Ποιος θα απαντήσει για το χρώμιο στο νερό;

2 Min Read

Την επόμενη Παρασκευή  θα δώσει στη δημοσιότητα η ΔΕΗ και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τη μελέτη, για την προέλευση του εξασθενούς χρωμίου στη λίμνη Σαριγκιόλ. Η παρουσίαση θα γίνει στις  12μ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου (πρώην Νομαρχίας), από την ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ, που το εκπόνησε.

Το ερευνητικό έργο με θέμα «Ορυκτολογική-ορυκτοχημική, πετρολογική και γεωχημική συσχέτιση της παρουσίας βαρέων μετάλλων, με έμφαση στο χρώμιο, στους γεωλογικούς σχηματισμούς (υπερβασικά πετρώματα, λιγνίτης, ενδιάμεσα στείρα) και στα προϊόντα καύσης του λιγνίτη (ιπτάμενη τέφρα), με την ποιότητα των υπόγειων και επιφανειακών νερών στα λιγνιτικά πεδία της λεκάνης Σαριγκιόλ», εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Ορυκτολογίας Πετρολογίας Κοιτασματολογίας του ΕΜΠ.

Και μπορεί τα αποτελέσματα να δοθούν στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα, η ΔΕΗ όμως ήδη έχει ανακοινώσει τα κυριότερα απο αυτά, τα οποία είναι πως η επίδραση της απόθεσης τέφρας στις αυξημένες συγκεντρώσεις χρωμίου στα υπόγεια νερά της λεκάνης Σαριγκιόλ εκτιμάται ως αμελητέα και πως κύριος υπαίτιος είναι φυσικοί παράγοντες και η χρήση αγροχημικών πλούσιων σε χρώμιο, όπως τα υπερφωσφορικά λιπάσματα, καθώς και αζωτούχων λιπασμάτων, που δημιουργούν ένα έντονα οξειδωτικό περιβάλλον (νιτρορύπανση). Αποτελέσματα τα οποία βρίσκονται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτά του ΑΠΘ για λογαριασμό της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Δήμου Κοζάνης και ΔΕΥΑΚ, τα οποία δείχνουν την τέφρα ως κύρια υπεύθυνη για το εξασθενές χρώμιο.

Το πώς θα δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα των κατοίκων είναι πλέον το μεγάλο ζητούμενο, καθώς το ενδεχόμενο τα διαφορετικά αποτελέσματα να θέσουν το θέμα στο αρχείο είναι εξαιρετικά πιθανό.

Μοιραστείτε την είδηση