Πώς να μείνετε υγιείς στο σπίτι – Τι συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

4 Min Read

Ο κορονοϊός Covid-19 έχει αλλάξει ριζικά την ζωή μας και όλοι πρέπει να προσαρμοστούμε σε μια νέα, ασφυκτικά περιορισμένη καθημερινότητα, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Τα καλά νέα είναι ότι όλοι μας διαθέτουμε προσαρμοστική ικανότητα. Απλώς σε άλλους είναι περισσότερο και σε άλλους λιγότερο οξυμένη. Έτσι, κάποιοι από εμάς προσαρμόζονται εύκολα στον υποχρεωτικό εγκλεισμό στο σπίτι και τον αξιοποιούν στο έπακρο. Άλλοι όμως υποφέρουν και δυσκολεύονται πολύ.

- Advertisement -

Το γεγονός αυτό αναγνωρίζουν οι ειδικοί με πρώτο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Όπως είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus στους δημοσιογράφους, κατά την καθιερωμένη ενημέρωσή τους, όλοι πρέπει να προσαρμοστούμε «σε μια νέα πραγματικότητα». Στην προσπάθεια αυτή «έχει ζωτική σημασία να φροντίσουμε την υγεία μας». Αυτό θα μας βοηθήσει ώστε, αν μας μολύνει ο κορωνοϊός Covid-19, να μπορέσουμε «να τον καταπολεμήσουμε πιο αποτελεσματικά».

«Ξέρω ότι για πολλούς ανθρώπους η ζωή έχει αλλάξει δραματικά», είπε ο κ. Ghebreyesus. «Η οικογένειά μου δεν διαφέρει από αυτό. Η κόρη μου κάνει όλα τα μαθήματά της online, γιατί το σχολείο της έκλεισε.

»Σε τούτες τις δύσκολες ώρες, είναι σημαντικό να εξακολουθήσετε να φροντίζετε την σωματική και την ψυχική υγεία σας. Αυτό δεν θα σας βοηθήσει μόνο μακροπρόθεσμα. Θα σας βοηθήσει και αν σας μολύνει ο κορωνοϊός να τον αντιμετώπισε καλύτερα».

Οι συστάσεις και τα οφέλη τους

Ο κ. Ghebreyesus προχώρησε σε μερικές συστάσεις, εξηγώντας τι οφέλη μπορεί να παράσχουν σε όσους προσβάλλει ο κορωνοϊός Covid-19. Να ποιες είναι:

  1. Να τρέφεστε με υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα. Θα βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα να λειτουργεί ομαλά.
  2. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και αποφύγετε τα ροφήματα με ζάχαρη.
  3. Μην καπνίζετε. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσου, εάν μολυνθείτε από τον ιό Covid-19.
  4. Ασκηθείτε. Η γυμναστική κάνει καλό στο ανοσοποιητικό. Οι ενήλικες χρειάζονται 30 λεπτά φυσικής δραστηριότητας την ημέρα, τα παιδιά μία ώρα. Αν το επιτρέπουν οι συστάσεις των Αρχών, βγείτε έξω για περπάτημα, τρέξιμο ή ποδήλατο. Να κρατάτε όμως τις αποστάσεις ασφαλείας από άλλα άτομα. Αν δεν μπορείτε να βγείτε από το σπίτι, βρείτε ένα βίντεο γυμναστικής online, βάλτε μουσική και χορέψτε, κάνετε γιόγκα.
  5. Αν εργάζεστε από το σπίτι, βεβαιωθείτε ότι δεν θα κάθεστε επί πολλή ώρα ακίνητοι σε μία θέση. Να σηκώνεστε κάθε 30 λεπτά και να κάνετε διάλειμμα 3 λεπτών.

Ο κορωνοϊός πλήττει και την ψυχική υγεία

Ο κ. Ghebreyesus τόνισε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό να διαφυλάξουμε και την ψυχική υγεία μας. Για να το επιτύχουμε αυτό συνιστά τα εξής:

  • Αποδεχθείτε ότι είναι φυσιολογικό να νιώσετε στρες, μπερδεμένοι και φοβισμένοι.
  • Μιλήστε για τα συναισθήματά σας σε ανθρώπους που γνωρίζετε και ξέρετε ότι μπορούν να σας βοηθήσουν.
  • Υποστηρίξτε άλλα άτομα στην κοινότητά σας. Θα ωφελήσετε και εκείνα και τον εαυτό σας. Νοιαστείτε για τους γείτονες, την οικογένεια, τους φίλους σας. Η συμπόνια είναι φάρμακα.
  • Ακούστε μουσική, διαβάστε ένα βιβλίο, παίξτε ένα παιχνίδι.
  • Προσπαθήστε να μην διαβάζετε και να μην βλέπετε συνεχώς ειδήσεις. Αυτό μπορεί να σας προκαλέσει άγχος. Να ενημερώνεστε από έγκυρες πηγές μία ή δύο φορές την ημέρα.

Συνοπτικά, μένουμε στο δικό μας σπίτι και προσπαθούμε να διαχειριστούμε την όλη κατάσταση με αισιοδοξία, υπομονή και επιμονή, τηρώντας τις οδηγίες των Αρχών.

Πηγή

Μοιραστείτε την είδηση