Ποιες είναι οι 16 εμβληματικές επενδύσεις που θα “αντικαταστήσουν” τους λιγνίτες

3 Min Read

Του Χάρη Φλουδόπουλου-capital

Το πρόγραμμα για τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών στηρίζεται σε μια πολιτική ολιστικής ανάπτυξης των περιοχών αυτών που θα παραμείνουν μέχρι έναν βαθμό ενεργειακές περιφέρειες ωστόσο θα υπάρξουν και άλλοι 4 άξονες ανάπτυξης: βιοτεχνία βιομηχανία εμπόριο, έξυπνη αγροτική παραγωγή, βιώσιμος τουρισμός και τεχνολογία και εκπαίδευση.

- Advertisement -

Αυτό τόνισε κατά την παρουσίαση του master plan για την απολιγνιτοποίηση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης. Ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για 16 μεγάλες εμβληματικές επενδύσεις σε Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη, οι οποίες ξεχωρίζουν μεταξύ των 70 επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί για τις περιοχές. Τα επενδυτικά αυτά σχέδια, που δεν είναι στατικά αλλά θα εμπλουτίζονται και με νέες επενδύσεις εφόσον εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον περιλαμβάνουν:

Φωτοβολταϊκά 2,3GW στη Δ. Μακεδονία από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, με πρώτο το έργο για 230MW
Φωτοβολταϊκά 500MW στη Μεγαλόπολη πάλι από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Φωτοβολταϊκά στην Κοζάνη από τα ΕΛΠΕ προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ
Μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου από την εταιρεία Solaris
Εγκατάσταση αποθήκευσης ενέργειας στη Δ. Μακεδονία από την εταιρεία Eunice
Εγκατάσταση βιομηχανίας φαρμάκων στη Μεγαλόπολη
Μονάδα υδροπονίας στη Δ. Μακεδονία
Μονάδα υδροπονίας στη Μεγαλόπολη (χωριστός επενδυτής)
Βιομηχανικό πάρκο ηλεκτροκίνησης στη Δυτική Μακεδονία
Οικοσύστημα οινικού τουρισμού στη Δ. Μακεδονία
Πεδίο ενεργειακής έρευνας και τεχνολογίας στο πανεπιστήμιο της Δ. Μακεδονίας
Δημιουργία κλινικής αποκατάστασης στη Δ. Μακεδονία
Δημιουργία θεματικού πάρκου ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης στη Μεγαλόπολη
Μονάδα διαχείρισης αποβλήτων στη Δ. Μακεδονία
Μονάδα συλλογής βιομάζας στη Δ. Μακεδονία
Δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου στη Μεγαλόπολη

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι περισσότερες από εκείνες που θα χαθούν από τον περιορισμό των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ. Μάλιστα ο ίδιος ανήγγειλε ότι μετά το κλείσιμο του σταθμού του Αμύνταιου προ ημερών θα ακολουθήσει έξι μήνες νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό το κλείσιμο της μονάδας Μεγαλόπολη 3.

“Δεν περιμέναμε 12 μήνες μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού για να παρουσιάσουμε το master plan, έχουν γίνει κινήσεις και έχει πραγματοποιηθεί διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες” ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης σημειώνοντας ότι θα υπάρχει θετική διάκριση υπέρ των λιγνιτικών περιοχών για να στηριχθεί η πολιτική της δίκαιης μετάβασης.

Ως προς τις επενδύσεις, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση Κ. Μουσουρούλης αυτή τη στιγμή εκπονούνται τα business plans και δεν μπορεί να υπολογιστεί το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που θα επενδυθούν. Σε κάθε περίπτωση για οι επενδύσεις αυτές θα τύχουν ειδικών φορολογικών κινήτρων ενώ θα υπάρξει και επιτάχυνση στο σκέλος των αδειοδοτήσεων.

Μοιραστείτε την είδηση