Πολλά τα προβλήματα των σχολείων στον Δήμο Κοζάνης

6 Min Read

Συντήρηση κτιριακών εγκαταστάσεων και κάμερες στη συνάντηση Διευθυντών σχολείων με τη δημοτική αρχή

Προβλήματα κυρίως σε κτιριακές υποδομές σχολικών μονάδων του Δήμου Κοζάνης καταγράφηκαν κατά την συνάντηση της Δημοτικής Αρχής με τους διευθυντές των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η συνάντηση έγινε στο «Κοβεντάρειο» παρουσία της Διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τον Πρόεδρο της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής και τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας και Παιδείας Βασίλη Παπαποστόλου.

«Υπάρχουν λύσεις, όχι μαγικές φυσικά, αλλά λύσεις που στο επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται» είπε ο κ. Κοκκαλιάρης μιλώντας στους διευθυντές ενημερώνοντάς τους πως ενόψει της κατάργησης των σχολικών επιτροπών από τον Ιούλιο, θα χρειαστεί να υπάρξει νέος σχεδιασμός.

Την ευθύνη του Δήμου όσον αφορά στη συντήρηση και βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων υπενθύμισε η Διευθύντρια Βασιλική Βόντσα και έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την προσθήκη τριών αιθουσών στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Κοζάνης αλλά και επιπλέον υποδομές που χρειάζεται το σχολείο «κόσμημα» της περιοχής. Επιπλέον, στάθηκε και στη δημιουργία ενός μεγάλου και σύγχρονου διδακτηρίου για την επαγγελματική εκπαίδευση, εκεί που στεγάζεται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στη ΖΕΠ και τόνισε πως αυτό θα δώσει νέα προοπτική στην πόλη.

Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που απασχολεί την εκπαιδευτική κοινότητα, είναι η υπερχρήση του κτιρίου που στεγάζεται το 1ο ΕΠΑ και το ΔΙΕΚ Κοζάνης. Οι 1500 μαθητές στο επιβαρυμένο κτίριο προκαλεί προβλήματα που απαιτούν άμεση επίλυση. Μικρότερα προβλήματα αλλά όχι λιγότερο οξέα, είναι αυτά του 3ου Γυμνάσιο και το 2ου Λύκειο όπου η αυλή και κυρίως η στέγη, χρειάζονται επισκευή. Να σημειωθεί πως τα ζητήματα της προσβασιμότητας ΑΜΕΑ τίθενται σχεδόν σε όλα τα κτίρια όπως και η επιδιόρθωση και αντικατάσταση φθαρμένων υλικών

Ο Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Κοζάνης Γιώργος Παπαθύμιος ανέφερε πως υπάρχουν προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις στέγες των κτιρίων, αντικατάσταση κουφωμάτων, ελαιοχρωματισμούς, επισκευές τουαλετών και με υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. «Εμείς ως σχολική επιτροπή, θα συνεργαστούμε με όλες τις υπηρεσίες του δήμου και θα σταθούμε αρωγοί στο δύσκολο έργο των διευθυντών των σχολικών μονάδων, για την επίλυση των προβλημάτων» τόνισε ο ίδιος.

Τα προβλήματα που έθεσαν οι διευθυντές

Τα θέματα που τέθηκαν από τους διευθυντές των σχολείων έχουν να κάνουν κυρίως με τα κτίρια, την ενεργειακή αναβάθμιση τους, την ασφάλεια, την υγιεινή, την επισκευή, τη συντήρηση τους, όπως και με τη θέρμανση.

Ο διευθυντής του 4ου εσπερινού ΕΠΑΛ αναφέρθηκε σε προβλήματα που έχουν να κάνουν με το κτίριο και τη θέρμανση αλλά στο ότι η στέγαση χιλιάδων μαθητών καθημερινά έχει ως αποτέλεσμα το κτίριο να επιβαρύνεται και να φθείρεται, έχοντας ήδη μεγάλες ενεργειακές απώλειες.

Ο διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Κοζάνης αναφέρθηκε σε θέματα ασφάλειας και ζήτησε να ελεγχθούν όλα τα σχολικά κτίρια. Το ίδιο ζήτησε και η διευθύντρια του Βαλταδώρειου Γυμνάσιου. Ο διευθυντής του 2ου ΓΕΛ ανέφερε πως έχουν μεγάλο πρόβλημα με τη στέγη τους αλλά και με τους τοίχους που έχουν πλέον διαβρωθεί, ενώ οι τοίχοι έχουν διαβρωθεί και στο 3ο Γυμνάσιο Κοζάνης. Ο διευθυντής του 1ου ΓΕΛ στάθηκε στο θέμα των καμερών στα σχολικά κτίρια λόγω των βανδαλισμών και στη χρηματοδότηση της σχολικής ΣΑΤΑ. Η διευθύντρια του 3ου ΓΕΛ στάθηκε στο κομμάτι της πυρασφάλειας και ανέφερε χαρακτηριστικά πως ζει καθημερινά με το άγχος για την ασφάλεια των παιδιών ενώ το 6ο Γυμνάσιο δεν διαθέτει γυμναστήριο. Τέλος, αναφορά έγινε και στο θέμα της καθαριότητας και των καθαριστριών, δίνοντας το παράδειγμα των γυμναστηρίων του 3ου και 4ου Γυμνασίου τα οποία χρησιμοποιούνται το βράδυ από συλλόγους και το πρωί δεν είναι καθαροί οι χώροι.

Ο κ. Παπαθύμιος ανέφερε πως τα χρήματα της ΣΑΤΑ έχουν κατατεθεί έως το 2021 και από το 2022 και μετά βρίσκονται στο ταμείο της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου και θα διατεθούν για τη λύση των προβλημάτων των σχολικών μονάδων ενώ κατέληξε λέγοντας πως τα μεγάλα έργα των σχολικών μονάδων θα φανούν μέσα στο καλοκαίρι.

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Βασίλης Παπαποστόλου στάθηκε, εν μέσω άλλων, στο θέμα των καμερών και είπε ότι βάσει νόμου μπορούν να τοποθετηθούν κάμερες αλλά θα πρέπει να υπάρχει η συναίνεση όλων των εμπλεκομένων.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Βόμβας ανέφερε πως προτεραιότητα τους θα είναι τα θέματα ασφάλειας, θα προσληφθεί τεχνικό προσωπικό (δύο ξυλουργοί και δύο υδραυλικοί) και θα γίνουν ενεργειακές αναβαθμίσεις των κτιρίων. «Θα λύσουμε όλα τα προβλήματα, θα σας δώσουμε μια νότα αισιοδοξίας και για εμάς είναι ένα στοίχημα το να παραδώσουμε σχολικές μονάδες καλύτερες από αυτές που παραλάβαμε» τόνισε ο ίδιος. Για τα έργα του ΣΔΙΤ ανέφερε πως είναι σε πολύ καλό δρόμο και σε εύλογο χρονικό διάστημα θα δημοπρατηθούν και θα υπάρξει ανάδοχος ενώ η υλοποίηση τους προβλέπεται να γίνει σε δύο χρόνια από τη στιγμή που θα «πέσουν» οι υπογραφές.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση