Ποιος θα τους τιμωρήσει;

3 Min Read

Επιμένω, μονοτόνως ίσως δια ορισμένους, να ασχολούμαι με το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων. Διότι, για μια ακόμη φορά, με την επιχειρούμενη από την κυβέρνηση αναθεώρηση του Συντάγματος, χάνουμε μια ευκαιρία. Λόγω διαχρονικής εμμονικής ιδεοληψίας των κυβερνώντων. Όπως παλιότερα συνέβαινε με την συντριπτική πλειονότητα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας, στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης.
Αρθρογραφώ για το συγκεκριμένο θέμα από το 1976, όταν είχα την ευθύνη του κυρίου άρθρου και των σχολίων του τότε ημερησίου «Βήματος». Είχα κάνει έρευνες για τα τεράστια ποσά συναλλάγματος που φεύγουν από την χώρα, λόγω του εκτεταμένου φαινομένου της σπουδαστικής μετανάστευσης. Αλλά και για τα τεράστια ποσά διαφυγόντων κερδών που χάνουμε, επειδή δεν τολμήσαμε να καταστήσουμε την Ελλάδα διεθνές κέντρο σπουδών. Με μη κρατικά πανεπιστήμια που θα προσέλκυαν φοιτητές από όλη την Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια. Οπότε, πέραν του οικονομικού οφέλους θα είχαμε και ένα άλλο κέρδος. Απόφοιτοι δικών μας σχολών θα βρίσκονταν σε καίριες θέσεις της πολιτικής και οικονομικής ζωής χωρών που μας ενδιαφέρουν αμεσότατα. Κάτι που κάνει με επιτυχία, τα τελευταία χρόνια, η Κύπρος.
Χάσαμε πολλές φορές την ευκαιρία. Και την ξαναχάνουμε τώρα. Με τους ασκούντες την εξουσία να εκτοξεύουν την μια ανοησία μετά την άλλη.
Με τελευταίο κρούσμα αυτό που εκτόξευσε ο επί της Παιδείας υπουργός Κώστας Γαβρόγλου. Που μας είπε ότι είναι αντίθετος προς τα μη κρατικά πανεπιστήμια διότι ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος και όχι για την ποιότητα.
Είναι άκρως θλιβερό να τα λέει αυτά ένας υπουργός Παιδείας, όταν γνωρίζει ότι πρόκειται για χονδροειδές ψέμα. Διότι απλούστατα, στις ετήσιες αξιολογήσεις με τα 500 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, έχουν μόνιμο …στασίδι, στις δέκα κορυφαίες θέσεις, τα γνωστά μη κρατικά εκπαιδευτικά ιδρύματα –που για μας είναι …φτου κακά- των ΗΠΑ και της Βρετανίας: Χάρβαρντ, Κείμπριτζ, Οξφόρδης, Μπέρκλεϊ, Στάνφορντ, Γέϊλ και Μασαχουσέτης.
Και είναι ακόμη θλιβερότερο επειδή συνιστά αποθέωση της υποκρισίας. Διότι ο σύντροφος Γαβρόγλου, στις δικές του σπουδές, επί της φυσικής επιστήμης, φοίτησε σε ένα από αυτά, στο Κείμπριτζ. Και εν συνέχεια δίδαξε σε τέσσερα από αυτά. Αλλά δεν κοκκινίζει καθόλου, όταν παραμυθιάζει τους πολίτες με τέτοια αυταπόδεικτα ψεύδη.
Για τέτοια πολιτικά εγκλήματα, η Νέμεσις βρίσκεται μόνο στα χέρια των πολιτών, όταν έρχεται η ώρα να ψηφίσουν.

Μοιραστείτε την είδηση