«Τρέχει» το πιλοτικό πρόγραμμα από το υπουργείο Πολιτισμού
Με σταθερά βήματα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας προχωρά στην έρευνα και δικτυώνεται, ώστε να αναδείξει τον πλούτο του σε ανθρώπινο δυναμικό και ιδέες. Η ανακοίνωση των βάσεων την προηγούμενη εβδομάδα μοιάζει να δικαιώνει τις επιλογές που έχουν γίνει ως τώρα και δημιουργεί αισιοδοξία για τα επόμενα βήματα.
Μια από τις τελευταίες συνεργασίες που ξεχωρίζουν είναι η συμμετοχή του Πανεπιστημίου στο δίκτυο φορέων που υλοποιούν το «Πιλοτικό Πρόγραμμα για ανάπτυξη δεξιοτήτων που σχετίζονται με την Χειροτεχνία» με υπεύθυνο τον καθηγητή Γιάννη Ζιώγα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που εστιάζει στην ανάγκη για ανάπτυξη της χειροτεχνίας στην Ελλάδα.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχει σε ένα δίκτυο όπου τρία πανεπιστήμια και δεκαεννιά συνολικά δομές από όλη την Ελλάδα θα συνεργαστούν εκπαιδεύοντας και πιστοποιώντας επαγγελματίες του χώρου της χειροτεχνίας. Το Υπουργείο Πολιτισμού και τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Δυτικής Αττικής) υλοποιούν το «Πιλοτικό Πρόγραμμα για ανάπτυξη δεξιοτήτων που σχετίζονται με την Χειροτεχνία» κατανοώντας ότι αποτελεί πρωταρχική ζωτική ανάγκη η ανάπτυξη της χειροτεχνίας στη Ελλάδα.
Επιστημονικά Υπεύθυνος του Έργου για τις δομές που συντονίζει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι ο Ιωάννης Ζιώγας, Καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας (ΤΕΕΤ), ο οποίος μίλησε στο «Χ» για αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού που ενέταξε το πρόγραμμα στο Ταμείο Ανάκαμψης και το ανέθεσε σε τρία πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και το δικό μας. Το ΠΔΜ μέσω του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) θα εποπτεύσει την υλοποίηση του προγράμματος σε έξι δομές, στο πεδίο κεραμικής στους Ψαράδες, στον Αρτεμώνα Σίφνου, στο Μαλάκι Βόλου και στο Θραψανό Κρήτης. Στο πεδίο υφαντικής στη Βλάστη και το Νεστόριο ενώ θα προστεθεί και η δομή ξυλογλυπτικής στη Φλώρινα που θα λειτουργήσει με την εποπτεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και θα δημιουργηθούν πάνω από 120 θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα. «Από τους επτά χώρους που εποπτεύουμε, οι τέσσερις βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία και σε περιοχές που ουσιαστικά βρίσκονται στην ύπαιθρο» υπογράμμισε ο κ. Ζιώγας.
Το Εκπαιδευτικό Έργο απευθύνεται σε ενήλικες που απασχολούνται ή απασχολήθηκαν στην υφαντική, την ξυλοτεχνία ή την κεραμική και επιθυμούν να καταρτιστούν στις παραδοσιακές τεχνικές αλλά και σε σύγχρονες προσεγγίσεις των τριών αυτών τεχνών. Όπως ανέφερε ο κ. Ζιώγας, υπάρχει πολύς κόσμος ο οποίος έχει ασχοληθεί με αυτούς τους τομείς, ακόμα και επαγγελματικά, αλλά δεν έχει κάποια πιστοποίηση. Τώρα θα τους δοθεί αυτή η δυνατότητα αλλά θα βοηθήσει και αυτούς που ασχολούνται ερασιτεχνικά, να προχωρήσουν σε ένα επαγγελματικό επίπεδο. «Έχει μεγάλη σημασία ο επαγγελματικός προσανατολισμός. Το πρόγραμμα μας είναι πολύπλοκο, πολυσχιδές και εκτεταμένο με θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα καθώς και γνώσεις τεχνολογίας» σημείωσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον κ. Ζιώγα στόχοι αυτής της προσπάθειας είναι η αειφορία, η οικονομική ανάπτυξη και ο πολιτισμός στον τόπο μας, ωστόσο, κύριος στόχος είναι να κατοχυρωθεί θεσμικά η εκπαίδευση στις εφαρμοσμένες τέχνες, ξεκινώντας πιλοτικά από αυτές τις τρεις. «Πιστεύω ακράδαντα στη σημασία των εφαρμοσμένων τεχνών. Θεωρώ ότι είναι μεγάλο λάθος που το τμήμα μας, ενώ είναι εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών, δεν έχει ενεργοποίηση κατεύθυνσης στις εφαρμοσμένες τέχνες. Ελπίζω ότι μετά την τόσο γενναιόδωρη χρηματοδότηση που έχουμε και θα δημιουργηθούν τουλάχιστον τέσσερις δομές υψηλού επιπέδου σε αυτούς τους τομείς στη Δυτική Μακεδονία, να γίνει το Πανεπιστήμιο μας και η σχολή μας, οι πρώτοι στην Ελλάδα που θα δίνουν πτυχίο σε κάποια από τις εφαρμοσμένες τέχνες» τόνισε ο ίδιος.
Ένας ακόμα στόχος είναι να δοθεί πιστοποίηση σε αυτούς που ασχολούνται ήδη με αυτούς τους τομείς αλλά και να λάβουν μια ευρεία μάθηση που θα τους επιτρέψει, σε επαγγελματικό πλέον επίπεδο, να διαθέτουν τα προϊόντα τους και να τα κάνουν ελκυστικά και σύγχρονα. «Ένας πολύ σημαντικός στόχος είναι το να ενδυναμωθούν κοινότητες που είναι σε δυσκολία και είναι απομονωμένες, όπως η Πρέσπα, το Νεστόριο και η Βλάστη» υπογράμμισε ο κ. Ζιώγας αναφερόμενος στις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης. Συνέχισε λέγοντας πως δουλεύουν ως λειτουργοί στην ενδοχώρα της Δυτικής Μακεδονίας, μαζί με το λαό της και με τις αντίξοες, για όλους, συνθήκες αλλά ταυτόχρονα οι αντιξοότητες φέρνουν και τη δημιουργικότητα. «Είμαστε εδώ, είμαστε ψαράδες, είμαστε στη Βλάστη, στο Νεστόριο, στο Γράμμο και χτίζουμε το μέτωπο του Πανεπιστημίου το οποίο πρέπει να διευρυνθεί και από άλλους συναδέλφους για να έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία. Είμαστε μέσα στην καρδιά της Δυτικής Μακεδονίας, για να μπορέσει να διευρυνθεί πραγματικά ο πολιτιστικός, οικονομικός και κοινωνικός χώρος που είναι ενεργός και δεν ζει αυτή την ερήμωση που τη ζούμε όλοι μας».
Το πρόγραμμα προσφέρεται χωρίς κόστος συμμετοχής και περιλαμβάνει τέσσερα ακαδημαϊκά εξάμηνα με 1060 ώρες. Θα διεξαχθεί από το Σεπτέμβριο του 2024 μέχρι και τον Δεκεμβρίου του 2025 και θα δώσει την πιο υψηλή πιστοποίηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην κεραμική ή στην υφαντική στην Ελλάδα. Η επιτυχής ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος θα οδηγήσει στη λήψη Πιστοποιητικού Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης από το Κ.Ε.ΔI.ΒI.Μ. του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και δυνατότητα επιδοτούμενης αίτησης για πιστοποίηση από το ΕΣΥΔ. Τα 70% των μαθημάτων θα γίνεται δια ζώσης και το υπόλοιπο 30% που θα περιλαμβάνει θεωρητικά μαθήματα όπως η ιστορία της τέχνης, η ιστορία της κεραμικής, η τεχνολογία των υλικών κ.α. θα γίνεται εξ αποστάσεως.
Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης Δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο: «Αναζωογόνηση των τοπικών χειροτεχνικών μονάδων ως κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. Οι αιτήσεις συμμετοχής για τους εκπαιδευόμενους θα γίνονται έως και τις 10 Σεπτεμβρίου ενώ για τους εκπαιδευτές η λήξη προθεσμίας των αιτήσεων θα είναι η 9η Αυγούστου.
Όπως ανέφερε ο κ. Ζιώγας δεν υπάρχει πανεπιστήμιο στην Ελλάδα που να δίνει πτυχίο στις εφαρμοσμένες τέχνες και είναι μια ευκαιρία για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας να διαφοροποιηθεί και να έχει την πρωτιά σε αυτό. «Είναι ένα μεγάλο στοίχημα το οποίο το κερδίσαμε σε πρώτη φάση αλλά για να κερδηθεί ολοκληρωτικά θα πρέπει το ίδιο το πανεπιστήμιο μας, να επιβάλλει την ίδρυση κατεύθυνσης εφαρμοσμένων τεχνών» κατέληξε.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr