Πλώρη για την Ολυμπιάδα των νέων βάζει ο 17χρονος σκιέρ από την Κοζάνη Θανάσης Τσιτσέλης, ο οποίος κάνει σκι από τα τέσσερά του χρόνια. Ο Θανάσης διαπίστωσε σύντομα πως είναι γεννημμένος για το άθλημα. Η προπόνησή που έκανε από μικρή ηλικία μαζί με τους μεγαλύτερους, τον έκανε να μάθει πολύ γρήγορα τεχνικές, τόσο που δεν άργησε να «χτυπά» πρωτιές σε πανελλήνιες διοργανώσεις.
Η προετοιμασία του Θανάση δεν είναι εύκολη. «Συνήθως θα πάω μια με δύο φορές το καλοκαίρι στην Αυστρία για να βασική προετοιμασία και στη συνέχεια από τον Οκτώβριο και μετά έχουμε τους αγώνες. Συνήθως συμμετέχω σε επτά με οκτώ αγώνες προκρίσεως. Φέτος, για παράδειγμα έχουμε μπροστά μας την Ολυμπιάδα Νέων και το Παγκόσμιο Νέων, στα οποία κυνηγάω να προκριθώ. Μετά έχουμε τους αγώνες στα Βαλκάνια και στη συνέχεια τους δικούς μας αγώνες» λέει ο Θανάσης.
Ο Θανάσης Τσιτσέλης, αθλητής της Εθνικής Ομάδας και μέλος του Χιονοδρομικού Συλλόγου Γρεβενών έχει κατακτήσει πέντε πανελλήνιους τίτλους, άλλους τόσους σε επίπεδο Βαλκανίων, αλλά και πολλές διακρίσεις σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Την ερχόμενη Κυριακή αναχωρεί για προπόνηση στις Αυστριακές Άλπεις, προκειμένου να συμμετέχει στη συνέχεια σε αγώνες σε Ιταλία και Γαλλία.
Ρωτάμε το Θανάση, αν είναι δύσκολο, να είναι κάποιος αθλητής του σκι στην Ελλάδα. «Ως αθλητές μας λείπουν οι μέρες προπόνησεις, γιατί είναι μικρή η σεζόν και λίγες οι μέρες με χιόνι, ενώ αντίθετα οι συναθλητές μας στο εξωτερικό έχουν πολύ περισσότερες. Μιλάμε για 30 μέρες στην Ελλάδα σε αντίθεση με 250 που είναι στο εξωτερικό. Επίσης, οι πίστες και τα χιονοδρομικά μας δεν είναι καλά εξοπλισμένα, πχ. με δίχτυα».
Για έναν αθλητή του σκι έχει σημασία να μπορεί να προπονείται αρκετές μέρες και όπως λέει ο Θανάσης «οι καλοί αθλητές πηγαίνουν στη Νέα Ζηλανδία. Έπειτα, ο εξοπλισμός είναι πολύ ακριβός, ενώ στην Ελλάδα δεν υπάρχει η ανάλογη υποστήριξη. Ένας αθλητής στο επίπεδό μου στο εξωτερικό έχει το δικό του διατροφολόγο, ψυχολόγο, προπονητή. Εμένα η Εθνική, μου παρέχει έναν προπονηγή στο βουνό κι ευτυχώς στην δική μου περίπτωση τυχαίνει να είναι ο πατέρας μου».
Στόχος του αθλητή είναι να βρεθεί στους 500 καλύτερους και να έχει μια θέση στην Εθνική ομάδα, ώστε να αγωνιστεί με τα χρώματα της χώρας μας. «Το κάνω επειδή μ’ αρέσει, όχι για να γίνω επαγγελματίας. Είναι δύσκολος χώρος και γι’ αυτό πολλά παιδιά κλείνουν την πόρτα πριν καν μπουν».
Σωκράτης Μουτίδης