Πέθανε ο εκ Καταφυγίου καταγόμενος Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης

1 Min Read
Ο Περγάμου Ιωάννης με τον Πάπα Φραγκίσκο
Ο Περγάμου Ιωάννης με τον Πάπα Φραγκίσκο

Την τελευταία του πνοή άφησε την Πέμπτη ο εκ Καταφυγίου καταγόμενος Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης Ζηζιούλας.

Την είδηση έκανε γνωστή η romfea.gr, σύμφωνα με την οποία ο 92χρονος Ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν στο Σισμανόγλειο με κορωνοϊό.

Ποιος ήταν ο Ιωάννης Ζηζιούλας

Γεννήθηκε το 1931 στο Καταφύγιο Κοζάνης. Συγγραφέας πολυάριθμων επιστημονικών μελετών και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στη Θεολογική Σχολή Αθηνών.

Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και αναγορεύθηκε Μάγιστρος της Θεολογίας.

Η διδακτορική του διατριβή εκπονήθηκε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και είχε θέμα: “Η ενότης της Εκκλησίας εν τη Θ. Ευχαριστία και τω Επισκόπω”. Αναγορεύθηκε Διδάκτωρ της Θεολογίας το 1965. Δίδαξε Δογματική Θεολογία στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και διετέλεσε Καθηγητής της Συστηματικής Θεολογίας των Πανεπιστημίων της Γλασκώβης, της Γενεύης, του Λονδίνου, του Γρηγοριανού Πανεπιστημίου της Ρώμης και της Θεσσαλονίκης.

Το 1993 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς ήταν και το 2002 όταν έγινε Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν ο πρώτος κληρικός που έγινε πρόεδρος της Ακαδημίας.

Με πληροφορίες από τη romfea.gr

Μοιραστείτε την είδηση