Έχετε μήπως την εντύπωση ότι μόνο σήμερα και μόνο χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα γεγονός γίνεται viral (μεταδίδεται δηλαδή με την ταχύτητα ενός ιού);
Ε, λοιπόν, όχι, γιατί κάτι τέτοιο έγινε και ξανάγινε στο πέρασμα των αιώνων.
Την εποχή της αναγέννησης εντοπίζεται το πρώτο viral όταν ο Μαρτίνος Λούθηρος στις 31 Οκτωβρίου του 1517 θυροκόλλησε (ανάρτησε δηλαδή κυριολεκτικά) στον Καθεδρικό Ναό της Βιτεμβέργης τις 95 Θέσεις του για τη Μεταρρύθμιση του Καθολικισμού.
Το Δεκέμβριο του 1517 οι θέσεις του Μαρτίνου Λούθηρου με τη μορφή φυλλαδίων που αναπαρήχθησαν χάρη στην τυπογραφία ήταν παντού, απο τη Λειψία και τη Νυρεμβέργη μέχρι τη Βασιλεία και μάλιστα μεταφρασμένες απο τα λατινικά -που μιλούσαν οι λίγοι, στα γερμανικά.
Το σύστημα επικοινωνίας, λοιπόν, που χρησιμοποίησε ο Λούθηρος έχει πολλά κοινά με το σημερινό περιβάλλον των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς ήταν ένα αποκεντρωμένο σύστημα, στο οποίο οι συμμετέχοντες έπαιρναν ενεργά μέρος (μεταφράζοντας και μοιράζοντας φυλλάδια) και αποφασίζοντας σε ποιες πληροφορίες θα δώσουν περισσότερη βάση.
Οι σημερινοί θεωρητικοί των μέσων μάλιστα αναφέρονται στο κοινό αυτό ως «δικτυωμένο κοινό» και όχι ως ακροατήριο.
Όπως συμβαίνει δηλαδή και σήμερα με τα likes και τα retweets, η ανατύπωση των φυλλαδίων με ίδια μέσα ήταν ένας πρώτης τάξεως δείκτης του αντίκτυπου και της δημοφιλίας.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται, λοιπόν, με διαφορετικά μέσα.
Ιωάννα
[email protected]
Μοιραστείτε την είδηση