Συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για αποθήκευση και διαχείριση ψηφιακών κλινικών ιατρικών φακέλων
Τις δυνατότητες του υπολογιστικού κέντρου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο διαθέτει το καλύτερο data center, σε περιφερειακό επίπεδο, αξιοποιεί το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για να αποθηκεύει και να ασφαλίζει δεκάδες χιλιάδες ψηφιακούς ιατρικούς φακέλους ασθενών από όλο τον πλανήτη. Πρόκειται για μια συνεργασία που ξεκίνησε το Πανεπιστημιακό ίδρυμα του Ιονίου με ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια της Αμερικής και αφορά στην βιοϊατρική τεχνολογία.
Οι ερευνητές του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου δουλεύουν με βάση τα κλινικά δεδομένα που συγκεντρώνονται κατόπιν των απαραίτητων αδειών και πιστοποιητικών και η επεξεργασία αυτών είναι καθοριστική στην έρευνα. Λόγω του ότι τα προσωπικά αυτά δεδομένα είναι ευαίσθητα, απαιτείται να υπάρχει ασφάλεια και προστασία, τεράστιος χώρος αποθήκευσης αλλά και ταχύτητα με δυνατότητα απομακρυσμένης διαχείρισης. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά διαθέτει στο έπακρο το data center του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και από το 2024 όταν ενεργοποιηθεί το νέο υπολογιστικό κέντρο που θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το ήδη υπάρχον, οι δυνατότητες που θα παρέχει θα είναι πολλαπλάσιες.
Ο Πρόεδρος του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος, βρέθηκε την Τρίτη στην Κοζάνη στο πλαίσιο της υπογραφής μνημονίου συνεργασίας των δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ο κ. Βλάμος μίλησε αποκλειστικά στον «Χ» για το αντικείμενο του εργαστηρίου του και για το πως επιλέχθηκε το data center της Δυτικής Μακεδονίας για να «φυλάξει» αυτόν τον τόσο σημαντικό και ταυτόχρονα ευαίσθητο πλούτο.
«Τα δεδομένα αυτά θα πρέπει να αποθηκεύονται με ασφάλεια και να μπορούν να ταξινομηθούν και στη συνέχεια να διαχειριστούν. Όλα αυτά γίνονται για να μπορούμε να κάνουμε ανάλυση για να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα που αφορούν προφίλ ασθενών ή εξέλιξη νόσων κλπ. Αυτό κατά βάση είναι το αντικείμενο που δουλευθούμε στο εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης ηλεκτροφυσιολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και τώρα ξεκινά μια μεγάλη προσπάθεια με την ίδρυση του Ινστιτούτου Ψηφιακής Βιοιατρικής που έγινε στο πλαίσιο του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας στην Ζάκυνθο. Και οι δυο ανάγκες που περιέγραψα πριν έχουν απόλυτη συνάφεια με το αντικείμενο των εδώ ερευνητών και τις υποδομές του εξαιρετικού data center του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για να μπορέσουμε από κοινού να κάνουμε ανάλυση και έρευνα» ανέφερε ο κ. Βλάμος.
Πρόσφατα, το Εργαστήριο του κ. Βλάμου ανακοίνωσε την δημιουργία δέκα ψηφιακών βιοατραπεζών με τεχνητή νοημοσύνη, η οποία είναι αρκετά σημαντική και με μεγάλη αποδοχή σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης, περίπου 150.000 φάκελοι ασθενών που προέρχονται από το ίδρυμα Τζονς Χόπκινς θα διαχειριστούν από το Εργαστήριο με την βοήθεια του Data Center. Οι φάκελοι αυτοί περιέχουν κλινικά και απεικονιστικά δεδομένα που απαιτούν τεράστιο όγκο χωρητικότητας και μεγάλη υπολογιστική ισχύ καθώς και ασφαλή αποθήκευση με σημαντικά και αυστηρά πρωτόκολλα που διαθέτει το υπολογιστικό κέντρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. «Θεωρώ πως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι πρωτοπόρο στο κομμάτι αυτό ίσως σε όλη την Ελλάδα» επεσήμανε ο κ. Βλάμος.
Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για την πρώτη συνεργασία του Πανεπιστημιακού ιδρύματος της περιφέρειας μας με άλλο Πανεπιστήμιο σε αυτό το επίπεδο. Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και μέλους του Εργαστηρίου Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και Ψηφιακής Υγείας Μάρκο Τσίπουρα, οι δυνατότητες που θα παρέχει στην ερευνητική κοινότητα το νέο data center που θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2024 θα έχουν πολλαπλάσια οφέλη.
«Ο εξοπλισμός αυτός, τόσο του data center όσο και των εργαστηρίων του ιδρύματος είναι στο πλαίσιο μιας τεράστιας προσπάθειας που γίνεται τα τελευταία χρόνια να υπάρξουν όλα εκείνα τα εργαλεία για να δημιουργηθούν ευκαιρίες σε ερευνητές, να έρθουμε πιο κοντά και να ακούσουμε τις ανάγκες και να δημιουργηθεί μια πολύ καλή χημεία όπως αυτή που αναπτύξαμε με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το μνημόνιο συνεργασίας
Το μεσημέρι της Τρίτης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Θεοδουλίδης και ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Ανδρέας Φλώρος, υπέγραψαν στην Κοζάνη μνημόνιο συνεργασίας ως επιστέγασμα της ήδη ανεπτυγμένης σχέσης που έχουν.
«Με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο συνεργαστήκαμε πολύ στενά την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά και η συνεργασία συνεχίζεται. Είμαστε δυο Πανεπιστήμια περιφερειακά που έχουν κοινή συν άντληση σε διάφορα θέματα που αφορούν στην ακαδημαϊκή ζωή και βέβαια υπάρχει στενή και φιλική σχέση με τον Πρύτανη και το προσωπικό» ανέφερε ο Πρύτανης Θεόδωρος Θεοδουλίδης.
Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Ιονίου Ανδρέας Φλώρος ανέφερε πως η υπογραφή του μνημονίου είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή και εξήρε την επικοινωνία και σχέση με τον κ. Θεοδουλίδη. «Με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχουμε συν αντίληψη και σχεδόν καθημερινή επικοινωνία και βοήθεια με στόχο να εκμεταλλευόμαστε τις καλές πρακτικές. Μετά την συνεργασία μας με το ίδρυμα Τζονς Χόπκινς σε θέματα βιοϊατρικής, αναζητούσαμε μια ισχυρή υπολογιστική δομή για να μπορέσουμε να καταχωρήσουμε τα δεδομένα και να τα επεξεργαστούμε. Αυτό το βρήκαμε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, το οποίο μας δίνει τώρα απλόχερα το data center αλλά αργότερα ενδέχεται να εμπλακεί και αυτό με τους ερευνητές του στην έρευνα που κάνουμε» είπε ο κ. Φλώρος.
Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr