Πέτρος Κόκκαλης: “Καλούμε την ΕΕ να ηγηθεί του κόσμου στην προώθηση μιας νέας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής”

3 Min Read

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης είναι συν-εισηγητής σε ό,τι αφορά  τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την COP27, την επικείμενη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα που αυτή τη χρονιά θα διεξαχθεί στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, ενώ θα συμμετέχει στην αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου στη διάσκεψη τον ερχόμενο Νοέμβρη.

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, το ψήφισμα οφείλει να αναγνωρίσει ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται παγκοσμίως δεν αποδίδουν τις απαιτούμενες μειώσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για τον περιορισμό της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1.5οC ως όφειλαν βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού. Για τον Πέτρο Κόκκαλη “πρέπει να γίνουν περισσότερα, ταχύτερα, με πραγματική αφοσίωση και φιλοδοξία στους στόχους που η επιστημονική κοινότητα μας έχει θέσει, τόσο στην κατεύθυνση της Προσαρμογής των κοινωνιών μας στα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, όσο και της αποζημίωσης των θυμάτων από αυτήν (Loss & Damage)”.

Στο ζήτημα της χρηματοδότησης οι ευρωβουλευτές αναμένεται να στηλιτεύουν την αποτυχία των ανεπτυγμένων κρατών  να κινητοποιήσουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για κλιματική δράση στις αναπτυσσόμενες χώρες και θα ζητήσουν την ανάληψη δράσης για την ταχύτερη επίτευξη αυτής της δέσμευσης και παράλληλα ένα νέο παγκόσμιο στόχο για τη χρηματοδότηση της κλιματικής δράσης με διακριτούς επιμέρους στόχους για τον μετριασμό, την προσαρμογή και τις «απώλειες και ζημίες» (σ.σ. το Loss & Damage).

Η χρηματοδότηση για τις «απώλειες και ζημίες» αποτελεί πάγια θέση του Πέτρου Κόκκαλη, ο οποίος με τροπολογίες του θα προσπαθήσει να περάσει στο ψήφισμα το αίτημα δημιουργίας ενός μηχανισμού για τη χρηματοδότηση των απωλειών και ζημιών, με προτεραιότητα σε επιχορηγήσεις και σε βιώσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες: “Εχουμε έναν πλανήτη, με κοινό πρόβλημα. Ο καθένας μας καλείται να κάνει αυτό που μπορεί και το βόρειο ημισφαίριο σίγουρα οφείλει και μπορεί να βοηθήσει το νότιο στη μάχη ενάντια στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, για το καλό όλων μας”.

To ψήφισμα που τίθεται σε ψηφοφορία σήμερα Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, περιλαμβάνει επιπλέον προτάσεις του για:

  • τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την προστασία της βιοποικιλότητας
  • την αναγνώριση της ευθύνης των ανεπτυγμένων χωρών για τις ιστορικές παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και της ανάλογης συμβολής τους στη χρηματοδότηση της κλιματικής δράσης
  • την ανάγκη δράσης για τη δραστική μείωση των εκπομπών μεθανίου
  • την υιοθέτηση κοινών προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση της ερημοποίησης και την αποτελεσματική διαχείριση των υδάτων
  • την ανάληψη δράσης για τους πρόσφυγες και τις μετακινήσεις πληθυσμών που προκαλεί η κλιματική κρίση
  • τη σημασία της συμβολής των τοπικών και περιφερειακών αρχών, της κοινωνίας των πολιτών, των νεών και των γυναικών στην επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού.
Μοιραστείτε την είδηση