Πλήρης επιβεβαίωση του “Χρόνου”: Άμεση εφαρμογή διαχειριστικών μέτρων αντιμετώπισης περιστατικού εμφάνισης αρκούδας στην περιαστική περιοχή Νιάημερος-Αηλιόστρατα-Αρίνταγας της Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης

4 Min Read

Σε άμεση κινητοποίηση και ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για τη διαχείριση περιστατικών προσέγγισης-αλληλεπίδρασης αρκούδας και ανθρώπου σε κατοικημένες περιοχές, προχώρησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, με αφορμή τις αναφορές για εμφάνιση αρκούδας στην περιαστική περιοχή Νιάημερος-Αηλιόστρατα-Αρίνταγας της Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης.

O Χρόνος είχε γράψει πριν από 3 μέρες εδώ σχετικά.

- Advertisement -

Συγκεκριμένα, μετά από ενημέρωση μελισσοκόμων στις 12-05-2020 που διατηρούν μελίσσια στην ανωτέρω περιοχή για επιθέσεις στις κυψέλες τους από αρκούδα θηλυκού γένους με αρκουδάκι, η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του Δασαρχείου Κοζάνης μετέβη αμέσως στην περιοχή, προκειμένου να ερευνήσει τα περιστατικά.

Σύμφωνα με την αυτοψία των μελών της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης, πρόκειται για θηλυκή αρκούδα με το μικρό της, η οποία έχει προξενήσει ζημιές σε κυψέλες της ευρύτερης περιοχής του λόφου του Προφήτη Ηλία (Νιάημερος-Αηλιόστρατα-Αρίνταγας κλπ.) για τις οποίες ενημερώθηκαν οι ιδιοκτήτες των κυψελών, ότι πρέπει να τις προστατέψουν με τοποθέτηση ηλεκτροφόρου περίφραξης.

Για την καλύτερη επιτήρηση της περιοχής, πραγματοποιούνται καθημερινά σε 24ωρη βάση περιπολίες στον ευρύτερο χώρο, από κλιμάκια του Δασαρχείου Κοζάνης.

Λόγω της ιδιαιτερότητας της παρουσίας αρκούδας σε περιοχή περιαστική που χρησιμοποιείται για αναψυχή από κατοίκους της πόλης της Κοζάνης, συγκαλείται αύριο Παρασκευή 15-05-2020 στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, η Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων (ΚΥΑ 104180/433/07-02-2014), για τη λήψη περαιτέρω διαχειριστικών μέτρων και συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων για την ασφαλή και αποτελεσματική εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, λόγω της εποχικής δραστηριότητας των άγριων ζώων ιδιαιτέρως αρκούδας (λήξη χειμέριου ύπνου) πλησίον κατοικημένων περιοχών/οικισμών και στα πλαίσια εφαρμογής του πρωτοκόλλου αντιμετώπισης περιστατικών προσέγγισης-αλληλεπίδρασης αρκούδας και ανθρώπου, υπενθυμίζει και συστήνει τη λήψη μέτρων προστασίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων που δημιουργούνται από την προσέγγιση άγριων ζώων-αρκούδας και την ορθή διαχείριση του φαινομένου.

Παρακαλούνται οι κάτοικοι να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή και να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης όπως τα παρακάτω προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα προσέγγισης της αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές :

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ

 • Συλλογή απορριμμάτων από εξωτερικούς χώρους, πλατείες, αυλές σπιτιών καθώς και ότι άλλο μπορεί να αποτελεί τροφική πηγή για την αρκούδα.
 • Αποφυγή ρίψης απορριμμάτων έξω από τους κάδους ή κατά τις νυχτερινές ώρες στις περιοχές που έχει παρατηρηθεί κίνηση ή αποτελούν βιότοπο της αρκούδας, ώστε οι κάδοι να είναι καθαροί τη νύχτα.
 • Επισκευή περιφράξεων ή τοποθέτηση ηλεκτροφόρας περίφραξης όπου είναι δυνατόν, για την προστασία του γεωργικού και κτηνοτροφικού κεφαλαίου.
 • Επαρκής φωτισμός περιμετρικά των οικοπέδων, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων κλπ.
 • Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται στους κατόχους των οικόσιτων ζώων και τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι θα πρέπει να ασφαλίζουν κατά τις νυχτερινές ώρες τα ζώα τους και να μην αφήνουν εκτεθειμένα νεκρά ζώα.
 • Φύλαξη κοπαδιών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων από ποιμενικούς σκύλους.
 • Σε περίπτωση συνάντησης ανθρώπου-αρκούδας :
 • Δεν τρέχουμε
 • Μένουμε ακίνητοι
 • Δεν κινούμαστε απειλητικά προς το ζώο με διάφορα αντικείμενα όπως πέτρες, κλαδιά κλπ.
 • Οπισθοχωρούμε σταδιακά αφήνοντας χώρο διαφυγής για την αρκούδα
 • Φροντίζουμε να κάνουμε συνεχώς θόρυβο εφόσον βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο.

Σε περίπτωση εμφάνισης άγριου ζώου-αρκούδας, παρακαλείστε να καλέσετε άμεσα το Δασαρχείο Κοζάνης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας τηλ. 24610-95505 από τις 07:00 π.μ. έως τις 10:00 μ.μ. ή την Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης.

Μοιραστείτε την είδηση