Περίπου 200.000 πολίτες πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια

5 Min Read

Ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής Στυλιανός Λαμπρόπουλος μιλά στον «Χ»

Φυλλάδια και ενημερωτικό υλικό για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και τη θεραπεία της καρδιοπάθειας, μοίρασε σε ασθενείς και συνοδούς το προσωπικό της καρδιολογικής κλινικής του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης την Τετάρτη. Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας ευαισθητοποίησης των πολιτών για την καρδιακή ανεπάρκεια, στο πλαίσιο των Ημερών Ευαισθητοποίησης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας από 1 έως 7 Μαϊου.

- Advertisement -

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή πάθηση που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και περίπου το 1,5% του πληθυσμού στη χώρα μας, δηλαδή περίπου 200.000 ασθενείς. Με αφορμή τις ημέρες ευαισθητοποίησης, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και η ομάδα εργασίας καρδιακής ανεπάρκειας της ΕΚΕ, πραγματοποιούν κοινωνικές δράσεις σε μεγάλες πόλεις της χώρας. Ταυτόχρονα με την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση πολιτών και ασθενών γίνεται και πληρέστερη ενημέρωση  ιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και φροντιστών των ασθενών, κάτι που θα συμβάλλει στην καλύτερη αντιμετώπιση και θεραπεία.

Ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του «Μαμάτσειου» Νοσοκομείου Κοζάνης Στυλιανός Λαμπρόπουλος μιλώντας στον «Χ» ανέφερε μεταξύ άλλων πως όλες οι καρδιολογικές παθήσεις καταλήγουν στην καρδιακή ανεπάρκεια. «Θέλουμε να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τόσο τους ασθενείς, όσο και τους συνοδούς για αυτό το σύνδρομο, το οποίο πλήττει όλο το δυτικό κόσμο και είναι η πρώτη αιτία θανάτου» τόνισε. Ο κ. Λαμπρόπουλος επεσήμανε πως για τη σωστή θεραπεία, δεν φτάνει μόνο η φαρμακευτική αγωγή, αλλά πρέπει να ελεγχθούν και να ρυθμιστούν και άλλοι παράγοντες. «Πρέπει ο κάθε ασθενής να κάνει καθημερινά αυτοαξιολόγηση με βάση τις οδηγίες που του έχουν δοθεί, ώστε να αποφεύγονται οι επανεισαγωγές στο νοσοκομείο. Η σωστή ενημέρωση και η πρόληψη είναι το πρώτο που πρέπει να στοχεύσουμε και στη συνέχεια στην αντιμετώπιση και θεραπεία» είπε χαρακτηριστικά.

 

Λίγα λόγια για την Καρδιακή Ανεπάρκεια

Στην καρδιακή ανεπάρκεια η καρδιά του ασθενή είναι αδύναμη και δεν μπορεί να στείλει αρκετή ποσότητα αίματος σε όλο το σώμα, με αποτέλεσμα αυτό να μην λαμβάνει την ποσότητα του οξυγόνου και τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται για να δουλέψει φυσιολογικά. Επειδή το αίμα και το οξυγόνο δεν φτάνουν, για να θρέψουν τους μυς και τα όργανα, οι μύες κουράζονται και ο ασθενής εμφανίζει εύκολα κόπωση.

Παράλληλα δεν επιστρέφει αρκετό αίμα στην καρδιά. Το αίμα που δεν μπορεί να γυρίσει πίσω, μαζεύεται στις φλέβες, αυξάνεται η πίεση μέσα σε αυτές, οπότε δημιουργούνται οιδήματα-πρήξιμο στα πόδια και την κοιλιά. Υγρό μαζεύεται και στους πνεύμονες και προκαλεί συμφόρηση και δύσπνοια.

Στην κατάσταση αυτή το σώμα προσπαθεί να ανταπεξέλθει, αλλά μόνο για λίγο χρονικό διάστημα τα καταφέρνει και τελικά τα συμπτώματα επιδεινώνονται.

Τα αίτια της Καρδιακής Ανεπάρκειας μπορεί να είναι η στεφανιαία νόσος (έμφραγμα του μυοκαρδίου), λοιμώξεις (μυοκαρδίτιδα), αρρύθμιστη αρτηριακή πίεση, σακχαρώδης διαβήτης, βαλβιδική νόσος (στένωση αορτικής βαλβίδας, ανεπάρκεια μικτροειδούς), χρόνια νοσήματα (νεφρική ανεπάρκεια, μεσογειακή αναιμία, κακοήθειες), μυοκαρδιοπάθειες, παθήσεις του θυροειδούς, αναιμία, νεφρική ανεπάρκεια, πνευμονοπάθειες, χορήγηση ογκολογικής θεραπείας (χημειοθεραπευτικά/ακτινοβολίες).

 

Τα κύρια συμπτώματα

  • Δύσπνοια αρχικά στην έντονη προσπάθεια και στη συνέχεια στην καθημερινή δραστηριότητα, στην ηρεμία και στην κατάκλιση.
  • Απότομη αύξηση σωματικού βάρους.
  • Εύκολη κόπωση ακόμα και σε συνήθεις δραστηριότητες.
  • Εμφάνιση αρρυθμιών, επεισοδίων ζάλης και πόνου στο στήθος (στηθάγχη).
  • Οίδημα (πρήξιμο) στα πόδια.

 

Θεραπεία

  • Φαρμακευτική αγωγή.
  • Θεραπεία στεφανιαίας νόσου.
  • Θεραπεία συνοσηροτήτων (σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία, νεφρική ανεπάρκεια, αρτηριακή υπέρταση, υπερλίπιδαιμία, υπερουρικαιμία, κατάθλιψη).
  • Άσκηση.
  • Σωστή διατροφή.
  • Αντιταχυκαρδιακός βηματοδότης – απινιδωτής.
  • Αμφικοιλιακός βηματοδότης.
  • Συσκευές υποβοήθησης αριστερής κοιλίας.
  • Συσκευές αμφικοιλιακής υποβοήθησης.
  • Καρδιακή μεταμόσχευση.

Οι γιατροί λένε πως «η πιο σωστή θεραπεία είναι η πρόληψη» γι’ αυτό και συνιστούν την διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους, πέντε μικρές μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, τρία χιλιόμετρα περπάτημα την ημέρα, αποφυγή καπνίσματος, παρακολούθηση αρτηριακής πίεσης, παρακολούθηση λιπιδίων αίματος.

 

Θένια Βασιλειάδου-www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση