ΠΟΕ-ΟΤΑ: Ζητά άμεση συνάντηση με ΥΠΕΣ για το «σπάσιμο» των Δήμων μεταξύ αυτών και ανάμεσα σε Σέρβια και Βελβεντό

3 Min Read

Άμεση συνάντηση με το νέο υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, για το θέμα της διάσπασης των 5 Καλλικρατικών Δήμων, ζητά η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ με επιστολή της.
Όπως τονίζει, το θέμα χρίζει άμεσης παρέμβασης για την ομαλή λειτουργική μετάβαση σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, μετά και τη συνεδρίαση της Επιτροπής, παρουσία εκπροσώπων των Συλλόγων των Νομών Σάμου, Κέρκυρας και Λέσβου για τα προβλήματα που έχουν προκύψει.
Αναλυτικά:
«Εσπευσμένα, και πριν την εθιμοτυπική συνάντησή σας με την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων σας, αναγκαζόμαστε να θέσουμε επί τάπητος το θέμα της διάσπασης των πέντε (5) Καλλικρατικών Δήμων που χρίζει άμεσης παρέμβασης για την ομαλή λειτουργική μετάβαση σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.
Σήμερα 15 Ιουλίου 2019, συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.- Ο.Τ.Α. παρουσία εκπροσώπων των Συλλόγων των Νομών Σάμου, Κέρκυρας και Λέσβου για τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του Νόμου για την διάσπαση των Δήμων Κέρκυρας, Σάμου, Βελβεντού, Λέσβου και Κεφαλλονιάς.
Οι συνάδελφοι, μετέφεραν τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεών τους, ζητώντας να τηρηθεί απαρέγκλιτα η κατανομή του προσωπικού με βάση τις ατομικές οικιοθελείς αιτήσεις των εργαζομένων. Ο σεβασμός στον οικογενειακό προγραμματισμό των εργαζομένων που αναγκάστηκαν λίγα έτη πριν να αλλάξουν τόπο κατοικίας, πουλώντας ή αγοράζοντας αντίστοιχα περιουσίες προκειμένου να προσαρμοστούν στις συνενώσεις των Δήμων που πρόβλεπε ο Καλλικράτης είναι σήμερα και για την Ε.Ε. της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. θέση αδιαπραγμάτευτη.
Είναι δεδομένο ότι, οι ελλείψεις προσωπικού που ήταν ήδη μεγάλες την προηγούμενη περίοδο θα συνεχίζουν να υφίστανται και την επόμενη μέρα συγκρότησης των νέων Δήμων. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για κατ’ εξαίρεση προσλήψεις προσωπικού των αναγκαίων ειδικοτήτων στους νέους Δήμους και συνεπακόλουθα αύξηση της χρηματοδότησής τους για την ομαλή προσαρμογή τους στις νέες συνθήκες.
Θα πρέπει να υπάρξει επίσης παρέμβαση του Υπουργείου Εσωτερικών για την τακτοποίηση κάθε είδους οικονομικής εκκρεμότητας των πρώην ενιαίων Δήμων απέναντι στους εργαζόμενους.
Ζητήματα κινητικότητας και δικαιωμάτων του προσωπικού θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ισότητα και ισοτιμία και το λέμε αυτό γιατί οι ελλείψεις προσωπικού σε ποσοστό κάτω από το 50% των προβλεπόμενων θέσεων δεν μπορεί να μεταφράζεται σε εγκλωβισμό του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού από όποια διαδικασία κινητικότητας.
Αντίθετα, θα πρέπει με προτεραιότητα να δοθεί η δυνατότητα στους νέους Δήμους με άρση των περιορισμών που ο σχετικός Νόμος προβλέπει, να στελεχωθούν με το κατάλληλο προσωπικό. Πολύ δε περισσότερο οι ελλείψεις προσωπικού δεν μπορούν να αποτελέσουν το άλλοθι για ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών.
Με βάση όσα ανωτέρω επισημαίνουμε και επειδή υπάρχει χρονική πίεση ζητάμε όπως υπάρξει άμεσα (εντός των επομένων ημερών) συνάντηση μαζί σας.»

Μοιραστείτε την είδηση