Πολλές αντιδράσεις δημιούργησε η είδηση πως o « Λευκός Δράκος» έμεινε εκτός καταλόγου, άρα και χρηματοδότησης, των έργων κοινού ενδιαφέροντος (IPCEI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο υδρογόνο, τουλάχιστον για αυτή τη φάση και για το ποσό των 8δις. ευρώ.

Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε επίσημη τοποθέτηση από την Περιφέρεια με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη να αναμένεται σήμερα να ανοίξει τα χαρτιά του στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Οι αντιδράσεις

Σπάρτακος: Ώρα ΜΗΔΕΝ και πάλι στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

«Ώδινεν ὄρος καί ἔτεκεν μῦν».

Μόνον αυτή η φράση μπορεί να περιγράψει το αρχικώς ΤΕΡΑΣΤΙΟ έργο «White Dragon» των 8 δις ευρώ, που τελικά μετατρέπεται σε μικρούλι δρακάκι, αφού έμεινε εκτός χρηματοδοτικού πλαισίου.

Πλέον, όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα, στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας πάντα άλλα περιμένουμε και άλλα μας βρίσκουν.

Την ώρα που ΧΘΕΣ και προχθές έπρεπε να γίνει ό,τι έπρεπε να γίνει, ας αναλογιστούν ΣΗΜΕΡΑ οι υπεύθυνοι τις ευθύνες τους και ας γίνουν τα αυτονόητα.

Μία αναθεώρηση και ένας επανασχεδιασμός του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα είναι επιβεβλημένα, καθώς το τρένο της ανάπτυξης στην Περιφέρειά μας έχει καθυστερήσει τόσο πολύ, που πλέον το κλίμα φαντάζει μη αναστρέψιμο.

Τα γεγονότα με την εισβολή στην Ουκρανία και οι ενεργειακές εξελίξεις που δρομολόγησαν, αλλά και η επιστροφή της Γερμανίας στον άνθρακα, αποτελούν καμπάνες που θα πρέπει να ακουστούν έστω και καθυστερημένα.

Αναμένουμε στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να «πέσει φως» στο θέμα που έχει δημιουργηθεί, με την προσδοκία να δρομολογηθούν ελπιδοφόρες εξελίξεις.

Hλίας Κάτανας Ζητούνται απαντήσεις μετά την καταστροφική εξέλιξη

Μετά την καταστροφική εξέλιξη που είχε ως αποτέλεσμα την απόρριψη της επένδυσης του White Dragon, τα ερωτήματα που μας γεννούνται είναι πολλά. Υπεύθυνη να απαντήσει είναι η περιφερειακή αρχή, οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες και ο κύριος Κασαπίδης.

Πως είναι δυνατόν να βασίστηκε όλη η στρατηγική της περιφέρειας σε ένα μακρόπνοο έργο, χωρίς κάποιος να την έχει διασφαλίσει πως αυτό το έργο θα γίνει πραγματικότητα. Πως γίνεται πέρσι τέτοιο καιρό η περιφερειακή αρχή να προέτρεπε τα παιδιά μας να σπουδάσουν κάτι σχετικά με το υδρογόνο χωρίς να έχει κεφαλαιοποιήσει η περιοχή μισό έργο. Πως είναι δυνατόν να μας λέγανε ότι αλλάζει η περιοχή σελίδα χωρίς να έχει εκ των πραγμάτων προεξοφλήσει κάποια επιτυχία του υδρογόνου . Πως είναι δυνατόν να θέλανε να πείσουν μια περιφέρεια και τους πολίτες της για κάτι καινοτόμο και πρωτοποριακό όταν οι υποδομές για αυτό το έργο δεν υπάρχουν πουθενά ακόμη στην Ευρώπη.

Έλεγε με στόμφο πέρσι ο κύριος Κασαπίδης, πως όλοι μιλάνε για τη Δυτική Μακεδονία και για το White Dragon. Βέβαια μετά τη σημερινή άσχημη εξέλιξη για τη περιοχή , το σίγουρο είναι πως όλοι μιλάνε πλέον για την έλλειψη στρατηγικής από την περιφερειακή αρχή.

Προφανώς και στηρίζουμε κάθε αναπτυξιακή προοπτική της περιφέρειας. Προφανώς και στηρίζουμε κάθε πολιτική που θα φέρει θέσεις εργασίας και εισόδημα στους συμπολίτες μας. Δε μπορούμε όμως να μην παραδεχτούμε πως η σημερινή εξέλιξη είναι μία στενάχωρη εξέλιξη. Γιατί η Περιφερειακή αρχή έριξε όλο το βάρος της θητείας της και ολόκληρο το πλάνο της στο White Dragon. Και με την αποδέσμευση του συγκεκριμένου έργου, σημαίνει ότι τρία χρόνια πάνε στράφι για τη Περιφέρεια μας. Καθώς δεν έγινε το παραμικρό αναπτυξιακό έργο αυτά τα τρία χρόνια. Και δεν έχει σχεδιαστεί κανένα έργο για να τρέξει το επόμενο διάστημα.

Και πως να τρέξει βέβαια, αφού εκτός του White Dragon, ακόμη και εκείνο το έργο που σχεδιάστηκε να υλοποιηθεί και αναφέρομαι στη θερμοκοιτίδα καινοτομίας, οπού δεσμεύτηκε μάλιστα και ένα ποσό των 800 χιλιάδων ευρώ από το ΕΣΠΑ, πάγωσε και αυτό έπειτα από απόφαση της περιφερειακής αρχής του κ. Κασαπίδη.

Οι πολίτες και κρίνουν και κατανοούν.

Ο πολιτικός χρόνος της περιφέρειας λιγοστεύει. Θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι και πρωτίστως αυτοί που τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ασκούν εξουσία και δημόσια διοίκηση, πως ο πολιτικός χρόνος της περιφερειακής αρχής είναι αδιάφορος μπροστά στις αγωνίες και στα προβλήματα των πολιτών και των παιδιών μας.

Σήμερα η περιοχή μας δέχτηκε ένα σοβαρότατο πλήγμα. Και κάποιοι έχουν τις ευθύνες τους γιαυτό.

Περιφερειακός Σύμβουλος

π. Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Υγείας – Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής

 

Η ΝΕ Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ

Η καταστροφική εξέλιξη της επένδυσης White Dragon φέρνει για ακόμα μια φορά την Δυτική Μακεδονία στο σημείο μηδέν.

Η κυβέρνηση απέτυχε να εντάξει την περιοχή σε ένα τεράστιο έργο χιλιάδων θέσεων εργασίας. Οι κυβερνητικές επιλογές που αφορούν το κλείσιμο των  μονάδων της ΔΕΗ και η ανικανότητα αντιμετώπισης της ακρίβειας έχουν εξοντώνει τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας οι οποίοι δεν βλέπουν κανένα φως στο τούνελ της κρίσης.

Ήρθε η ώρα οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος της περιοχής

Η σημερινή αποτυχία δείχνει ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ σταθερότητας και αξιοπιστίας στην περιοχή. Έχουμε όραμα και σχέδιο για την Δυτική Μακεδονία. Δεν θα επιτρέψουμε την περαιτέρω οικονομική συρρίκνωση της Κοζάνης.

Γιώργος Αδαμίδης, Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ:White Dragon and Prasina Aloga

Ένα σύνολο πληροφοριών στις οποίες αναφέρονται από χθες τοπικές ιστοσελίδες της Δυτικής Μακεδονίας θέλουν το περιώνυμο σχέδιο «White Dragon» που αφορούσε στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου με ηλεκτρόλυση να καταρρέει και τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ που υπολογίζονταν ότι θα επενδυθούν στην περιοχή να γίνονται καπνός. Αιτία απ’ ότι φαίνεται είναι η απένταξη του προγράμματος από τα Σημαντικά Σχέδια Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) και η επί τα χείρω οικονομική εξέλιξη της επένδυσης κατά 87,5% (από 8 δις σε 1 δις και αν).

Η ανικανότητα του ελληνικού δημοσίου να εξασφαλίσει τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις για να προχωρήσει το σχέδιο είναι ο κυριότερος λόγος, χωρίς να αποκλείεται και το γεγονός να έκαναν πίσω οι ιδιώτες που υποτίθεται θα στήριζαν το έργο προτιμώντας να επανασχεδιάσουν αυτόνομα ο καθένας για λογαριασμό του παρόμοιες επενδύσεις.

Και εδώ ακριβώς ξεκινούν τα ερωτήματα:

Ποιες εγγυήσεις είχε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας όταν σχεδίαζε και ανακοίνωνε τέτοιου είδους φαραωνικά σχέδια ύψους 8 δις;

Τι ενέργειες έκανε το ελληνικό δημόσιο για να εξασφαλίσει την ακεραιότητα του σχεδίου και να παραμείνει εντός του πλάνου της αρχικής ανακοίνωσης;

Μήπως λειτούργησε αυτή η εξαγγελία ως προπέτασμα καπνού για να καλύψει τις καταστροφικές συνέπειες της βίαιης απολιγνιτοποίησης που εξήγγειλε με αυτοκρατορική αυτοπεποίθηση ο Μητσοτάκης πριν από 31 μήνες; 

Τι θα γίνει τώρα με τις 18.000 άμεσες θέσεις εργασίας και 29.500 έμμεσες που υπολόγιζε η ΔΕΠΑ Εμπορίας ως συντονιστής του έργου;

Η δια της βίας και σε βάρος των συμφερόντων της περιοχής και όλων των Ελλήνων σταδιακή αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Δυτικής Μακεδονίας – Αρκαδίας και η υποτιθέμενη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας με τελικό στόχο την απανθρακοποίηση του ενεργειακού μείγματος της χώρας πως ακριβώς θα επιτευχθεί τώρα; Μήπως μόνο με το φυσικό αέριο;

Τελικά η προχειρότητα, η άγνοια και η ιδιοτέλεια όλων των υπευθύνων για να σχεδιάσουν και να εξασφαλίσουν το μέλλον της περιοχής δεν έχει όρια. Μπροστά στην πρεμούρα τους να προλάβουν να ξεπουλήσουν κάθε δημόσια υποδομή που λειτουργούσε υπέρ του συνόλου των πολιτών και να στηρίξουν τις ελίτ των πολιτικών τους φίλων θυσίασαν κάθε έννοια λογικής και δημόσιου συμφέροντος. Ευθύνονται όλοι όσοι στήριξαν αυτήν την απαράδεκτη οπισθοδρόμηση της περιοχής, από τον τελευταίο αιρετό του Α’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης μέχρι τους βουλευτές και τα μέλη της Κυβέρνησης.

Κοντοζυγώνει όμως το πλήρωμα του χρόνου …

ΥΓ. Βάλτε μπροστά τους λιγνίτες για να μειωθεί η τιμή του ρεύματος και να μη σβήσει η χώρα

xronos-kozanis.gr