Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε το τρενάκι στην κεντρική πλατεία Κοζάνης

5 Min Read

«Όλα τηρήθηκαν και έγιναν όπως έπρεπε στον διαγωνισμό» τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος

Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η τοποθέτηση -μετά από διαγωνισμό- ψυχαγωγικής δραστηριότητας για τα παιδιά στην Κεντρική Πλατεία Κοζάνης στο πλαίσιο των εορταστικών ημερών του Πάσχα. Πρόκειται για το γνωστό μικρό τρενάκι, το οποίο έχει τοποθετηθεί πολλές φορές στον χώρο , κυρίως τις ημέρες των Χριστουγέννων.

- Advertisement -

Ο διαγωνισμός βγήκε στον αέρα στις 19 Απριλίου και μέχρι τις 23 Απριλίου μόνο ένας ενδιαφερόμενος κατέθεσε πρότασή του για ενοικίαση του χώρου. Το αντίτιμο που απαιτείται να καταβάλει στον Δήμο Κοζάνης για την ενοικίαση της Κεντρικής Πλατείας (συγκεκριμένο χώρο περίπου 90 τετραγωνικών μέτρων) από τις 27 Απριλίου μέχρι και τις 12 Μαΐου είναι περίπου 1400 ευρώ.

Από την μια αρκετοί γονείς που ζητούσαν την ύπαρξη ψυχαγωγικής δραστηριότητας στην πλατεία την άνοιξη και το καλοκαίρι, υποδέχτηκαν με ικανοποίηση το τρενάκι στην πλατεία με τα παιδιά τους να σπεύδουν να το χρησιμοποιήσουν. Από την άλλη δεν είναι λίγοι αυτοί που θέτουν θέματα ασφάλειας και αισθητικής .

«Αυτή η «κατασκευή» εμφανίστηκε ξαφνικά στην κεντρική πλατεία της πόλης μας. Δεν αποτελεί στοιχείο του αστικού εξοπλισμού, καταλαμβάνει αρκετό χώρο, δεν έχει καμία χρηστική ή αισθητική σχέση με το Πάσχα και συνεπώς δεν αποτελεί κάποια «θεματική» εφήμερη παρέμβαση. Η ασφάλεια δε του εξοπλισμού και της λειτουργίας της είναι αμφισβητήσιμη. Δεν μπορώ να θυμηθώ άλλη φορά να τοποθετήθηκε εφήμερο τρενάκι λουνα-παρκ κατά τη διάρκεια του πασχαλινού εορτασμού κι επίσης δεν βρίσκω καμία αισθητική σύνδεση με τις πασχαλινές εκδηλώσεις που θα λάβουν μέρος στο δημόσιο χώρο της πλατείας τις προσεχείς μέρες. Καθώς αδυνατώ να κατανοήσω τι εξυπηρετεί μια τόσο εκτεταμένη κατάληψη δημοσίου χώρου αλλά έχω και μεγάλες ενστάσεις με την άθλια αισθητική αυτής της παρέμβασης, αναρωτιέμαι τι μπορούμε να κάνουμε με αυτή την αηδία» έγραψε η αρχιτέκτονας Αννίτα Κουτσονάνου, η οποία αναρωτιέται αν πρέπει τελικά να θεσπιστεί κάτι αντίστοιχο με το συμβούλιο αρχιτεκτονικής για όλες τις εφήμερες παρεμβάσεις στους δημόσιους χώρους «καθώς φοβάμαι ότι έχουμε αρχίσει να συνηθίζουμε στην ασχήμια και να μην αντιδράμε σε όσα καθημερινά στήνονται στο δημόσιο χώρο» πρόσθεσε.

Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης και πρώην Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης Ζήσης Μάρας σε ανάρτησή του στο Facebook, μιλά για «νέα ήθη στον Δήμο Κοζάνης» και εστιάζει στην αντιαισθητική εικόνα που παρουσιάζει το τρενάκι και στην λειτουργικότητα του χώρου σε συνδυασμό με τις θρησκευτικές εκδηλώσεις των ημερών. «Δεν είναι φάρσα ή photoshop, δεν είναι φωτογραφία αρχείου από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Σάββατο του Λάζαρου, στους πρόποδες της Μεγάλης Εβδομάδας, βάλαμε καρουζέλ και αλογάκια στην πλατεία. Από την μία πλευρά δεν γνωρίζω αν έγινε κάποιος διαγωνισμός. Από την άλλη θα έχει ενδιαφέρον η κατάσταση που θα επικρατεί κατά την Περιφορά και στην Ανάσταση» έγραψε ο κ. Μάρας.

Ο «Χ» επικοινώνησε με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Τοπικής Ανάπτυξης Λεωνίδα Αρνίδη, ο οποίος αρχικά ανέφερε έγινε διαγωνισμός που είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Δήμου και πως όταν του καταγγέλθηκε πως υπήρχαν αλογάκια παιχνίδια στην πλατεία που δεν προβλεπόταν αμέσως αποσύρθηκαν. Επίσης ενημέρωσε πως δεν τοποθετήθηκε κανένα καρουζέλ και πως ο Δήμος νοικιάζει απλά τον χώρο της πλατείας και δεν έχει καμία άλλη ευθύνη.

«Σύμφωνα με τον διαγωνισμό, ο ανάδοχος προσκόμισε λεπτομερή κατάλογο με όλες τις διαστάσεις των παιχνιδιών μαζί με τα αντίστοιχα πιστοποιητικά καταλληλότητας με την υπηρεσία που τα ήλεγξε να καταλήγει πως τηρούν τα όσα ορίζει η νομοθεσία και οι σχετικές διατάξεις και διαθέτει τις νόμιμες εγκρίσεις. Επίσης ο ανάδοχος προσκόμισε συμβόλαιο αστικής ευθύνης που σημαίνει ότι ο μισθωτής είναι υποχρεωμένος να μεριμνήσει για την επαρκή ασφαλιστική κάλυψη της λειτουργίας σε νόμιμα λειτουργούσα στην Ελλάδα ασφαλιστική εταιρεία» μας είπε ο κ. Αρνίδης.

www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση