«Ποδαρικό» με επετείους το 2020: Ο… «μαμάτσιος» 80 χρόνων και το εμβληματικό καμπαναριό 165!…Του Δημ. Κλείδη

3 Min Read

Η αλλαγή του χρόνου, τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου 2019 προς την αυγή του 2020, «πιστοποιήθηκε» στην Κοζάνη, συν τοις άλλοις, και από τον ήχο των κωδωνοκρουσιών του καμπαναριού του Αγίου Νικολάου της πόλης μας, του «μαμάτσιου», κατά τους συντοπίτες!…
Την ίδια στιγμή, οι κωδωνοκρουσίες αυτές του τετράπλευρου ρολογιού της Κοζάνης έφερναν στην μνήμη των επιχωρίων και μία επέτειο: Την συμπλήρωση 80 χρόνων από τότε που για πρώτη φορά, υπό της σημερινή της «μορφή» των τεσσάρων όψεων, ανά μία σε κάθε πλευρά του καμπαναριού, ήχησαν οι χτύποι του εμβληματικού πλέον ρολογιού της Κοζάνης. Ήταν μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου 1939, όταν οι χτύποι του ρολογιού «αποχαιρετούσαν» το 1939 και «υποδέχονταν» το 1940, κατά τρόπο πανηγυρικό και ασυνήθιστο μέχρι τότε!…
Στην αλλαγή της συνήθειας εκείνης, πρωταρχικό και κυρίαρχο ρόλο έπαιξε η συμβολή του εκλεκτού τέκνου και μεγάλου ευεργέτου της Κοζάνης, Κωνσταντίνου Μαμάτσιου, απόδημου στην Αμερική και γενναιόδωρου ομογενούς, με έμπρακτα αισθήματα αγάπης και λατρείας προς την γενέτειρά του.


Ο μέγας αυτός ευεργέτης της Κοζάνης, προέβη το 1939 σε δωρεά προς την γενέτειρά του, για την αντικατάσταση, λόγω φθορών, του παλαιού ωρολογίου με νέο, το οποίο τοποθετήθηκε σε πρόσθετο όροφο του καμπαναριού, μετά από μελέτη του Κοζανίτη Μηχανικού Ιωάννου Βαχτσεβάνου. Ο πρόσθετος αυτός όροφος είναι ύψους 4 μέτρων περίπου και άνωθεν αυτού ο τρούλος ύψους επίσης 4 μ. περίπου και στην κορυφή του διπλός συνεζευγμένος σταυρός ύψους 2 μέτρων.
Ας σημειωθεί ότι, το καμπαναριό χτίσθηκε με λαξευτούς λίθους, τετράγωνο, ύψους 26 μέτρων, στο βορειοανατολικό άκρο του συγκροτήματος του Αγίου Νικολάου, οι εργασίες του οποίου άρχισαν το 1853 και ολοκληρώθηκαν το 1855. Πρωτομάστορας (Κάλφας) αναφέρεται, σύμφωνα με την επιγραφή που υπάρχει στην ανατολική πλευρά του («ΑΝΔΡΕΑΚCΚΑΛΦ»), ο από την Σέλιτσα (Εράτυρα) καταγόμενος Ανδρέας .
Όπως γίνεται αντιληπτό, το καμπαναριό χτίσθηκε κατά την εποχή της τουρκοκρατίας και υψώθηκε στα 26 μέτρα, ψηλότερο από όλους τους μιναρέδες της όλης περιοχής, σωστός πύργος, ώστε όταν οι Τούρκοι αντίκριζαν από κοντά τον τρούλο του, «τους έπεφταν τα φέσια από τα κεφάλια τους», αλλά και όταν χτυπούσαν οι καμπάνες του ακούγονταν σε όλη την ευρύτερη περιοχή, τονώνοντας το θρησκευτικό συναίσθημα και αναπτερώνοντας το εθνικό φρόνημα των Ελλήνων.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, το ύψος του καμπαναριού σήμερα είναι 31,23 μέτρα, όπως με ακρίβεια και κάθε άλλη λεπτομέρεια διαλαμβάνονται στο επιμελημένο πόνημα: «Ιερός Καθεδρικός Ναός Αγίου Νικολάου» του φιλολόγου και εκκλησιαστικού επιτρόπου του Αγ. Νικολάου Κοζάνης, Αθανασίου Καραμάρκου.
Την επέτειο 80 χρόνων συμπληρωμένων από τους πρώτους ήχους του… «μαμάτσιου», έφερε στην Κοζάνη το νέο έτος 2020, ταυτόχρονα όμως και μία άλλη επέτειο: Την συμπλήρωση 165 χρόνων από το χτίσιμο του εμβληματικού καμπαναριού της Κοζάνης.
Της Κοζάνης, της ευημερούσης και δημιουργούσης νέα επιτεύγματα σε όλους τους τομείς δραστηριότητας, για εκατοντάδες ακόμη επετείους!…

Μοιραστείτε την είδηση