Περισσότεροι από 100 νεκροί εργαζόμενοι στη ΔΕΗ στα 60 χρόνια λειτουργίας της- Μια καταγραφή του Στέφανου Πράσσου με αφορμή τον εορτασμό της Αγίας Βαρβάρας

4 Min Read

Του Σωκράτη Μουτίδη
[email protected]

Περισσότερες από 100 ανθρώπινες ζωές χάθηκαν στους χώρους εργασίας της ΔΕΗ από το 1970 μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου της Κοζάνης, όπως αποκαλύπτει η έρευνα του συνταξιούχου συνδικαλιστή και νυν αυτοδιοικητικού Στέφανου Πράσσου.
Με αφορμή τον εορτασμό της προστάτιδας των λιγνιτορύχων Αγίας Βαρβάρας στις 4 του Δεκέμβρη, ο κ. Πράσσος κάνει λόγο για θύματα ενός μικρού πολέμου από την εξορυκτική δραστηριότητα που ζει η Δυτική Μακεδονία για περισσότερα από 60 χρόνια.
«Πράγματι δεν είναι λίγοι, είναι πάρα πολλοί. Είναι ένας μικρός πόλεμος» λέει ο κ. Πράσσος που μέσα από την αναζήτησή του στα αρχεία του τύπου έφτασε σε αυτό το αποτέλεσμα.
Η προσπάθεια αυτή της καταγραφής των εργατικών δυστυχημάτων έγινε, όπως αναφέρει ο κ. Πράσσος γιατί «υπήρχε η αναγκαιότητα λόγω έλλειψης στοιχείων, για να τιμηθεί η μνήμη τους και να μην περάσουν οι νεκροί αυτοί της εργατικής τάξης στη λήθη, αλλά και να αξιοποιηθούν από εργαζόμενους, συνδικάτα και ειδικούς για να γίνουν προτάσεις ώστε να μειωθούν, έστω, αυτά τα εργοδοτικά εγκλήματα».
Η κατάσταση σήμερα μοιάζει να έχει βελτιωθεί, λέει ο κ. Πράσσος «αφού έχουμε δύο χρόνια τώρα χωρίς θανατηφόρο δυστύχημα, αλλά αυτό πιθανόν να σχετίζεται και με το γεγονός ότι έχει πέσει η παραγωγική διαδικασία και έχει μειωθεί και η εντατικοποίηση της εργασίας που υπήρξε καθοριστικός παράγοντας των ατυχημάτων». Ο κ. Πράσσος συμπληρώνει ότι στην περίπτωση της 5ης μονάδας είναι η πρώτη φορά που δεν έχουμε θανατηφόρο.

- Advertisement -

Στην πρόκληση θανατηφόρων δυστυχημάτων σημαντικό ρόλο παίζει η πίεση χρόνου που είναι υπεύθυνη για τις επιλογές των εργαζομένων σε βάρος της δικής τους ασφάλειας.
Σύμφωνα με τον κ. Πράσσο τα περισσότερα θανατηφόρα δυστυχήματα στη ΔΕΗ προκλήθηκαν από ηλεκτροπληξίες και πτώσεις από μεγάλο ύψος. Πρόκειται για δυστυχήματα που θα μπορούσαν να αποφευχθούν και αυτό αποδείχθηκε από την μείωση του αριθμού τους χάρη στη λήψη μέτρων.
«Δεν δικαιολογούνται οι πτώσεις των πρανών ή οι ηλεκτροπληξίες. Στην περίπτωση της κατολίσθησης του ορυχείου Αμυνταίου, που είναι πρόσφατη, ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα» αναφέρει ο κ. Πράσσος.
Στο μπλογκ του με τίτλο «Κόκκινο Καμίνι» (https://kokinokamini.blogspot.com) ο κ. Πράσσος παρουσιάζει τη «λίστα του θανάτου» με τα 106 θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα, παραθέτοντας τα ονόματα των άτυχων εργαζομένων και στοιχεία των υποθέσεων, όπως προέκυψαν από την έρευνα στα αρχεία των εφημερίδων.

Πολλά ήταν τα δυστυχήματα εκείνα που σημάδεψαν την ιστορία της επιχείρησης, όπως ένα πολύνεκρο θανατηφόρο με ταχύπλοο, κατά την κατασκευή της γέφυρας του Πολυφύτου, αλλά και το περιστατικό όπου ένας χειριστής κι ένας εργάτης ενεπλάκησαν με λάθος κίνηση του χειριστή σε ένα δυστύχημα με τραγική κατάληξη, αφού ο ένας σκοτώθηκε επί τόπου και ο άλλος αυτοκτόνησε.
Ο καλός και γρήγορος εργαζόμενος είναι αυτός που θα γυρίσει σπίτι του σώος και αβλαβής λέει ο κ. Πράσσος, στέλνοντας μήνυμα στους πρώην συναδέφλους τους για τήρηση των μέτρων υγιενής και ασφάλειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μεγαλύτερο λιγνιτωρυχείο των Βαλκανίων η επιθεώρηση μεταλλείων του Υπουργείου Περιβάλλοντος,που είναι υπεύθυνη για προλητπικούς ελέγχους, έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη και είναι υποστελεχωμένη, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ελέγχους.
Ο κ. Πράσσος καλεί όλους όσοι έχουν επιπλέον στοιχεία για δυστυχήματα ή γνωρίζουν υποθέσεις που δεν έχουν δημοσιευθεί να επικοινωνεί μαζί του (e-mail:[email protected]).

Μοιραστείτε την είδηση