Ποιος ορίζει τα όρια της γελοιογραφίας και της κριτικής μέσα από τα σκίτσα – Δυο κορυφαίοι γελοιογράφοι του κόσμου «απαντούν» με έκθεση στο Ευρωκοινοβούλιο

6 Min Read

Δυο παγκοσμίου φήμης σκιτσογράφοι, ο Γάλλος Jean Plantu και ο Βέλγος Pier Kroll, μίλησαν στο www.kozani.tv στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της εκδήλωσης – συζήτησης που διοργάνωσε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στην οποία τέθηκαν θέματα όπως, ποιος ορίζει τα όρια της γελοιογραφίας, που σταματά ο σεβασμός και που ξεκινά η προσβολή, ποιος είναι ο σκοπός αλλά και η αιτία μιας γελοιογραφίας κ.α.
«Πριν από 12 με 13 χρόνια έκανα μια έκθεση σε μια πολύ γνωστή περιοχή και εκεί με περίμεναν αστυνομικοί, που με ενημέρωσαν πως έχουν έρθςι «μουσάτοι», έτσι λέμε τους Σαλαφιστές, στους οποίους δεν αρέσουν τα σκίτσα μου. Εγώ πήγα να τους δω και συνομίλησα μαζί τους. Μετά από έναν μακρύ διάλογο στο τέλος δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα και η έκθεση έγινε κανονικά. Πολύ αργότερα είχαμε το δράμα του Charlie Hebdo. Λίγο πριν, ένας επίτροπος του Υπουργείου εσωτερικών μου είπε πως γνωρίζουν πως υπάρχουν απειλές αλλά δεν ήξερα τι είδους γι αυτό και ανέθεσαν σε αστυνομικούς την φύλαξή μου.
Όταν πηγαίνω στο Molenbeek (περιοχή των Βρυξελλών) οι αστυνομικοί πάντως που με συνοδεύουν δεν είναι δύο αλλά δεκαέξι, με τον φόβο ότι μπορεί να γίνει κάποιο συμβάν. Ακόμη και πριν από το τρομοκρατικό χτύπημα του Μαρτίου 2016, είχα έρθει σε ένα ξενοδοχείο εδώ στις Βρυξέλλες και οι αστυνομικοί είχαν τοποθετήσει κάμερες μπροστά στην πόρτα του δωματίου μου.

Ήξεραν και είχαν πληροφορίες ότι προετοιμαζόταν τρομοκρατικό χτύπημα. Λίγες εβδομάδες μετά, το χτύπημα έγινε στο Charlie Hebdo» τόνισε ο Γάλλος σκιτσογράφος Jean Plantu.
Λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης, η οποία έγινε σε αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Αποκωδικοποιήστε τα αστέρια». Πρόκειται για 28 σκίτσα από πολλά μέρη του κόσμου με κύριο θέμα την Ευρώπη. Τα σκίτσα αυτά έγιναν από διαφορετικούς σκιτσογράφους μέλη της ομάδας «Cartooning for peace” με αφορμή την συμπλήρωση 60 χρόνων από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η έκθεση που βρίσκεται εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περιλαμβάνει διάφορα σκίτσα και καρτούν του Τύπου που έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες σε διάφορες χώρες της Ευρώπης από διαφορετικούς σχεδιαστές και πάνω σε διαφορετικές θεματικές που είναι σημαντικές στην δομή και τις αξίες της Ευρώπης. Δεν είναι μια έκθεση προπαγάνδας υπέρ της Ευρώπης, δεν είναι μια διδακτική έκθεση που δείχνει πως λειτουργεί η Ευρώπη.
Είναι μια έκθεση που δείχνει με σκίτσα, μια σειρά ευρωπαϊκών ζητημάτων και προβλημάτων. Ορισμένες φορές, τα σχέδια ενδέχεται να έχουν και κριτικό χαρακτήρα ως προς την Ευρώπη. Αυτό είναι και το σημαντικό, να καταλάβουμε ότι τα σκίτσα του Τύπου, όσο έχουν κάτι να πουν, είναι εποικοδομητικά. Σκίτσα που κριτικάρουν κάποιες ευρωπαϊκές αποφάσεις ή ορισμένα πράγματα που δεν λειτουργούν σωστά στην Ευρώπη σήμερα, είναι σκίτσα που είναι υπέρ της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης, είναι σκίτσα που δείχνουν τι χρειάζεται επίλυση, τι θέλει διόρθωση. Δεν πρέπει να λογοκρίνουμε σκίτσα που κρίνουν ένα δημοκρατικό θεσμό γιατί αυτά είναι που διατηρούν ζωντανό έναν τέτοιο θεσμό.
Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχουν αρκετά σκίτσα στον Τύπο πάνω στην Ευρωπαϊκή πολιτική. Εγώ είμαι Βέλγος, σχεδιάζω πολύ περισσότερο πολιτικά ζητήματα της χώρας μου, του Βελγίου, παρά της πολιτικής της Ευρώπης. Δεν μου λένε ποτέ, θέλεις να καταστρέψεις το Βέλγιο επειδή είμαι κριτικός.

Αλλά για την Ευρώπη φοβούνται κάποιες φορές να το κάνουν, γιατί θα πουν ότι κάποιος είναι αντιευρωπαϊστής. Οπότε πιστεύω ότι είναι μια έκθεση που έχει τη θέση της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» τόνισε ο σκιτσογράφος Pier Kroll.
Η έκθεση και η εκδήλωση έγινε με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, ο οποίος τον Σεπτέμβρη του 2017 είχε επιχειρήσει να παρουσιάσει μια ανάλογη έκθεση ελλήνων γελοιογράφων, συνάντησε όμως την αναίτια, όπως δηλώνει, λογοκρισία της αρμόδιας Κοσμήτορα του Ευρωκοινοβουλίου.
«Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι η ζωή μας και η πολιτική χρειάζεται χιούμορ και κριτική σκέψη και οι γελοιογραφίες προωθούν και τα δυο. Στην έκθεση αυτή είναι τιμή μας που συμμετέχουν δυο από τους πιο κορυφαίους σκιτσογράφους του κόσμου, ο Plantu και ο Kroll, οι οποίοι έχουν φτιάξει και μια Διεθνή Οργάνωση για την ειρήνη και υπερασπίζονται την ελευθερία του τύπου, γιατί ένα από τα μέτρα για την δημοκρατία σε κάθε χώρα είναι η ανοχή στην κριτική είτε με δημοσιεύματα είτε με σκίτσα.
Τελευταία ένας Τούρκος σκιτσογράφος αντιμετωπίζει ποινές φυλάκισης για κάποια σκίτσα που έκανε και κατά της πολιτικής Ερντογάν» τόνισε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου.
Ο Γάλλος σκιτσογράφος Jean Plantu σκιτσογραφεί στην εφημερίδα Le Monde και ο Βέλγος σκιτσογράφος Pier Kroll στην εφημερίδα Le Soir.
Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση