Παρουσία του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθυμίου Λέκκα έγινε κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας η συζήτηση για την έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, υπό τον καθηγητή και πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα.
Η μελέτη που εγκρίθηκε ομόφωνα από το σώμα, αναλαμβάνει να αποτυπώσει την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή των γειτονικών οικισμών και θα παρακολουθεί απο κοντά το φαινόμενο.
«Θεωρώ πως η εξορυκτική διαδικασία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία των κατολισθήσεων στην περιοχή των Αναργύρων» δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ερωτηθείς σχετικά με τους παράγοντες που οδήγησαν στις κατολισθήσεις.
Η μελέτη αφορά στην παρακολούθηση των λιγνιτικών κινδύνων και είναι ύψους 47.000 ευρώ με ΦΠΑ.
Η μελέτη, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, απαντά στην αναγκαιότητα να γίνει συνθετική αξιολόγηση των υφιστάμενων μελετών, «για να μελετήσουμε αναλυτικά τους γεωκινδύνους με στόχο την αντιμετώπιση των φαινομέων και την υποβολή προτάσεων από την πλευρά της Περιφέρειας, ώστε να μπρεί να παρέμβει.
Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την κατολίσθηση και σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες έγινε επιτόπια επίσκεψη απο κλιμάκιο, υπό τον καθηγητή κ. Λέκκα, που αποφάσισε και την άμεση εκκένωση του χωριού με συντεταγμένη διαδικασία και μέχρι το Σεπτέμβρη, πριν αρχίσουν οι μεγάλες βροχές.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης αναφέρθηκε στα έως τώρα δεδομένα και τόνισε ότι «θα ακολουθήσουμε αυτό που λένε οι ειδικοί». Σε σχέση δε με την επιλογή του ΕΜΠ υπεραμύνθηκε αυτής, τονίζοντας ότι η ομάδα του κ. Λέκκα είναι η πλέον κατάλληλη.
«Επιβάλλεται αυτή η μελέτη απο τα στοιχεία που υπάρχουν» δήλωσε ο κ. Λέκκας, με στόχο τη διαμόρφωση ενός πλαισίου μεταξύ πολιτείας και ΔΕΗ, σε σχέση με τα αίτια που έχουν δημιουργήσει τις κατολισθήσεις.
Απο την πλευρά ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γ. Δακής αναφέρθηκε στο ιστορικό των μελετών που έχουν γίνει και στην ανάγκη η νέα μελέτη να «δέσει» με τις διαδικασίες που «τρέχει» η ίδια η ΔΕΗ, αλλά και η Πολιτεία.
Ο κ. Δακής, μάλιστα, χαρακτήρισε ανοίκειο τον τρόπο, με τον οποίο έφερε η περιφερειακή αρχή το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να είχαν πρώτα όλοι ενημερωθεί.
«Ευθύνη της ΔΕΗ είναι να μετράει τους γεωκινδύνους» δήλωσε η Γ. Ζεμπιλιάδου, επισημαίνοντας ότι δεν θα πρέπει να κερδίζει χρόνο η ΔΕΗ σε βάρος των κατοίκων και να μετακυλίεται έτσι ένα πρόβλημα της ΔΕΗ στην Περιφέρεια.
Απο την πλευρά του ο Γ. Βήττας αναφέρθηκε στην επιστημονικότητα που πρέπει να χαρακτηρίζει τη μελέτη.
Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν και οι κάτοικοι των Βαλτονέρων που τόνισαν ότι θα κινηθούν νομικά εναντίον της ΔΕΗ, αμφισβητώντας την αιτιολογία ότι σεισμικά αίτια προκάλεσαν την κατολίσθηση.
Στην επιτροπή που θα δημιουργηθεί θα συμμετέχουν απο πλευράς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας οι περιφερειακοί σύμβουλοι Η. Κάτανας και Γ. Κιοσσές.