Περισυλλογή των νεκρών Αργυροπελεκάνων στη Μικρή Πρέσπα

2 Min Read

Ειδικό συνεργείο εταιρείας που διαθέτει υγειονομικά πρωτόκολλα βιοασφάλειας ξεκίνησε από νωρίς το πρωί την περισυλλογή των νεκρών Αργυροπελεκάνων από τη λίμνη Μικρή Πρέσπα.

Μέχρι το μεσημέρι (στις 12μμ) είχαν μεταφερθεί στην ακτή περίπου 140 νεκροί Αργυροπελεκάνοι. Το συνεργείο, υπό την εποπτεία των ειδικών επιστημόνων της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών και του Φορέα του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, με τα δύο πλωτά μέσα που έχει διαθέσει ο στρατός, κατευθύνεται στις αποικίες όπου βρίσκονται τα νεκρά πουλιά. Τα τοποθετούν σε ειδικά προστατευτικά κουτιά, που δεν επιτρέπουν την διασπορά του ιού της γρίπης, τα οποία μεταφέρονται στην ακτή. Φορτηγό ψυγείο θα παραλάβει στη συνέχεια τα κουτιά με τους νεκρούς Αργυροπελεκάνους και υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, τα πτηνά θα αποτεφρωθούν σε ειδικό κλίβανο της ΠΕ Κοζάνης.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επικεφαλής της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών Μυρσίνη Μαλακού, «η περισυλλογή ξεκίνησε από σημεία όπου η πρόσβαση είναι σχετικά εύκολη και στη συνέχεια τα συνεργεία θα κατευθυνθούν σε σημεία όπου μεγαλώνει ο βαθμός δυσκολίας ως προς την πρόσβαση των πλωτών μέσων».

Ο αριθμός των νεκρών πουλιών στη Μικρή Πρέσπα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα 1000 άτομα και όπως ανέφερε η κ. Μαλακού, η όσο το δυνατόν αμεσότερη περισυλλογή τους «θα ελαχιστοποιήσει τη μετάδοση της γρίπης όχι μόνο στους Αργυροπελεκάνους αλλά και σε αλλά είδη υδρόβιων και αρπακτικών που φτάνουν σε λιγότερο από έναν μήνα στην περιοχή».

Στην Καστοριά, η περισυλλογή των νεκρών πουλιών ξεκίνησε τις προηγούμενες δύο ημέρες από τις εθελοντικές ομάδες προστασίας της λίμνης σε συνεργασία με την Κτηνιατρική υπηρεσία της ΠΕ Καστοριάς και σύμφωνα με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο έχουν συλλεχθεί 50 νεκροί Αργυροπελεκάνοι. Τα πουλιά φυλάσσονται σε χώρους με χαμηλή ψύξη, ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε πιστοποιημένο κλίβανο αποτέφρωσης που λειτουργεί στην περιοχή.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Μοιραστείτε την είδηση