Πολλά τα ζητήματα που ταλανίζουν τους εκπαιδευτικούς

5 Min Read

Κλιμάκιο της Δ.Ο.Ε. στην Κοζάνη

Τη Δευτέρα το βράδυ πραγματοποιήθηκε η περιφερειακή σύσκεψη των συνδικαλιστικών στελεχών της Δυτικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή αιρετών των Π.Υ.Σ.Π.Ε., του Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. και μέλη των Δ.Σ. της Δυτικής Μακεδονίας ενώ παρευρέθηκε και κλιμάκιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

Εκεί συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς όπως είναι οι μισθοί, η ακρίβεια, η αξιολόγηση, το ωράριο των ολιγοθέσιων σχολείων και των νηπιαγωγών, θέματα αδειών και τα εργασιακά.

Αθανάσιος Κωτούλας, πρόεδρος συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κοζάνης

Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κοζάνης, Αθανάσιος Κωτούλας ανέφερε πως οι δαπάνες για την παιδεία είναι εδώ και πολλά χρόνια καθηλωμένες σε πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επίπεδα. «Πρέπει να μπορούμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς από το μισθό μας» τόνισε ο ίδιος και στη συνέχεια ανέφερε πως θέλουν ασφαλή και σύγχρονα κτίρια, ζητούν διορισμό εκπαιδευτικών και στην ώρα τους, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά στα σχολεία. Επίσης θέλουν μόνιμο προσωπικό καθαριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού προγράμματος.

Τέλος, σημείωσε πως στην προσχολική αγωγή υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα και πως υπάρχουν πάρα πολλά κενά στην παράλληλη στήριξη της ειδικής αγωγής. «Εμείς οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ζούμε στο δημόσιο σχολείο και ζούμε από αυτό, για αυτό και το στηρίζουμε» τόνισε ο κ. Κωτούλας.

Σταύρος Πετράκης, Αντιπρόεδρος Δ.Ο.Ε.

Ο Αντιπρόεδρος της Δ.Ο.Ε., Σταύρος Πετράκης σημείωσε πως ο χώρος της εκπαίδευσης, είναι ένας χώρος που χρειάζεται ευρύτατες συναινέσεις, διάλογο, προτάσεις και εποικοδομητικές συζητήσεις, αλλά αυτά απουσιάζουν. «Χρειάζεται εθνική στρατηγική και εθνική πολιτική. Να πάψει η εκπαίδευση να είναι αντικείμενο των κυβερνήσεων, όπου η κάθε μια που έρχεται, γκρεμίζει ό,τι άφησε η προηγούμενη» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως τα ζητήματα τα οποία αφορούν την εκπαίδευση, δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με επικοινωνιακούς όρους και μόνο με προθέσεις. «Το Υπουργείο και η Κυβέρνηση, πρέπει να περάσουν από το ευχολόγιο και τη διατύπωση προτάσεων και προθέσεων στο έργο» τόνισε ο κ. Πετράκης.

Συνέχισε λέγοντας πως είναι απαραίτητο να γίνει μια εκτενής και σοβαρή συζήτηση, να σταματήσει η γραφειοκρατία που ταλανίζει το χώρο της εκπαίδευσης και αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί τους εκπαιδευτικούς από το έργο τους. «Η εκπαίδευση πρέπει να αλλάξει σελίδα, να αλλάξει επίπεδο και τα πράγματα να είναι καλύτερα για τα παιδιά του ελληνικού λαού» τόνισε ο ίδιος.

Μάνος Ανδρουλάκης, ταμίας Δ.Ο.Ε.

«Έχουμε αποφασίσει να κάνουμε έναν κύκλο περιφερειακών συσκέψεων, με τοπικά στελέχη, που θα έχουν μια διπλή στόχευση. Αφενός να δώσουμε το στίγμα του ότι αυτή τη στιγμή η διδασκαλική ομοσπονδία μάχεται για σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει όχι μόνο ο κλάδος των εκπαιδευτικών, αλλά ολόκληρη η κοινωνία» σημείωσε ο ταμίας της Δ.Ο.Ε., Μάνος Ανδρουλάκης και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ακρίβεια της θέρμανσης, ενόψει του χειμώνα που έρχεται και της «ιδιαιτερότητας» της Δυτικής Μακεδονίας, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.

Στη συνέχεια μίλησε για τους μισθούς, τονίζοντας πως οι εκπαιδευτικοί σήμερα έχουν φτάσει στο σημείο να μην μπορούν να ζήσουν από τον μισθό τους και οι αυξήσεις που περιμένουν δεν επαρκούν για να κύψουν τις ανάγκες τους. «Αυτή τη στιγμή, βλέπουμε μια προσπάθεια της πολιτείας, να απαξιώσει τη δημόσια εκπαίδευση, να την οδηγήσει σε συρρίκνωση και να πλήξει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας. Πρέπει να κινητοποιήσουμε τους τοπικούς φορείς, σε μια προσπάθεια ανάδειξης ότι η δημόσια εκπαίδευση, πρέπει να είναι ένας πυλώνας κοινωνικής ανάπτυξης» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Αχιλλέας Ζορμπάς, Ειδικός Γραμματέας Δ.Ο.Ε.

Ο Ειδικός Γραμματέας της Δ.Ο.Ε. Αχιλλέας Ζορμπάς, στάθηκε κυρίως στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας οι οποίες θα αφορούν μια σειρά από εργασιακά δικαιώματα τόσο των μόνιμων εκπαιδευτικών, όσο και των αναπληρωτών.

Γιάννης Ρούπας, μέλος του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

«Δυστυχώς έχει ξεκινήσει μια από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων ετών, διότι η στελέχωση των σχολείων παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα καθώς είχαμε και χαμηλό αριθμό προσλήψεων αλλά και ημερολογιακά οι προσλήψεις, έχουν πάει προς τα πίσω, σε σχέση με άλλες χρονιές» τόνισε το μέλος του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., Γιάννης Ρούπας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και των εκπαιδευτικών, λέγοντας πως ο κλάδος τους έχει ταχθεί απέναντι σε αυτή την αξιολόγηση καθώς, σύμφωνα με τους ίδιους, επιδιώκει να κατηγοριοποιήσει εκπαιδευτικούς και σχολεία, επιβάλλοντας ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο μοντέλο.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση