Περικοπές θα γίνουν στο ποσοστό του Πράσινου Ταμείου που προορίζεται για περιβαλλοντικές δράσεις στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, σύμφωνα με δημοσίευμα του energypress για την ενίσχυση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Από την περικοπή αυτή, τα έσοδα πλειστηριασμών για τα αδιάθετα δικαιώματα ρύπων και το ψαλίδισμα του ΕΛΑΠΕ, θα προέλθει το πακέτο στήριξης του Φεβρουαρίου, το οποίο μένει να φανεί αν θα είναι σε παρόμοια επίπεδα με τα 395 εκατ. του Ιανουαρίου και ενώ οι τελικές αποφάσεις «κλειδώνουν» τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Στις δράσεις του Πράσινου Ταμείου που προορίζεται για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη διατίθεται το 4,5% των συνολικών πόρων, δηλαδή μεταξύ 60-65 εκατ. ευρώ, ποσό που μετά από σχετικό ψαλίδισμα αναμένεται να περιοριστεί. Τα παραπάνω θα αποτυπώνονται στην υπουργική απόφαση για την ανακατανομή των εσόδων από τους ρύπους που ολοκληρώνεται τις ημέρες αυτές από το ΥΠΕΝ.
Το πακέτο στήριξης
Στα μεν νοικοκυριά, ίσως η επιδότηση για τον Φεβρουάριο να είναι κατά τι χαμηλότερη εκείνης του Ιανουαρίου – η μέση τιμή χονδρικής υποχώρησε τον Ιανουάριο στα 227,30 ευρώ / MWh έναντι των 235,38 ευρώ του Δεκεμβρίου – με το κράτος να επιδοτεί το 80% της ζημιάς για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες και το 60% για τις επόμενες 300. Αγνωστο εδώ, κατά πόσο η κυβέρνηση θα προσμετρήσει στις αποφάσεις της και τον παράγοντα των διακοπών ηλεκτροδότησης, δεδομένης της έντονης δυσαρέσκειας που αυτές έχουν προκαλέσει σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας.
Οσο για τις επιχειρήσεις, χθες ο Κ.Σκρέκας προανήγγειλε την αύξηση της επιδότησης σε συγκεκριμένους ενεργοβόρους κλάδους από το 50% σήμερα, στο 75%, εφόσον φυσικά ανάψει το πράσινο φως η DGComp. Στόχος της κυβέρνησης να στηρίξει το επιχειρείν, ώστε να καμφθούν οι πιέσεις για συνεχείς ανατιμήσεις στα τελικά προϊόντα, γεγονός που έμμεσα βοηθάει τα νοικοκυριά.
Με πληροφορίες energypress