Πολλά τα εμπόδια στον κλάδο των ενεργειακών κοινοτήτων

3 Min Read

Η έλλειψη χώρου στο δίκτυο και η γραφειοκρατία της χώρας καθυστερούν σημαντικά την ανάπτυξη τους

Το πρόβλημα της έλλειψης χώρου στο δίκτυο καθώς και τα εμπόδια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι επιθυμούν να δημιουργήσουν και να συμμετέχουν σε μια ενεργειακή κοινότητα, τέθηκαν επί τάπητος το πρωί της Παρασκευής στην Κοζάνη στο φόρουμ ενεργειακών κοινοτήτων. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων και το ΕΒΕ Κοζάνης, στο πλαίσιο του προγράμματος SunSharing, εταίρος του οποίου είναι το Πανεπιστήμιο.

Ένας από τους στόχους της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη του ρόλου που μπορεί να παίξουν στην ενεργειακή μετάβασης της περιοχής οι ενεργειακές κοινότητες και η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας με βιώσιμο τρόπο μετά από ωφέλιμη αξιοποίηση των πόρων της Δίκαιης Μετάβασης. Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Νίκος Μάντζαρης, Αναλυτής Ενεργειακής Πολιτικής “The Green Tank” και Κυριακή Μεταξά, υπεύθυνη προγραμμάτων οικολογίας Ιδρύματος Heinrich Boll Stiftung. 

Στην αρχή της εκδήλωσης παρεμβάσεις έκανα οι ευρωβουλευτές Μαρία Σπυράκη και Πέτρος Κόκκαλης, οι οποίοι μίλησαν για το REPowerEU, το εγχείρημα της Ευρώπης για οικονομικά προσιτή, εξασφαλισμένη και βιώσιμη ενέργεια για την Ευρώπη που «τρέχει» από τον Μάιο του 2022 και επιτρέπει στην ΕΕ να εξοικονομεί ενέργεια, να παράγει καθαρή ενέργεια και να διαφοροποιεί τον ενεργειακό εφοδιασμό της. Όπως τόνισαν τόσο η κ. Σπυράκη όσο και ο κ. Κόκκαλης, οι ενεργειακές κοινότητες πρέπει να αποτελούν βασικό κορμό του REPowerEU.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε ανοιχτό forum διαλόγου φορέων για την κοινωνική σημασία των ενεργειακών κοινοτήτων στο οποίο συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν βουλευτές, απερχόμενοι και νέοι αυτοδιοικητικοί, μέλη ενεργειακών κοινοτήτων και φορείς. Μπορεί η συζήτηση περί ανάπτυξης των ενεργειακών κοινοτήτων να έχει ανοίξει εδώ και χρόνια όμως δυστυχώς τα εμπόδια είναι πολλά και όπως επισημάνθηκε χρειάζεται πολιτική βούληση για να λυθούν.

Μεταξύ άλλων τοποθετήσεις έκαναν οι βουλευτές Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) και Καλλιόπη Βέττα (ΣΥΡΙΖΑ), ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης και ο νέος Γιώργος Αμανατίδης καθώς και άνθρωποι που εμπλέκονται με την ενέργεια. Υπήρξαν δεσμεύσεις πως τα προβλήματα που αναφέρθηκαν θα κατατεθούν στην κεντρική κυβέρνηση καθώς και ότι το θέμα των χρηματοδοτήσεων θα πρέπει να προωθηθεί.

Στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης, οι εταίροι του προγράμματος από Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Κροατία, μίλησαν για τις περιοχές τους και το τι συμβαίνει εκεί με τις ενεργειακές κοινότητες καθώς και για τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Δυτική Μακεδονία και η χώρα μας στο εγχείρημα.

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα SunSharing, επικεντρώνεται στην προώθηση της υλοποίησης ενεργειακών κοινοτήτων με φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες, καθώς και σε πρωτοβουλίες χρηματοδότησης για την εξασφάλιση τέτοιων επενδύσεων. Το πρόγραμμα SunSharing ξεκίνησε τον Δεκέμβριο 2022 και θα διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο 2024 και χρηματοδοτείται από το The German Federal Ministry for Economic Affairs and Climate Action (BMWK).

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση