Ξεκίνησαν σιγά σιγά οι καλοκαιρινές εξορμήσεις των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας, της μοναδικής στην Ελλάδα περιφέρειας που δεν βρέχεται από θάλασσα. Οι Δυτικομακεδόνες περιμένουν πως και πως τα Σαββατοκύριακα και τα τριήμερα για να εκδράμουν στις παραλίες, με τα σπίτια όμως να μένουν πίσω απροστάτευτα αν δεν έχουν μεριμνήσει οι ιδιοκτήτες για αντικλεπτική ασφάλεια.
«Κίνδυνος είναι το αρνητικό ενδεχόμενο, η πιθανότητα να συμβεί το μη επιθυμητό και στην δική μας την περίπτωση από άποψη σφάλειας έχουμε να αντιμετωπίσουμε: την διάρρηξη, την κλοπή και την ληστεία. Επειδή πρόκειται για πιθανότητα, συνεπώς δεν ξέρουμε αν θα μας συμβεί και ούτε μπορούμε να την αποκλείσουμε, θα πρέπει να μην αντιλαμβανόμαστε λάθος τις πιθανότητες. Οι περισσότεροι πιστεύουν πως το «κακό» δεν θα συμβεί σε αυτούς όμως από την άλλη πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους που όταν παίζουν ένα τυχερό παιχνίδι πιστεύουν ακράδαντα πως θα κερδίσουν» τονίζει ο ιδιοκτήτης της «Νικολάου Security Group” Βασίλης Νικολάου.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, στην Δυτική Μακεδονία το 2017 και το 2018 ο μέσος όρος διαρρήξεων και κλοπών σε οικίες ανήλθε σε 97. Αν υπολογίσουμε τον μέσο όρο με τον συνολικό αριθμό των νοικοκυριών των τεσσάρων νομών της περιφέρειας μας, τότε είναι σαφώς πιο πιθανό να πέσουμε θύματα διάρρηξης από το να κερδίσουμε το τζόκερ.
«Η Δυτική Μακεδονία έχει 95.000 νοικοκυριά. Άρα κάθε 3,7 μέρες στην περιφέρειά μας γίνεται μια διάρρηξη και η πιθανότητα να είναι το δικό μας σπίτι είναι 0,001. Τα μέτρα προστασίας που πρέπει να έχουμε είναι συναγερμός (εσωτερικά και περιμετρικά του χώρου), σύνδεση του συναγερμού με κεντρικό σταθμό, εφεδρικό τρόπο επικοινωνίας με τον κεντρικό σταθμό, κάμερες για βιντεοεπαλήθευση του συναγερμού και χρηματοκιβώτιο πακτωμένο και σε χώρο με συναγερμό» επισημαίνει ο κ. Νικολάου.
Σωκράτης Μουτίδης