Μια ηλεκτρονική πλατφόρμα εκπαίδευσης πυροσβεστών και διασωστών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και επικίνδυνων πυρκαγιών δημιουργεί το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Σχεδίασης Συστημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα της Σαραγόσα της Ισπανίας, το Πυροσβεστικό Σώμα της Κύπρου και των εθελοντών πυροσβεστών Πεντέλης.
Η πλατφόρμα θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος, κάτω από την ομπρέλα του Erasmus + και βασίζεται σε ανάγκες των χρηστών, βάσει των γνωσιακών και μαθησιακών χαρακτηριστικών τους.
«Στόχος μας είναι να διαχειριζόμαστε τις πληροφορίες που παράγονται και να δημιουργήσουμε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα εκπαίδευσης που θα μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος για ειδικές τεχνικές πυρόσβεσης και διάσωσης, πχ. πυροσβέστες ή άνθρωποι που έχουν γνώση στην πυρόσβεση ή τη διάσωση, να ανατρέξει για να μάθει περισσότερα» λέει ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Παναγιώτης Κυράτσης.
Η εκπαίδευση μπορεί να αφορά σε σενάρια, όπως η διάσωση από ορμητικά νερά ποταμού ή άλλες ειδικές συνθήκες. Η ομάδα ταξίδεψε στη Σαραγόσα και παρακολούθησε με τους άλλους εταίρους του προγράμματος ασκήσεις σε διάφορα σενάρια στον ειδικά διαμορφωμένο προσομειωτή πυρκαγιών, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους, όπως ποτάμια και δάση.
Αυτή τη στιγμή η υλοποίηση του προγράμματος βρίσκεται στο 50% και με την ολοκλήρωσή του η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή σε όλους τους πυροσβέστες και διασώστες.Διάσωση σε εργοστάσια με χημικά, διάσωση και διαχείριση πληθυσμού σε κτιριακές εγκαταστάσεις και εκτίμηση των συνεπειών του αέρα είναι μερικές μόνο από τις θεματικές με τις οποίες ασχολείται η πλατφόρμα.
Μάλιστα, όλα αυτά γίνονται με την χρήση μοντέρνων τεχνολογιών, όπως drones, αφού με τη συγκεκριμένη τεχνολογία μπορούν οι πυροσβέστες που θα είναι καθ’ οδόν για το περιστατικό να πάρουν περισσότερα στοιχεία, ώστε να ξέρουν τι θα συναντήσουν.
Σωκράτης Μουτίδης