Πως σχολιάζουν οι εκπαιδευτικοί της Κοζάνης τις αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων

3 Min Read

Kανονικά ανοίγουν τα σχολεία τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου με τρία self test την πρώτη εβδομάδα για όλα τα παιδιά, εμβολιασμένα και ανεμβολίαστα, όπως ανακοίνωσαν o υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά την ενημέρωση σχετικά με τις αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ενεργοποιούνται.

Έτσι, με την επιστροφή στα θρανία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και λόγω της μετάλλαξης “Όμικρον”, οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν:

1. Ένα επιπλέον self test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων (10-15 Ιανουαρίου 2022). Δηλαδή, συνολικά τρία self test την εβδομάδα τα οποία παρέχονται δωρεάν από τα φαρμακεία.

2. Οι εμβολιασμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πρέπει επίσης να υποβάλλονται από σε δυο self test την εβδομάδα.

3. Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη θα γίνονται εντατικοί έλεγχοι σε όλο το τμήμα. Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα πρέπει, σε αυτή την περίπτωση, να κάνουν πέντε test την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να υποβάλλονται σε τρία self test και δυο rapid test. Το ίδιο ισχύει και για τους ανεμβολίαστους καθηγητές.

Η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και η αναστολή διενέργειας εκδρομών εξακολουθούν να ισχύουν.

Ο «Χ» επικοινώνησε με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών της ΠΕ Κοζάνης, ζητώντας το σχόλιό τους σχετικά με τα νέα δεδομένα.

“Η εκπαιδευτική κοινότητα δεν μπορεί να εκφράσει άποψη για τα μέτρα, καλείται, όμως, να τα εφαρμόσει με όποιες συνέπειες μπορεί να έχουν” είπε στο “Χ” ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κοζάνης Ζήσης Ντούντας. Μάλιστα, ανέφερε πως έχουν ζητήσει να υπάρχουν κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, οι οποίες να διενεργούν rapid test στα σχολεία για τη διευκόλυνση παιδιών και εκπαιδευτικών, καθώς και να μειωθεί το κόστος για όλους. «Εμείς θέλουμε τα σχολεία να λειτουργούν, αλλά θέλουμε να λειτουργούν με ασφάλεια» κατέληξε ο κ. Ντούντας.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κοζάνης Αθανάσιος Κωτούλας υπογράμμισε πως «τα τελευταία δύο χρόνια με την πανδημία οι εκπαιδευτικοί προσπάθησαν να προτείνουν λύσεις για τα όποια προβλήματα προέκυπταν, όπως το να μειωθεί το 50%+ 1 για τη διακοπή λειτουργίας της τάξης ή να μειωθούν οι μαθητές σε τάξεις με 20-25 άτομα, αλλά δεν εισακούστηκαν από την κυβέρνηση και το υπουργείο. Οι ίδιοι ζητούσαν εξαρχής και συνεχίζουν να ζητούν, όπως τονίζουν, δωρεάν μοριακούς ελέγχους σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και δωρεάν προμήθεια των ειδικών μασκών, καθώς και προσλήψεις νέων εκπαιδευτικών. “Τα σχολεία πρέπει να λειτουργούν γιατί η δια ζώσης εκπαίδευση δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανενός είδους εκπαίδευση” ανέφερε ο κ. Κωτούλας.

Θένια Βασιλειάδου xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση