Πίστα parkour θέλει να κάνει ο Δήμος Κοζάνης-Στην Κοζάνη βρέθηκε ο γνωστός παρκουρίστας Κυρσανίδης

2 Min Read

Στην Κοζάνη, προσκεκλημένος της Αντιδημάρχου Νούλας Τουμπουλίδου, βρέθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο ο παρκουρίστας Δημήτρης Κυρσανίδης από τη Θεσσαλονίκη. Ο νεαρός αθλητής, πρωταθλητής σε παγκόσμιες διοργανώσεις σ’ ένα άθλημα που μόλις τα τελευταία χρόνια θεωρείται κάτι περισσότερο από ένα επικίνδυνο παιχνίδι των παιδιών στις ταράτσες, έδωσε τις ιδέες του για το σχεδιασμό πίστας παρκούρ στο Δήμο Κοζάνης.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Ο Δημήτρης σε συνεντεύξεις του υποστηρίζει ότι υπάρχει ανάγκη για υποδομές και ότι, σύμφωνα με τα πρότυπα του εξωτερικού, αυτές μπορούν να δημιουργηθούν από την πολιτεία χωρίς μεγάλο κόστος. Υπάρχουν φθηνά πάρκα, με κανονικές μελέτες και ευρωπαϊκά πιστοποιημένα υλικά, που προσφέρουν ασφάλεια. Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι ο παγκόσμιος Έλληνας πρωταθλητής Μίλτος Τεντόγλου από το παρκούρ ξεκίνησε.

«Χρειαζόμαστε μέρη, στα οποία να μπορούμε να πάμε και έτσι το άθλημα να σταματήσει να είναι παρεξηγημένο. Αυτό που ακουγόταν χρόνια για τις ταράτσες και που πλέον δεν ακούγεται –πάλι καλά– θα έπρεπε να δώσει την αφορμή να κάνουν περισσότερα πράγματα οι δήμοι, όχι να το αποφεύγουν», έχει πει ο Δημήτρης.

Τι είναι το parkour

Το παρκούρ (γαλλ. και αγγλ. parkour), γνωστό και ως τέχνη της κίνησης, είναι μια -γαλλικής προέλευσης- μη ανταγωνιστική, σωματική και πνευματική τεχνική άσκησης που έχει ως στόχο την ταχύτατη και βέλτιστη δυνατή μετακίνηση από οποιοδήποτε σημείο του χώρου.

Στόχος του παρκούρ είναι ουσιαστικά η υπερπήδηση εμποδίων, φυσικών και τεχνητών, όπου ως εμπόδια μπορούν να θεωρηθούν τα πάντα, από βράχοι, ποτάμια, ή κλαδιά μέχρι τοίχοι, πεζούλια ή κάγκελα. Ένας τρασέρ καλλιεργεί την ικανότητα να εντοπίζει εναλλακτικούς τρόπους κίνησης και πορείας, τους οποίους ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τόσο στην καθημερινή του ζωή, όσο και σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών. Γι’ αυτό το λόγο η κατηγοριοποίηση του παρκούρ ως δραστηριότητα είναι δύσκολη, αφού κάποιοι το θεωρούν extreme άθλημα, ενώ κάποιοι πολεμική τέχνη.

 

Όλγα Τουφεγγοπούλου

Μοιραστείτε την είδηση