Πορτραίτα της πόλης:Παναγιώτου Δημήτριος – “Λυγερεύς” : Δαμάζοντας το ξύλο και το μάρμαρο!

2 Min Read

Ο Δήμος Κοζάνης και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού παρουσιάζουν στα πλαίσια της σειράς “Πορτραίτα της πόλης” εκδήλωση αφιερωμένη στο γλύπτη, ξύλου και μαρμάρου, Δημήτρη Παναγιώτου, γνωστός ως “Λυγερεύς”, με τίτλο “Δαμάζοντας το ξύλο και το μάρμαρο”.

- Advertisement -

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2019, στις 19.00, στο Αμφιθέατρο του νέου κτιρίου της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης.

Για το γλύπτη και το έργο του θα μιλήσουν οι:

Γλύκα Διονυσοπούλου, Υποψήφια Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης-Εικαστικός και

Αργύρης Παφίλης, παραγωγός τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ.

Δημήτριος Παναγιώτου- “Λυγερεύς”

Ο Δημήτριος Παναγιώτου, γνωστός ως “Λυγερεύς” γεννήθηκε το 1958. Με τη γλυπτική άρχισε να ασχολείται το 2000 και τα αγαπημένα του υλικά είναι κυρίως το ξύλο αλλά και το μάρμαρο.

Σκαλίζοντας τα δύο αυτά υλικά κατάφερε να παράξει πολλά και σημαντικά έργα της βυζαντινής τέχνης, τα οποία εκτιμήθηκαν από πάρα πολλούς, με αποτέλεσμα η φήμη του να ξεφύγει από τα όρια της περιοχής μας και να γίνει ευρύτερα γνωστός, τόσο στην Ελλάδα όσο και εκτός συνόρων.

Ορισμένα από τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε διάφορες εκθέσεις και κάποια απ’ αυτά, κυρίως έργα μαρμάρου, αποτελούν μόνιμα εκθέματα σε διάφορους χώρους.

 

Ξύλινες ποιμαντορικές ράβδοι, σκαλισμένες απ ́ τη σμίλη του Λυγερέα, βρίσκονται στα χέρια πολλών Επισκόπων της Χριστιανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

 

Μοιραστείτε την είδηση