Ποιο κοστίζει ακριβότερα στο κράτος;

3 Min Read

Ελπίζω κ. Πρόεδρε ότι δεν περιμένετε να αναπέμψουμε ουρανομήκεις ζητωκραυγές, με οφθαλμούς δακρύοντες από συγκίνηση, επειδή ο υπουργός Ανάπτυξης, της κυβέρνησης σας, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, έλαβε την απόφαση να μειώσει το ανώτατο όριο, στις τιμές του μοριακού διαγνωστικού ελέγχου (pcr), που χρεώνουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, από τα 60 στα 47 ευρώ. Άλλα πράγματα περιμέναμε να ακούσουμε. Και πρωτίστως ότι αυτοί οι διαγνωστικοί έλεγχοι θα συνταγογραφούνται από τον ΕΟΠΥΥ. Ώστε να ενθαρρύνονται οι πολίτες να υποβάλλονται σε τακτικούς ελέγχους. Για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Αν ένα ζευγάρι με δυο παιδιά μετεφηβικής ηλικίας, στην Ελλάδα, θέλει πράγματι να ελέγχει συστηματικώς την πορεία της υγείας του, ώστε να προλαμβάνει την επέλαση του ιού, υπό οποιαδήποτε μετάλλαξη, θα πρέπει να υποβάλλεται, τουλάχιστον, τρεις φορές τον μήνα σε μοριακό έλεγχο. Όπερ σημαίνει ότι πρέπει να ξοδεύει 546 ευρώ για τον σκοπό αυτό. Ακόμη και αν εργάζονται και οι δύο, με καθαρές αποδοχές , ο ένας του βασικού μισθού των 700 ευρώ και ο άλλος γύρω στο χιλιάρικο, πάλι το κόστος ειναι δυσβάστακτο.

- Advertisement -

Εκτός όμως από δυσβάστακτο ειναι και άδικο όταν οι πολίτες γνωρίζουν ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δη σε χώρες όπου ο μέσος μισθός των εργαζομένων ειναι διπλάσιος ή και τριπλάσιος από τον δικό μας, οι έλεγχοι αυτοί είτε γίνονται εντελώς δωρεάν, για όλους, όπως στην Αυστρία, την Δανία, την Ισπανία, την Βρετανία και άλλες, ή έστω μόνο για τους εμβολιασμένους, όπως στην Γαλλία. Και ειναι και προκλητικό όταν οι πολίτες μαθαίνουν ότι συγκεκριμένο διαγνωστικό κέντρο χρεώνει, στα υποκαταστήματά του στην Ελλάδα 10 ευρώ για το rapid test και 60 ευρώ για τον μοριακό έλεγχο ενώ για τις ίδιες υπηρεσίες στην Κύπρο οι χρεώσεις, της ίδιας εταιρίας, ειναι 5 και 25 ευρώ αντιστοίχως. Όταν μάλιστα οι μέσες απολαβές στις δύο χώρες δεν συγκρίνονται.

Το “δωρεάν” συνεπάγεται βεβαίως μεγάλη δαπάνη για το κράτος. Αλλά ειναι δαπάνη ανταποδοτική. Διότι αν από δέκα ελέγχους γλυτώνουμε μια κατάσταση πολυήμερης διασωλήνωσης, τότε έχουμε και κέρδος. Αναλογισθείτε πόσο κόστισε η επί η 70 ημέρες νοσηλεία του Βασίλη Λεβέντη στην εντατική. Πόσο κοστίζουν οι πάνω από εξακόσιες εν λειτουργία εντατικές και οι υπερχίλιες απλές κλίνες Covid. Και τότε θα καταλάβετε ότι έχω δίκιο.

Μοιραστείτε την είδηση