ΠΟΕ – ΔΕΥΑ: Έρχεται η ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης

3 Min Read

Το νέο νομοσχέδιο θα παρεμβαίνει στην τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΥΑ της χώρας

Την απόσυρση του νομοσχεδίου που δημιουργεί Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διευρύνει το αντικείμενο της με αρμοδιότητες και στις υπηρεσίες ύδρευσης , ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΠΟΕ-ΔΕΥΑ). Η Ομοσπονδία μιλά για «τελειωτικό χτύπημα στις ΔΕΥΑ» και για «ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού».

«Μετά την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την σύναψη σύμβασης Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για το έργο «Ύδρευση της νήσου Κέρκυρας» και μάλιστα σε αντίθεση με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ υπέρ της δημόσιας διαχείρισης του νερού, η Κυβέρνηση επανέρχεται από την πίσω πόρτα επιχειρώντας εκ νέου την ιδιωτικοποίηση των νερών στην χώρα μας. Πως αλλιώς να εκληφθεί η κατάθεση του νομοσχεδίου στην βουλή άρον άρον και με ασφυκτικό χρόνο διαβούλευσης χωρίς να ερωτηθούν ούτε να ληφθούν υπόψη οι θέσεις των θεσμικών οργάνων της ΕΔΕΥΑ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ, των εκπροσώπων των εργαζομένων και της ΠΟΕ ΔΕΥΑ που είναι η κατ εξοχή διαχειριστές του νερού στην χώρα μας» αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.

Επισημαίνουν πως η κίνηση της ιδιωτικοποίησης είναι αντισυνταγματική και πως δεν υφίσταται ανάγκη δημιουργίας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής στα νερά γιατί «δεν υφίσταται το ανταγωνιστικό πλαίσιο με άλλα λόγια δεν υπάρχει ελεύθερη αγορά, την οποία πρέπει να εποπτεύσει, να ελέγξει και να ρυθμίσει για να τηρηθούν οι κανόνες ανταγωνισμού» αναφέρουν.

Σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΔΕΥΑ, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δίνει αυξημένες αρμοδιότητες στη νέα Αρχή μιας και μπορεί να προτείνει αναδιοργάνωση του τομέα παροχής υπηρεσιών ύδατος με συγχωνεύσεις και συνενώσεις των παρόχων υπηρεσιών ύδατος. Αυτό όμως προσκρούει σε  ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο θεσμικό πλαίσιο των Δ.Ε.Υ.Α. του Ν. 1069/80 και κυρίως στον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων αλλά και σε κεκτημένα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Επίσης, θεσπίζει κριτήρια αξιολόγησης της διαχειριστικής ικανότητας των Παρόχων Υπηρεσιών Ύδρευσης και τα ελάχιστα επίπεδα πλήρωσης των κριτήριων για την πιστοποίηση της επάρκειάς τους. Έχει το δικαίωμα να επιβάλει πρόστιμα και θα μπορεί να εισπράξει τέλη από τις ΔΕΥΑ καθώς και να καθορίζει την τιμολογιακή πολιτική αυτών.

«Η Κυβέρνηση επιμένει να προσπαθεί με κάθε τρόπο τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση και των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης αδιαφορώντας προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών. Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν για να τεθεί υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής, η οποία χρησιμοποιείται καθαρά ως προθάλαμος της ιδιωτικοποίησης των νερών στην χώρα μας και μέσω της οποίας επιχειρείται  να ξεπεραστούν οι αποφάσεις του ΣτΕ και του συντάγματος που απαγορεύουν την ιδιωτικοποίηση τους. Προτείνουμε να τεθεί θέμα σε όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των ΔΕΥΑ καθώς και στα Δημοτικά Συμβούλια να πάρουν θέση για απόσυρση του νομοσχεδίου. Καλούμε την ΕΔΕΥΑ να προτείνει το κλείσιμο των ΔΕΥΑ τις ημέρες συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕ – ΔΕΥΑ.

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση