθηκαν κατόπιν κλήρωσης βάση αλγορίθμου.

- Advertisement -

Σε όσες περιπτώσεις ο προσωπικός βοηθός έχει εγγραφεί στο μητρώο των προσωπικών βοηθών και έχει εκπαιδευτεί μπορεί να επιλεγεί ως προσωπικός βοηθός από τον ωφελούμενο και μπορεί να προχωρήσει και το ιδιωτικό συμφωνητικό.

Οι ωφελούμενοι για να λάβουν την υπηρεσία αξιολογούνται πρώτα  από ειδικές διεπιστημονικές επιτροπές με τη συμμετοχή ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και εργοθεραπευτών. Η αξιολόγηση είναι εξατομικευμένη βάση ερωτημαλογίου και λαμβάνει υπόψη της τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του υποψηφίου, την διάρθρωση της καθημερινότητάς του, την αναπηρία και τη λειτουργικότητά του. Οι αξιολογήσεις από τις επιτροπές που κάνουν κατ’ οίκον επισκέψεις, προκειμένου να δοθούν οι ώρες στους ωφελούμενους βάση των αναγκών τους συνεχίζονται.

«Ειλικρινά μόνο αν βιώνεις την αναπηρία στο πετσί σου, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, αντιλαμβάνεσαι πλήρως τι μπορεί να σημαίνει αυτή η υπηρεσία για όλες αυτές τις οικογένειες» μας λέει η Βασιλική Σιαλβέρα, γυναίκα με αναπηρία που έχει δώσει αγώνα για τον σχεδιασμό και την επέκταση του μέτρου σε όλη τη χώρα. Η ίδια δεν κληρώθηκε, είναι ωφελούμενη, όμως, η αδερφή της που έχει την ίδια κινητική αναπηρία.

Ο προσωπικός βοηθός συμβάλλει στην μη ιδρυματοποίηση των ανθρώπων με αναπηρία, στην ορατότητα, αλλά και στην ένταξή τους στην κοινωνία. «Ο προσωπικός βοηθός είναι τα χέρια, τα μάτια και τα πόδια των ανθρώπων με αναπηρία» λέει η κ. Σιαλβέρα που καλεί όλες και όλους να αγκαλιάσουν το θεσμό. Πρόκειται για θεσμό που αποτελεί διπλή κοινωνική επένδυση, αφού συμβάλλει στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και στη διεύρυνση των προοπτικών απασχόλησης των ανθρώπων που αναζητούν εργασία.

Να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα για τους προσωπικούς βοηθούς είναι ανοιχτή, ενώ το νέο επάγγελμα έχει εξασφαλισμένη αμοιβή και ασφάλιση, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις ή εμπειρία γιατί καθοδηγείται από τις ανάγκες όπως τις περιγράφει ο κάθε ωφελούμενος.

Τέλος, είναι σημαντικό το πρόγραμμα να αξιολογηθεί και να εξασφαλιστεί η συνέχεια του, αφού θα έχει δημιουργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ωφελούμενων και προσωπικών βοηθών.

Τι είναι ο Προσωπικός βοηθός

Το Πρόγραμμα εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενός συστήματος κοινωνικής υποστήριξης για τα Άτομα με Αναπηρία, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών και των οικογενειών τους, μέσω της επίτευξης της ανεξάρτητης διαβίωσής τους και ισότιμης συμμετοχής τους σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής, πολιτιστικής ζωής. Ο «Προσωπικός Βοηθός» θεσπίστηκε με τον νόμο 4837/2021.

Μοιραστείτε την είδηση