Περπατώντας πάνω από τα σύννεφα! Του Αλέξανδρου Τσολάκη

2 Min Read

Ανάβαση στην κορυφή της Ελλάδας πραγματοποίησαν την περασμένη Δευτέρα οι ορειβάτες του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου (ΕΟΣ) Κοζάνης. Με θέση εκκίνησης το ΚΕΟΑΧ (Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων ), σε υψόμετρο 1820 μέτρα, στη θέση Βρυσοπούλες. Η ομάδα κινήθηκε ακολουθώντας την πίστα του χιονοδρομικού κέντρου και προσέγγισε σύντομα τις ψηλές κορφές του Ολύμπου. Κατά μήκος της διαδρομής συναντήσαμε τον Άγιο Αντώνιο (2815μ), το Σκολιό (2911μ) και αμέσως μετά φτάσαμε την κορυφή Σκάλα (2866μ). Από εκεί ξεκινάει το απότομο «πέρασμα της Κακόσκαλάς» που καταλήγει στην κορυφή της Ελλάδας, τον Μύτικα!

O Μύτικας είναι η υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου και της Ελλάδος, δεύτερη υψηλότερη των Βαλκανίων, μετά τη Μουσαλά στην Βουλγαρία. Μέχρι πρόσφατα το ύψος του ανερχόταν στα 2.917 μ, οι πιο πρόσφατες όμως μετρήσεις που έγιναν από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης υπολογίζουν το ύψος του στα 2918 μέτρα και 80 εκατοστά.

- Advertisement -

Η επιλογή να πραγματοποιήσουμε την ανάβαση μια καθημερινή και όχι σαββατοκύριακο δεν ήταν καθόλου τυχαία! Τα μονοπάτια του Ολύμπου κάθε χρόνο τέτοια περίοδο γεμίζουν επισκέπτες, συστηματικούς ορειβάτες και μη. Με αποτέλεσμα στα δύσκολα περάσματα να επικρατεί συνωστισμός, αυξάνοντας την επικινδυνότητα.

Με σύμμαχο τον καιρό, μια δυνατή και ευχάριστη παρέα απολαύσαμε για άλλη μια φορά την άγρια ομορφιά του μυθικού βουνού περπατώντας πάνω από τα σύννεφα!

Ο Αλέξανδρος Τσολάκης είναι Πρόεδρος του ΕΟΣ Κοζάνης

Μοιραστείτε την είδηση