Ο φόβος ότι ενώ θα διατεθούν πόροι στη Δυτική Μακεδονία, αυτοί δεν θα καταφέρουν να απορροφηθούν και να πιάσουν τόπο εκφράστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας τόσο από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, όσο και από την αντιπολίτευση.
Αφορμή ήταν η συζήτηση σχετικά με την έγκριση του νέου ΠΕΠ (Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος) Δυτικής Μακεδονίας για την επόμενη περίοδο 2021-2027. Όπως προέκυψε, εγγυημένα ή μέσω μόχλευσης αναμένεται να εισρεύσουν περί τα 5 εκ. ευρώ στη Δυτική Μακεδονίας, αλλά το ζητούμενο είναι ποια είναι η ετοιμότητα για να απορροφηθούν.
Όπως τονίστηκε, οι έως τώρα επιδόσεις της περιφέρειάς μας στο θέμα της απορρόφησης δεν είναι και οι καλύτερες και από την αντιμετώπιση των αδυναμιών σε αυτό τον τομέα θα εξαρτηθεί και η όποια πρόοδος τα επόμενα χρόνια που είναι ιδιαίτερα κρίσιμα.
Το κορυφαίο χρηματοδοτικό εργαλείο έως τώρα (προστίθεται πλέον και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης ύψους 1,1 εκ. ευρώ), το γνωστό Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας για τη νέα προγραμματική περίοδο, παρουσιάστηκε προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Τρίτης.
Η παρουσίαση έγινε από τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Γιάννη Παπαδόπουλο και τον προϊστάμενο της μονάδας Α1 Ηλία Μουρατίδη.
394 εκ. ο προϋπολογισμός για τη νέα προγραμματική περίοδο
394 εκ. είναι ο προϋπολογισμός για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, κατά 54 εκ. αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Το ποσό εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο σε σχέση με άλλες περιφέρειες, παρατήρηση που έγινε από μέλη του περιφερειακού συμβουλίου. Επίσης, μειώνεται η συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, καθώς θεωρείται ότι θα αντληθούν πόροι από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, από το οποίο, ωστόσο, τα χρήματα πρέπει να μοχλευθούν. Ταυτόχρονα τριπλασιάζεται η συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, αφού ένας από τους σημαντικότερους στόχους πολιτικής είναι μια πιο κοινωνική Ευρώπη.
Γ. Κασαπίδης: Όχι μόνο δεν μας λείπουν πόροι, αλλά ανησυχώ ειλικρινά αν καταφέρουμε να τους απορροφήσουμε
«Οι πόροι που θα έρθουν είναι 1 δις 200 εκ. ευρώ και επιπλέον τα χρήματα του ΠΕΠ, ενώ μπορούμε να αντλήσουμε μέσω δανεισμού χρήματα και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Επενδύσεων 3,5 εκ. ευρώ. Θα φτάσουμε κοντά στα 5 εκ. Δεν μας χαρακτηρίζει η έλλειψη πόρων. Ουδέποτε η χώρα είχε έλλειψη πόρων, αλλά ανησυχώ ειλικρινά αν καταφέρουμε να τους απορροφήσουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις αδυναμίες που υπάρχουν» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γ. Κασαπίδης.
«Έχουμε σηκώσει τα μανίκια και μιλούμε ξεκάθαρα τη γλώσσα της αλήθειας» είπε ο Περιφερειάρχης, κάνοντας λόγο για τα έργα που επί της παρούσας περιφερειακής αρχής πήραν το δρόμο τους, ενώ απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση είπε «μόνο ασκείτε κριτική με ψέματα χωρίς προτάσεις».
Γ. Ζεμπιλιάδου: Ούτε στο μισό του τρέχοντος δεν έχουμε φτάσει ακόμα
«Το πρόβλημα δεν είναι ποτέ οι πόροι ή η περιγραφή των έργων, αλλά η αξιοποίησή τους» επισήμανε η επικεφαλής της παράταξης «ΕΛΠΙΔΑ» Γεωργία Ζεμπιλιάδου, η οποία κατηγόρησε την περιφερειακή αρχή ότι αδυνατεί να πετύχει τα μέγιστα για την περιοχή και να διεκδικήσει ποσά αντίστοιχα των άλλων περιφερειών. «Μέχρι το ‘23 πρέπει να απορροφήσουμε 300 εκ. ευρώ, δεν φτάσαμε ούτε στο μισό του τρέχοντος ΕΣΠΑ. Πρέπει να μας απασχολήσει αυτή η ανεπάρκεια που εκφράζεται από αυτά τα αποτελέσματα» είπε η κ. Ζεμπιλιάδου.
Θ. Καρυπίδης: Έχουμε κάνει πασπαρτού το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης
«Πρέπει να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να εξειδικεύσει και να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και να μην το κάνει πασπαρτού» ανέφερε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θ. Καρυπίδης, ενώ τόνισε ότι η περιφέρεια αδικείται και κάλεσε τον Περιφερειάρχη να ζητήσει περισσότερα χρήματα από την κυβέρνηση.
Λυσσαρίδης: Στο 47% το τρέχον πρόγραμμα
Στο 47% έφτασε το τρέχον πρόγραμμα απάντησε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Λυσσαρίδης στη Γ. Ζεμπιλιάδου σχετικά με το θέμα της απορρόφησης των κονδυλίων.
Σωκράτης Μουτίδης