Πίσω παίρνει την προκήρυξη του καλλιτεχνικού διευθυντή το ΔΗΠΕΘΕ – Επιμένει ο Δήμαρχος Κοζάνης ότι το θέμα είναι διαδικαστικό

4 Min Read

Διαδικαστικό, επιμένει ο Δήμαρχος Κοζάνης, ότι είναι το θέμα της παράλειψης της πενταετούς εμπειρίας στην προκήρυξη για το νέο καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ, την οποία επισήμανε και στην αυστηρή επιστολή του ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Μάλιστα, ο κ. Μαλούτας ανακοίνωσε ότι η προκήρυξη θα ανακληθεί, προκειμένου να βγει καινούργια.

Το θέμα έφερε στο δημοτικό συμβούλιο με ερώτηση ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη Τόπος Να Ζεις» Χάρης Κουζιάκης, ασκώντας έντονη κριτική στα έργα και τις ημέρες του διοικητικού συμβουλίου και επισημαίνοντας ότι τίθεται θέμα εμπιστοσύνης στη διοίκηση.

«Ο υφυπουργός έχει απόλυτο δίκιο στο ότι υπάρχει η παράλειψη στην προκήρυξη της 5ετούς επαγγελματικής εμπειρίας. Υπάρχει σκοπιμότητα; Είναι προφανές ότι όχι. Αν θεωρήσουμε ότι υπάρχει σκοπιμότητα για να επιλεγεί ο συγκεκριμένος άνθρωπος που επελέγη την τελευταία φορά, αυτό δεν ισχύει για τον συγκεκριμένο. Κι αυτό κρίθηκε και από την προηγούμενη περίοδο. Άρα είχε τα τυπικά προσόντα της 5ετούς εμπειρίας που απαιτούνται για να καταλάβει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή. Η παράλειψη θα διορθωθεί,  θα ανακληθεί η προκήρυξη και θα βγει καινούργια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λάζαρος Μαλούτας.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα λήψης της σύμφωνης γνώμης του υφυπουργού που επίσης παραλείφθηκε, ο κ. Μαλούτας τόνισε ότι η απόφαση θα του αποσταλεί για να εκφράσει την γνώμη του, καθώς το προβλέπει ο νόμος και θα περιληφθεί στη νέα διακήρυξη ως εκ του περισσού.

Πάντως, ο κ. Μαλούτας επέμεινε ότι το θέμα του ΔΗΠΕΘΕ είναι διαδικαστικό και όχι ουσιαστικό, ενώ χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του λόγου του ότι «όποιος θέλει τον κ… του να βαράει, το ΔΗΠΕΘΕ υπάρχει, θα υπάρχει, ανεβάζοντας παραστάσεις μερικές από τις οποίες θα είναι αξιόλογες και ζηλευτές».

Κώστας Κυτίδης: Όποιοι πιστεύουν ότι το διοικητικό συμβούλιο παρανομεί, ας πάνε στον Εισαγγελέα

«Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το διοικητικό συμβούλιο παρανομεί, ας πάνε στον Εισαγγελέα. Όσοι δεν έχουν τι να κάνουν και κάθονται στο πληκτρολόγιο, ας πάνε στον Εισαγγελέα. Κατά τ’ άλλα να μην αναφερθεί αυτό το ξανά εδώ μέσα κι αν θέλουν κάποιοι κάτι ας πάνε στον πρόεδρο. Δεν είναι θέματα που προσφέρονται για φτηνή πολιτική» είπε το μέλος του ΔΗΠΕΘΕ Κώστας Κυτίδης.

«Το ΔΗΠΕΘΕ χρηματοδοτείται από το Δήμο και ό,τι χρειάζεται να αναφέρεται θα αναφέρεται εδώ μέσα. Το τι θα λέει η αντιπολίτευση είναι δική της δουλειά. Δεν θα το υποδείξετε εσείς» απάντησε στον Κ. Κυτίδη ο Χ. Κουζιάκης.

Ερώτηση-αναφορά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για το θέμα στους Υπουργούς Εσωτερικών και Πολιτισμού

Στο μεταξύ για το θέμα υπέβαλαν ερώτηση-αναφορά στους Υπουργούς Εσωτερικών και Πολιτισμού οι βουλευτές Κοζάνης Κ. Βέττα, Αχαΐας Σ. Αναγνωστοπούλου και βορείου τομέα Αθηνών Κ. Ζαχαριάδης.

Στην ερώτηση-αναφορά ζητούν τις απαντήσεις και τις ενέργειες των αρμόδιων υπουργείων, γνωστοποιώντας την επιστολή των σωματείων καλλιτεχνών και συμπεριλαμβάνοντας σημεία όπως αυτό που κάνει λόγο για φωτογραφικό χαρακτήρα της προκήρυξης, καταδεικνύοντας πως αυτή δεν «[…]κινείται στο πλαίσιο της νομιμότητας, έχοντας ως αποτέλεσμα τη μη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας […]».

Σωκράτης Μουτίδης 

Μοιραστείτε την είδηση