Ποιος θα πει την αλήθεια στους πολίτες;

3 Min Read

Την γνώμη μου για τις «συνεντεύξεις-ποταμός», του εκάστοτε πρωθυπουργού, στα πλαίσια της ΔΕΘ, την έχω εκφράσει εδώ και δεκαετίες. Και δεν χρειάζεται παρά να συγκρίνει κανείς αυτές τις παρωδίες συνεντεύξεων, που φτάνουν συνήθως, σε διάρκεια, ακόμη και τις τρεις ώρες, με ό,τι συμβαίνει διεθνώς. Αν βρείτε πουθενά αλλού, σε οποιαδήποτε ευνομούμενη δημοκρατική χώρα, ιδίως ευρωπαϊκή, κάτι ανάλογο, να μου γράψετε.

 

- Advertisement -

Το αποτέλεσμα αυτής της χαοτικής λειτουργιάς είναι πάντοτε το ίδιο. Δεν μαθαίνουμε ποτέ τίποτε περισσότερο από εκείνα τα οποία, ο κάθε πρωθυπουργός, έχει ήδη σχεδιάσει να μας πει. Διότι μεταξύ των ελαχίστων ευστόχων ερωτήσεων και της πλημμυρίδας των ασχέτων, (στις όποιες καταφεύγουν συνήθως οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης που διάκεινται φιλικώς προς την εκάστοτε κυβέρνηση) …χάνεται η μπάλα.

 

Το ίδιο συνέβη και εφέτος. Χάθηκε η μπάλα. Δεν πήραμε μια πειστική, καθαρή, έντιμη απάντηση στο εμ που έπρεπε να κυριαρχεί:  Τι συμφωνήθηκε στο Βερολίνο, στην μυστική τριμερή Γερμανίας-Ελλάδας-Τουρκίας; Πώς συνδέεται αυτή η ακυρωθείσα –αλλά και αποκαλυφθείσα- από την Άγκυρα συμφωνία, με τις πρωτοβουλίες του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ; Με ποιο τρόπο ενημερωθήκαν, όπως υποστηρίζει ο πρωθυπουργός, αλλά αρνούνται κατηγορηματικώς όλοι οι άλλοι, οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων;

 

Και το κυριότερο: Αν, όσα συμφωνήθηκαν, είτε περιλαμβάνονται σε «γραπτή συμφωνία», είτε «σε … «γραπτή αποτύπωση προφορικής», είτε σε «κείμενο κατανοήσεως», είναι «για το καλό μας», αν είναι «καλά και συμφέροντα» για την Ελλάδα, αλλά και για την Κύπρο, τότε ποιος λόγος να παραμένει μυστική; Ποιος ο λόγος να μην ενημερώνονται οι πολίτες, που καλούνται να επωμισθούν νέα βάρη, τόσο με το κόστος των αναγκαίων εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά ακόμη και με την αύξηση της στρατιωτικής θητείας των παιδιών τους;

 

Μυστική διπλωματία υπήρχε και θα υπάρχει πάντοτε. Ενίοτε δε, συμβαίνει να είναι και αποτελεσματικότερη της ανοικτής. Ο ψόγος λοιπόν δεν είναι γιατί προσήλθαμε σε αυτή την τριμερή μυστική συνάντηση που τυραγνήθηκε από την κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ. Αλλά γιατί δεν λέγεται η αλήθεια, από την στιγμή που αποκαλύφθηκε αυτή η ναυαγήσασα, λόγω τουρκικής τορπίλης, γερμανική πρωτοβουλία.

 

Μας ζητάτε κ. Πρόεδρε να πληρώσουμε έναν νέο λογαριασμό. Δικαιούμεθα λοιπόν να γνωρίζουμε  τι περιέχει το «μενού». Κυρίως αν άλλαξε η εθνική γραμμή ότι δεν υπάρχουν άλλα «διμερή» θέματα με την Τουρκία, πέραν του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών.

Μοιραστείτε την είδηση