Περιβαλλοντικοί όροι για τον αιολικό σταθμό στο Μπούρινο

2 Min Read

«Οι καμπάνες να χτυπήσουν, να σημάνει συναγερμός» η αντίδραση της Επιτροπής Αγώνα

«Οι καμπάνες να χτυπήσουν, να σημάνει συναγερμός». Με αυτή τη φράση η Επιτροπή Αγώνα κατά των Αιολικών στο Μπούρινο αντέδρασε στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για τον Αιολικό Σταθμό στο Μπούρινο.

- Advertisement -

Συγκεκριμένα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας με απόφαση της ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή και λειτουργία του έργου «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 23,4MW στη θέση “Ντρισινίκος” Δ.Ε. Αιανής, Σιάτιστας & Βεντζίου των Δήμων Κοζάνης, Βοϊου & Γρεβενών, των Π.Ε. Κοζάνης & Γρεβενών».

Αξίζει να σημειώνουμε πως η κατασκευή αιολικών στο Μπούρινο έχει ξεσηκώσει πολλές διαμαρτυρίες από κατοίκους και φορείς της περιοχής ενώ και ο Δήμος Βοίου έχει δώσει ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση.

Ο Μπούρινος, όπως σημειώνουν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα,  διαθέτει 11.500 στρέμματα, που είναι δημοτική έκταση με μεγάλη οικολογική σημασία, καθώς είναι χαρακτηρισμένη ως σημαντικός βιότοπος πουλιών και είναι ζώνη ειδικής προστασίας του δικτύου NATURA.

Σύμφωνα με την πάγια θέση της Επιτροπής οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας στην περιοχή, θα έχουν ως συνέπεια την πρόκληση μη αναστρέψιμων βλαβών στο ευαίσθητο περιβάλλον του βουνού, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος της απώλειας των χαρακτηριστικών που κατατάσσουν την περιοχή στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας.

Ο Δήμος Βοΐου έχει δηλώσει μάλιστα πως  θα ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα για τη ματαίωση του έργου προσφεύγοντας, στο ΣτΕ, αλλά ακόμη και στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια. 

Αξίζει να σημειώνουμε πως η κατασκευή αιολικών στο Μπούρινο έχει ξεσηκώσει πολλές διαμαρτυρίες από κατοίκους και φορείς της περιοχής, ενώ και ο Δήμος Βοΐου έχει δώσει ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση. Για σήμερα στις 11 το πρωί έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση στη ΖΕΠ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση